Miljövänliga solkrämer som skyddar både dig och korallreven

Miljövänliga solkrämer som skyddar både dig och korallreven

Många människor älskar att tillbringa hela dagarna under solens varma strålar. Särskilt i Norden där solen annars kan vara borta i flera månader. Men även om det är nödvändigt att få vår dagliga dos av D-vitamin och att sola verkligen är en guilty pleasure vi njuter av, så är solens strålning skadlig i för stor mängd. Ett bra solskyddsmedel är nyckeln till att behålla hälsan, men att hitta en produkt utan skadliga kemikalier är inte det lättaste. Här går vi igenom vad du bör tänka på och ger tips på solskydd som skyddar både dig och planeten.

“Vi vet att ultraviolett ljus orskar immunologiska förändringar hos människor. Det är tydligt”, skrev Margaret Kripke i en forskningsartikel från 1989.

Forskare menar att om jordens ozonlager* blir tunnare och tunnare i framtiden, kommer människor utsättas för mer skadlig ultraviolett strålning.

*ozonlagret är “det vanliga begreppet för den höga koncentration ozon som finns i stratosfären ungefär 15–30 km ovanför jordens yta”.

Att hitta solskyddsmedel som skyddar dig utan giftiga eller skadliga ingredienser är inte lätt. Hyllorna är fulla med solskyddskrämer som har otillräckligt skydd eller skadar marina miljöer med sina kemikalier. Det händer när vi simmar och solskyddsmedlet försvinner från huden rakt ut i vattnet. Det är dock inte omöjligt. Vi har samlat ett par solskyddsprodukter från våra säljare som är hållbara och miljövänliga.

På vilket sätt är dessa produkter miljövänliga och så kallat hållbara?

De har inga ingredienser som skadar marina miljöer eller orsakar korallblekning – det vill säga att korallreven blir vita när symbiosen med algerna hamnar i stark stress. De följande ingredienserna kan vara skadliga även för människor och orsaka allergier eller störa hormonerna så att de till exempel bidrar till överproduktion av östrogen när kemikalierna väl har trängt in i blodomloppet.

Lista med ingredienser:

  • 3-benzylidene camphor
  • 4-methylbenzylidene camphor
  • Octocrylene
  • Benzophenone-1
  • Benzophenone-8
  • OD-PABA
  • Octinoxate
  • Oxybenzone
Miljövänliga solkrämer som skyddar både dig och korallreven friska döda

Varför måste vi bry oss om vad som släpps ut i vattnet?

“Friska korallrev är ett av jordens mest värdefulla ekosystem. De bidrar med ekonomiska tjänster och ekosystemtjänster värda miljarder dollar, så som mat, kustskydd och turism.”

Koraller, fiskar och det marina livet i allmänhet störs av olika hot som industriellt fiske, klimatförändringar, föroreningar från land, invasiva arter och mycket mer. Det minsta vi kan göra är därför att se till så att vi inte bidrar till denna process genom att släppa ut gifter. Solskyddsmedlets förpackning är också något vi bör fundera över.

Vilken är den bästa solskyddsingrediensen?

Ett av de ämnen som är bäst på att blockera UVA är zinkoxid – ett naturligt solskyddsmedel. Men om det står på etiketten att det är “non-nano” (eller “titanium oxide”, som anses ofarligt) så innebär det att partiklarna inte är tillräckligt små för att kunna absorberas av vävnaden under huden.

Hur ofta bör man applicera solskyddsmedel?

Det rekommenderas att du applicerar solskydd varannan eller var tredje timme för att förhindra att du bli bränd och behålla den skyddande hinnan som bildas på huden. Välj ett solskyddsmedel med 50 SPF (solskyddsfaktor) eller högre. UV-strålningen kan vara väldigt stark, även när det inte känns som det. Kommer du ihåg den där skidinstruktören du såg i bergen i vintras? Han som hade bränt sig i ansiktet och hade vita fläckar runt ögonen efter skidglasögonen. Han kände nog inte av UV-strålningen och därför blev han också bränd som en röd kräfta.

Vid vilken tidpunkt är det bäst att vara i solen?

På morgonen mellan 08:30 och 12:20. Du kan också använda solkläder med material som har UV-skydd (för kläder anges solskyddfaktorn i UPF).

Hur länge håller solskyddsmedel?

Det är väldigt viktigt att följa utgångsdatumet på flaskan. Det är rekommenderat att skaffa nytt solskyddsmedel varje säsong eftersom när flaskan väl är öppnad så håller den vanligen tolv månader.

Vad kan man äta för att skydda huden inifrån?

Vattenmelon och mat som har mycket nyttiga fetter som fisk och kallpressade oljor som sesamolja, avokadoolja, olivolja och så vidare. Glöm inte heller att dricka tillräckligt med vatten. Och om du dricker alkoholhaltiga drycker, drick med måtta.

När använde människor solskyddsmedel för första gången?

Egyptierna är kända för att ha uppfunnit ett eget slags solskyddsmedel genom att blanda extrakt av ris, jasmin och lupiner. De upptäckte att dessa ingredienser hade förmågan att absorbera solens väldigt starka strålar. Inte särskilt förvånande – de som uppfann pyramiderna uppfann också denna magiska del av solskydd.

Källor:

Health Effects of Ozone Depletion by Margaret L. Kripke, Ph.D. First Published November 1, 1989 Research Article: https://doi.org/10.3109/10915818909018068
https://www.environment.gov.au/system/files/resources/a05f410c-314f-4c1d-bcdd-67fa05e5b405/files/factsheet-ozone-layer.pdf
https://jamaicahospital.org/newsletter/history-of-sunscreen/
https://oceanservice.noaa.gov/news/sunscreen-corals.html

Shoppa sommarens hudvård

Hållbar beauty

Select your currency

Main Menu

0