Studio Lamya – Custom Made från bergen i Bulgarien

Studio Lamya – Custom Made från bergen i Bulgarien

Möt Studio Lamya - ett bulgariskt varumärke för hållbart mode som hämtar inspiration från de bulgariska legenderna, kulturen ochde mytiska varelser som enligt legender bor i bergen.

Lamya

Teamet bakom Studio Lamya har hittat sin inspiration i de traditioner som finns i östra Europa. Katya och Siviya skapar spännande och folklore inspirerat mode englit Custom Made principen – beställning först och sedan produktion. Allt för att minska resursanvändniing.

Genom att anta förbeställningskonceptet för deras varumärke använder de “close the loop” filosofin och de underbara grundarna av Studio Lamya – Sylviya och Katya slingan eliminerar därmed överproduktion. De anser att avfall inte bör accepteras som en normal biprodukt som kommer från modebranschen.

Studio Lamya har säsongsbetonade nya kollektioner som skapar mångfald utan att öka överflödet av modebitar. Deras främsta val för en hållbar textil är linne på grund av dess lägre miljöavtryck och egenskaper. Ett intressant och hållbart material som bitarna har är corozo-knappen, även känd som tagua, “vegetabilisk elfenben” – ett råmaterial från en elefantväxt. Flickorna häller sitt hjärta i sin egen studio i Bulgarien, där de syr de förbeställda bitarna som skapar ett högre värde för produkten, kräver tålamod från kunden och bildar en personlig koppling mellan tillverkarna och kunderna.

Om du vill lära dig mer om Studio Lamya och dess grundare Katya och Silviya, fortsätt läsa.

GLH: Berätta lite om er själva och hur kom du på idén att skapa Studio Lamya?

Katya: Människorna bakom varumärket är jag – Katya och min vän och nu affärspartner – Silviya. Vi har känt varandra i mer än 14 år nu – vi föddes i samma stad, gick i samma skola och båda började i modebranschen. Vid ett tillfälle insåg vi att förändringen i branschen mot ett mer hållbar och ansvarsfullt agerande gick ganska långsamt. Majoriteten av lyxdesigners tittar inte riktigt på det material de använder och det kändes nedslående. Kunderna skulle köpa in på lyx, men denna lyx skulle bestå av konstgjorda material, dåliga för miljön och för hälsan. Vi hade massor av samtal om modetillståndet och bestämde oss för att vi ville ändra på saker och ting. Vi ville alltid ha vårt eget företag och erbjuda något annat. Samtidigt som vi arbetade och bodde utomlands fascinerades vi alltid av vårt bulgariska arv. Vi kommer från ett litet land men vi har en så rik kultur, vi ville sasta  internationellt. Därför inspireras och påverkas majoriteten av våra mönster av traditionella bulgariska kläder och motiv. Vi heter namnet LAMYA – det kommer också från vår folklore.och kultur. Det är en mytisk varelse som tar formen av en kvinnlig drake med ett hundhuvud. Det bevakar skatter o kontrollerar stormarna.

GLH: Hur hanterar ni er miljöpåverkan? Gör ni något för att kompensera för vatten eller CO2 / vattenpåverkan?

Katya: Vi använder digitala mönster för att skapa alla våra  mönster. Detta sparar 75% mer vatten än någon annan färgningsteknik. Bläcket är GOT-certifierat och det är inte skadligt för miljön och människokroppen. Vi använder bara naturliga material eftersom de inte släpper ut mikroplast i vattnet och de släpper inte ut CO2 i atmosfären. När vi bär syntetiska konstgjorda tyger, även om de återvinns, fortsätter de att släppa ut skadliga utsläpp i marken eller i luften. Vi använder inte blixtlås eller plast när vi skapar produkterna.

Alla våra knappar är Corozo – detta är en naturlig rest från elefantanläggningen, så inget land har förbrukats eller föroreningar skapats, inget vatten slösas bort och inga skadliga utsläpp släpps ut i atmosfären. Vi försöker också använda lokala företag när vi skapar våra produkter – våra återvunna svängmärken, bomullsvårdsetiketter, digitala tryck, tillverkades i Bulgarien. Ju mindre ett material reser, desto bättre.

GLH: Vem tillverkar era kollektioner och var?

Katya: Alla våra produkter tillverkas av oss två i vår lilla studio i Bulgarien. Vi skapar alla mönster, tryck och undersöker personligen alla våra leverantörer. Det är ganska utmanande, eftersom det betyder att vi måste vara skickliga inom många olika områden, men det ger oss också kontroll över varje steg i processen. Vi vill inte överproducera, detta skapar för mycket föroreningar och onödiga produkter.

GLH: Hur gör man kläderna i termer av tygtyp och färgämne? Återvinns de flesta av dina tyger?

Katya: Vi tror på Cradle to Cradle-metoden. Vi försöker skapa naturliga produkter som har möjlighet att biologiskt brytas ned i tid och lämnar inga spår. Tanken är att vi skapar något rent som inte skapar mer avfall. Återvinning är ganska knepigt, det betyder inte nödvändigtvis att produkten är hållbar. Ta till exempel återvunnen polyester: först kan den återvinnas bara en gång, därefter blir den till avfall. För det andra: det fortsätter att släppa ut skadliga utsläpp under hela återvinningen och när det bärs. För det tredje: det släpper ut plastpartiklar som hamnar i haven. Vi använder massor av linne, vilket förmodligen är en av de mest hållbara växterna där ute. Det är lätt att odla och alla delar av växten används till olika saker, så det finns inget slöseri. Det kräver mycket lite vatten också och inga bekämpningsmedel behövs under dess tillväxt. All vår bomull är ekologisk och certifierad.

Vår nya kollektion innehåller också Ecovero – viskos skapad i en reglerad, sluten miljö. Även våra etiketter är gjorda av bomull, eftersom vi försöker ge våra kunder en ren, naturlig produkt.

Photos by Studio Lamya

GLH: Vilka är de viktigaste värdena bakom ditt varumärke?

Katya: Att upprätthålla vårt arv genom modern och hållbar design. Att erbjuda våra kunder produkter som inte är farliga för deras hälsa eller planeten utan också produkter av god kvalitet som kommer att bäras i mer än bara en säsong.

GLH: Vilka är dina bästsäljare?

Katya: Våra Lada- och Mokosh-klänningar, samt Dodola-topp och kjol. Men vi är glada att se att olika människor lockas till olika produkter, det är alltid ett nöje att veta att någon där ute gillar det vi gör. Det ska bli kul att se hur vår nya kollektion tas emot. 

GLH: Har du en 5 eller 10 års vision för ditt företag som du kan dela med oss?

Katya: COVID-19 lärde oss att inte göra långvariga planer och mode är en av de mest osäkra branscherna, men på fem år hoppas vi ha uppnått en solid kundbas som litar på vår hållbara design. Vi hoppas kunna framgångsrikt främja den bulgariska kulturen på internationell basis.

GLH: Vad är något du önskar att kunderna visste om hållbart mode?

Katya: Att det är värt det. Det lönar sig mer att spendera dina pengar på något hållbart, snarare än på något billigt. Billigt, snabbt mode kommer inte att lämna en planet för våra barn. Det är en ond cirkel. Om vi ​​alla koncentrerar oss på hållbart mode kommer vi att kunna uppnå mer. Intresset driver kreativitet och finansiering, så vem vet, kanske kan vi sluta med nya och bättre hållbara material? Så länge det finns efterfrågan kommer hållbarhet att frodas.

GLH: Vad är det mest utmanande med att driva ett hållbart modeföretag?

Katya: Material. Hitta bra, hållbara råvaror till bra priser. Även om en leverantör erbjuder ekotyger säljs de ofta till mycket höga minimum. Vad är poängen med att skapa ett hållbart tryck, producerat i tusentals meter? Eller köper du tusentals och tusentals knappar? Det skapar överproduktion. Det här är något vi inte riktigt pratar om, men det är ett problem. Tyvärr driver köp av en liten mängd råvaror upp priset och vi vet alla att pris lockar kunder.

Våren är precis runt hörnet, vilket innebär utomhusaktiviteter som picknick i parken, promenerar runt i staden, så kolla in deras nya samling här – https://greenlittleheart.com/product-brand/studio-lamya/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Select your currency

Main Menu

0