No products in the cart.

En bättre midsommar – en hållbarare midsommar!
Hur vill du fira?
Hållbarhet är en helhet. Allt påverkar varandra. Den personliga hållbarheten är minst lika viktig som den miljö- och klimatmässiga. Om inte viktigare. För mår vi inte bra, ja då fungerar som bekant ingenting. Den största utmaningen för att förflytta sig mot ett mer hållbart liv är normer, vanor, invanda mönster och förväntningar. Midsommar är ett väldigt tydligt exempel på något som brukar bygga på traditioner och vanor. Vem eller vilka firar du med? Var? Hur? Kanske är det dags för något nytt i år? Det som har varit tidigare kanske var bra då, men inte nu? Eller så är traditionen som finns fortfarande det du önskar? En förändring börjar alltid med en tanke och en insikt. Hur vill du fira denna midsommar?
Måste jag vara perfekt?
Svaret är nej! Många tror att de måste vända upp och ned på sitt liv och det blir ett väldigt stort hinder för att ändra sina invanda vanor. Vi ska inte vara några få som är perfekta, vi ska vara många som ställer om och gör tillräckligt mycket. Vad vi vill ha är framsteg, inte perfektion. Vi kan alla påverka och alla val räknas. Ska du till exempel resa någonstans för ditt firande? Att ta tåget eller kommunala färdmedel istället för bilen gör stor skillnad. Eller varför inte samåka? Och ska du hyra bil? Se till att välja en som är eldriven.

Hur ska jag tänka kring maten?
Oavsett högtid står maten i centrum. Så även i midsommar. Nu kan vi också lämna pandemiregler bakom oss och verkligen njuta av att vara tillsammans. Vad är mer fantastiskt än ett midsommarbord? Maten står för 30 % av vårt klimatavtryck. Här finns många medvetna val som verkligen påverkar. Kolla in listan nedan och se vilka punkter du kan ställa om till redan i år.
- Gör en handlingslista. Håll dig till den och handla lagom med mat.
- Handla mat som är i säsong.
- Prioritera så närodlat som möjligt. Stötta lokala initiativ.
- Prioritera ekologiskt. Speciellt potatis, kaffe, mejeriprodukter, frukt/grönt, kött/chark och så äggen förstås.
- Inget midsommarbord utan jordgubbar. De är en av våra mest besprutade grödor. Såklart du ska lägga några kronor extra på de obesprutade.
- Välj MSC-märkt sill och ASC- eller KRAV-märkt odlad lax.
- Minska på köttet och få in mer växtbaserat. Och om du äter kött, välj svenskt naturbeteskött.
- Gå gärna till svinnhyllan först.
- Kom ihåg frysvarorna. Allt behöver inte vara färskt.
- Lämna palmoljan på hyllan.
Kommer du grilla? Skippa tändvätskan och välj kol eller briketter med FSC-märkning.
Och när midsommar är över – ät upp resterna. Använd näsan istället för att stirra blint på bäst före-datum.

Hållbara presenter
Ska du hem till någon på midsommar vill du troligtvis ha med dig något som tack. Fokusera på något som går att konsumera – upplevelser, något hemgjort, en kurs, second hand, riktig kvalitet som håller år efter år eller varför inte en donation till välgörenhet? Och om det är du som får gåvan och inte kommer använda den – se till att cirkulera. Re-gift är något vi alla borde bli bättre på.
Ingen kan göra allt, men vi kan göra mycket genom att göra medvetna val. Vi börjar någonstans, tar ett steg och ett till. Och kom ihåg – störst skillnad gör vi genom sprida våra goda vanor till andra, oavsett vilka. Genom att inspirera får vi med oss fler! Vi behöver vara många som gör tillräckligt. Inte några få som gör allt.
Hoppas att du känner att tipsen ovan kommer ge dig en bättre midsommar!
Annika Sundin
Driver kontot @medveten_i_stan och delar aktivt med sig av hållbarhetstips till sina följare. Följ henne gärna och bli inpsirerad till att få in lite mer hållbarhet i din vardag. Och kom ihåg – ingen kan göra allt, men alla kan göra något!
