10 tips för en hållbarare jul!

Sparkle and shine Green Darlings! Från maten på julbordet till dekorationerna och presentförpackningar - i den här guiden har vi allt täckt så att din jul blir hållbarare än någonsin! Wohoo!

1. Det grönare julbordet

Även om huvudrätterna på julbordet vanligtvis är av animaliskt ursprung, kan du våga ta med veganska alternativ som vegansk korv eller veganska köttbullar som du kan göra själv! Ta med lite ångade grönsaker eller till och med kokta bönor och linser som rätter. Det minskar inte bara mängden animaliskt ursprung på ditt julbord, men det kommer också att göra det friskare och lämnar ett mindre koldioxidavtryck.

10 tips för en hållbar jul livsmedel
Ekologiska och certifierade livsmedel är den bästa alternativ.

2. Välj ekologiska och certifierade livsmedel

Att köpa ekologiska livsmedel med ekologiska certifieringar är alltid ett bättre alternativ, inte bara har dessa livsmedel medvetet och noggrant odlats med vård av vår miljö och våra arbetare, utan de har också odlats på ett sätt som använder mindre skadliga kemikalier för dig. Kontrollera alltid etiketterna och leta efter följande vanligaste certifieringar:

 • Fisk: MSC-, ASC- och KRAV.
 • Kött: Svenskt Sigill, KRAV.
 • Alla livsmedel: Bra Miljöval, EU Ecolabel, KRAV, Rainforest Alliance, mataffärens eget ekologiska märke.
 • Fairtrade

3. Den hållbara presenten

Om du vill köpa julklappar till dina nära och kära, ta tillfället i akt att köpa hållbara presenter, som kläder gjorda av återvunnen bomull eller varför inte ens något från second-hand affären? Du kan också köpa dem hållbara skönhetsprodukter eller hållbara och funktionella modeaccessoarer. På så sätt kommer du också att plantera det hållbara fröet i dina nära- och käras -hjärtan. Behöver du lite inspiration? I vår butik hittar du de bästa idéerna för hållbara presenter för alla! 

Att göra sina egna presenter är också ett mycket bra tips – tex saft, sylt, ditt eget te! Mycket uppskattat som presenter.

4. Bag it, don’t wrap it!

Inpackning av presenter är ungefär som att skapa en engångsförpackning som omedelbart förvandlas till avfall. Föreställ dig allt det där fina omslagspapper och plasttejp och alla resurser som läggs på att få dem – sedan hamnar på våra deponier?! Istället varför placerar du inte din present i en fin hampa / tygpåse som din älskade senare kan använda för att mat-handla med eller en vacker sjal! 

5. Gör din egen juldekoration eller bordsdekorationer

För många människor luktar den idilliska julen kanel, tangeriner, citrus och trä från skorstenen. Varför inte torka apelsiner i ugnen och sedan i dina dekorationer.
Du behöver bara klippa dem i 1-2 cm tjocka skivor, sätta dem i en ugn med låg uppvärmning (120 ° C) och lämna dem tills de torkar ut. Det tar cirka 3 timmar men det är definitivt värt det. Ju tunnare de är desto snabbare torkar de. Trä dem sedan med en sträng, du kan till och med lägga till en kanelstång. Och så har du de perfekta julprydnaderna eller bordsprydnaderna som inte bara är snygga utan också komposterbara.

Gör din egen vinkorkkrans. Samla några korkar, gör ett hål inuti i de och snör sedan med en stor nål och garn. Lätt som en paj.

10 tips för en hållbar jul servet
Återanvändbara servetter ger en elegant touch till ditt julbord.

6. Använd vackra återanvändbara servetter / tygservetter på bordet

Vill du känna dig som en royalty eller få en känsla av att vara på en fin restaurang? Använd återvinningsbara tygservetter, gärna i Linne, som är ett fantastisk hållbart material. Detta ger en mer elegant touch till din julmiddag, och generera inte mer avfall som när du använder och slänger bort färgade engångsservetter som inte kan återvinnas på grund av all slags smuts.

7. Skicka ett jul-e-kort eller välj ett från återvunnet papper

Om du gillar att skicka julkort och skriva personliga önskningar till dina älskade, kan du alltid välja ett E-kort. Men om du är gammaldags och föredrar de klassikerna – att skicka ett vykort till dina vänner och familj, eller bara skriva ett brev till jultomten med dina barn, så här kan du göra – Du kan få några fina julkort från återvunnet certifierat papper, några av sådana kort kommer även med en inkluderad donation till vissa välgörenhetsorganisationer.

8. Ha ett ekologiskt julgran

Om du inte har ett plastjulgran från tidigare år och vill ha ett riktigt träd kan du antingen köpa ett som är KRAV-certifierat eller så kan du till och med hyra ett julgran för säsongen, levererad direkt till din dörr! Det finns även bra alternativ idag där man kan cirkulera sin gran man hyr den helt enkelt och sedan skickas den tillbaka så att den går att använda igen.

Men det alternativ vi gillar mest är det hemgjort hållbara julgranet. Allt du behöver är:

 • Fodrade pinnar eller grenar – så många eller så lite du vill göra ditt träd
 • Snöre
 • Kulor och ljus att dekorera

BYGG DIN EGEN GRAN!

 • Börja med att mäta upp din garn så att den passar det träd du vill göra. Lägg pinnarna över garnet och rör dig tills du är nöjd med positionen.
 • Börja överst på ena sidan, linda garnet runt pinnen två gånger och bind sedan i en knut. Upprepa för den andra sidan.
 • Flytta ner upprepning för var och en av grenarna. Håll kontroll när du går för att se till att dina grenar är raka.
 • När du når botten, knyta två knutar tätt så att bottengrenen inte ångras.
  Trimma överflödigt garn.
 • Hitta en plats i ditt hus där du vill hänga trädet på en befintlig krok, annars kan du behöva lägga till en och dekorera den!

9. Den hållbara outfiten

Vi vet att du vill se fantastiskt ut och det här är säsongen att lysa! Men innan du spenderar pengar på en outfit, tänk på vilka material den är gjord av, dess källa och vem som skapade din outfit. Motstå frestelsen att stänka på säsongens populära paljetter som är gjorda av PVC, ett material som är allvarligt skadligt för miljön. För idéer om miljövänliga kläder, se vår butik. Och såklart, Secondhand är ju ett utmärkt val! Spana in vårt fina utbud här

10 tips för en hållbar jul vin glass
Välj ekologiska vinner till Jul.

10. Skål för en grönare värld!

Eftersom vi vill fira och jubla till grönare tider som kommer kan du vara medveten om vad du lägger i ditt glas. Lyckligtvis i Sverige finns det gott om ekologiska viner och ekologiska mousserande viner att välja mellan. De gör också till bra julklappar. Och snälla köp inte plastkoppar, om du inte har tillräckligt med koppar kan du till och med hyra några glaskoppar för att välkomna familjen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Select your currency

Main Menu

0