Akenberg – solglasögon med inspiration från den nordiska naturen

Akenberg är en svensk designstudio som tillverkar högkvalitativa solglasögon och smycken med inspiration från den nordiska naturen. Unik design och hållbarhet genomsyrar hela deras arbete. I den här intervjun berättar grundarna, AnnKathrin Lundqvist and Jenny Olsson, mer om deras företag, syn på hållbarhet och varför varje ny produkt börjar med frågan varför.

Hur kom ni på idén att starta ert varumärke?

Akenberg grundades med önskan att erbjuda högkvalitativa designprodukter med en unik estetik och fullständig hållbarhet. Något som uppenbart saknades på marknaden. När vi startade 2019 var vårt fokus att erbjuda unik design genom noggrant hantverk utan att kompromissa på bekostnad av hållbarheten. Till skillnad från många andra varumärken i modeindustrin så arbetar vi inte med säsonger. Fast fashion är så förlegat! I stället designar vi föremål som har en given plats, ett syfte och sticker ut från mängden. Produkter som ger värde på riktigt och förmedlar hantverk. Inför framtiden är vår vision att bli ett “slow” livsstilsvarumärke i premiumsegmentet som erbjuder starka silhuetter med ett mindre fotavtryck i många olika produktkategorier.

För Akenberg ligger fokus på hantverk, unik design och hållbarhet.

Vilka hållbara produktionsmetoder använder ni när ni utvecklar era serier?

Vi kompromissar inte på miljöns bekostnad. Hållbarhet är en väsentlig del i allt vi gör, från den första designidén till förpackning och leverans. Att visa omtanke för människor, planeten och produktion sitter i vårt varumärkes DNA. Det är därför vi är väldigt kräsna när vi väljer material, partners och produktionsmetoder. Att endast jobba med europeiska partners sänker inte bara de miljöfarliga utsläppen utan kortar också ned våra ledtider och leveranssträckor till vår lagerlokal. Det gör det enklare för oss att regelbundet besöka våra fabriker och kontrollera hela produktionskedjan.

Vad gäller produktionen så tittar vi på varje steg i den 70–90 steg långa processen det tar att utveckla en ny produkt, för att skapa ett så litet fotavtryck som möjligt. Det inkluderar allt från valet av råmaterial till att minska eventuellt avfall. Vi använder till exempel biobaserad cellulosaacetat till våra solglasögon. Och vi har utslutit alla kemikalier från vår produktion, som aceton i vissa typer av ytbehandlingar. Vi säkerställer långsam produktion och genuint hantverk. Tillverkning tar tid – och det borde ta tid. Du ska kunna ha dina produkter livet ut, eller hur?

Vi har också undersökt all vår frakt, så i dag erbjuder vi DHL Go Green för internationella leveranser, samt att vi har genomgått en fullständig hållbarhetsanalys för att sätta fingret på de områden där vi behöver förbättra oss. Att leverera inom landet i Sverige är fortfarande en utmaning eftersom paket skickas med lastbil. Vi gör allt vi kan för att förbättra vår distributionskedja genom att dela transporter med andra för att minska koldioxidutsläppen. Och vi är väldigt glada och stolta över att vi väldigt sällan får returer.

Har ni någon miljöcertifiering? Och var sker er tillverkning?

Alla våra produkter är handgjorda, miljövänliga och producerade i EU efter europeiska standarder. Våra solglasögon är CE-märkta och godkända av FDA (USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet) i enlighet med förskriften 21 CFR 801.410 om slagtåliga glas i solglasögon. Som företag har vi inte genomgått certifiering än, men det är förstås med i våra planer. Våra fabriker och partners är däremot ISO-certifierade. Vi är stolta över att arbeta nära de allra bästa tillverkarna och leverantörerna inom respektive områden som delar våra värderingar och engagerar sig för hållbara metoder.

Hur paketerar ni era produkter? Använder ni några återvunna eller återvinningsbara material?

Det här året lanserade vi en ny miljövänlig och hållbar förpackning där den inre produktboxen också är handgjord. Det var ett viktigt steg för oss eftersom förpackningar och transporter har en så stor påverkan på koldioxidutsläpp. Att hitta rätt förpackningsmaterial tog en del tid eftersom vi, precis som i alla andra delar av processen, är extremt kräsna när det gäller att välja rätt material. Men nu är vi väldigt nöjda med den handgjorda, miljövänliga och biologiskt nedbrytbara förpackning vi hittade. Boxarna är också utformade för att passa alla våra olika produkter utan att ta upp onödigt mycket utrymme under transporten.

Hur lustigt det än låter så betyder “naturligt” olika för olika människor. Vad betyder det för er?

Den svenska naturen är en stor inspirationskälla. Att ligga så nära naturen och hålla saker och ting så naturliga som möjligt, till exempel att inte använda skadliga processer, är extremt viktigt för oss. Råmaterial är begränsade på jorden och verkligen något som vi lånar från moder jord, så man måste se till så att produkten är framtagen för att hålla en väldigt lång tid. Unikhet, beständighet och hållbarhet är vad vi konstant strävar efter. Som jag nämnde är vi inte intresserade av att designa onödiga föremål. Att ställa frågor om produktens existensberättigande är därför en viktig del i hela processen – produktens varför.

Betydelsen av “naturlig” och vad det innebär för oss syns också i våra bilder och vår kommunikation. Vi står bakom varje människas rätt att vara och känna sig som den de är oavsett könsidentitet och individuellt uttryck. Det är därför vi använder vanliga personer i våra bilder.

Den svenska naturen är en stor inspirationskälla för Akenberg.

Varifrån får ni er designinspiration?

Eftersom design blir en allt viktigare aspekt – om inte den viktigaste – när det gäller att fånga kunders uppmärksamhet så är det något vi alltid prioriterar. Det handlar om att hela tiden utmana det existerande, fråga sig varför och skapa något helt nytt som breddar vårt synsätt.

Den nordiska naturen är en oändlig källa till inspiration. Vi inspireras också av människor vi möter eller platser vi upptäcker, oavsett om det är i skogen eller i storstäder. Det lugna Luleå, där vi har vår designstudio, erbjuder utrymme och låter oss vara kreativa. Den rena luften och den storslagna naturen är perfekt för nya idéer och designelement. Det kan handla om hur vinden skapat mönster i snön på marken eller hur mossan växer på en gammal trädstam. Saker i vardagen runt omkring oss, helt enkelt.

Vilka globala mål arbetar ni med?

I vårt engagemang för FN:s globala mål vill vi bidra till långsiktig hållbar utveckling. För oss är det viktigt att inte bara ha så liten klimatpåverkan som möjligt. Lika viktigt är att vårt företag har en positiv påverkan på sysselsättningen, helst på lokal nivå, att människor behandlas likvärdigt och att tillverkningen sker under goda arbetsförhållanden, och att vi upprätthåller den höga kvalitet som genomsyrat varumärket sedan starten. Med detta som utgångspunkt valde vi tre globla mål: god hälsa och välbefinnande; jämställdhet; hållbar konsumtion och produktion. Det är där vi tror att vi som ett litet företag kan göra skillnad. Även om vi inte har nått full spårbarhet ännu så är vi på god väg i vår hållbarhetsresa. Den resan kommer aldrig upphöra, för hållbarhet är inte en ruta att kryssa i eller en marknadsföringskampanj – det är vårt sätt att vara.

Eftersom vi anser att alla människor är lika mycket värda har vi implementerat konceptet GenDearLess för att betona att våra produkter är könsneutrala, att vi är mån om varje person och att alla bör ha samma möjligheter att må bra och vara kraftfulla. Vissa människor får dock inte den chansen alls. Vi tror på generositet och att ge tillbaka, så i partnerskap med en av våra återförsäljare i New York stödjer vi välgörenhetsorganisationen Housing Works i Manhattan, en organisation som hjälper hemlösa personer med hiv/aids. I samarbete med vår återförsäljare skänker vi tio procent av vår totala försäljning i New York till dem.

Vad är ert manifest? Vad får er att fortsätta?

Akenbergs estetik definieras av unikhet och lyx. Starka silhuetter, noggrant hantverk och könsneutralitet är kärnan i varumärkets kollektion. Genom att fokusera på den arktiska naturen och livsstilen ger Akenberg ett nytt perspektiv på elegant minimalism. Vad får oss att fortsätta? Eftersom design har betydelse, mer än någonsin. Design är så mycket mer än bara form, funktion och färg. Du måste fundera över hela processen från idé till färdig produktion, produktens hela livscykel och du behöver ha kompetens och kunskap inom flera olika områden.

Vi anser att design kan ha en större påverkan på samhället och vår planet. Kriser kan verkligen hjälpa oss flytta fokus, där vi får möjlighet att se saker och ting i ett nytt ljus eftersom allt vi kände till har förändrats. Om vi som samhälle gick samman och började implementera olika former av kunskap, vetenskap och innovation i vår framtid skulle vi nog kunna lösa problemet med att rädda vår planet.

Om ni var tvungen att välja fyra produkter från ert sortiment, vilka skulle ni välja personligen och varför?

Då skulle vi välja Suobbat och Ahkka – två retroinspirerade solglasögonmodeller som är perfekta som accessoar till alla typer av outfits. Utmärkt passform, enkel att kombinera och fungerar bra både som solglasögon och optiska bågar. Sedan har vi Jokkfall. Åh, Jokkfall – vi älskar dem, om vi får säga det själva! De har en oversized-form med perfekta proportioner och symmetri, inspirerad av Kalixälvens största vattenfall. Stiltiga och coola på samma gång.

Det här året lanserade vi också våra smycken i högkvalitativ kaolin, vilket är ett så intressant och estetiskt elegant material att jobba med. Så till sist skulle vi välja örhängena Småskär från den kapselkollektionen, som också finns tillgänglig här på Green Little Heart. De är unisex och passar alla. Diskreta, men ändå uttrycksfulla.

Vilka är era bäst säljande produkter och vad gör de speciella?

Jokkfall, helt klart. De passar alla som gillar mer framträdande accessoarer. Särskilt i färgen Birch water, som nu är slutsåld.

Gå till Akenberg

Hållbar beauty

Select your currency

Main Menu

0