Skydda huden och naturen du lever i

Intresset för ren hudvård bara växer och växer och med åren har en uppsjö av nya varumärken ploppat upp på skönhetshyllorna, men uppmärksamhet krävs. I samarbete med @a_sustainablecloset

Precis som att greenwashing fluerar i modebranschen, finns den även bland skönhetsmärken, vad menas egentligen med naturligt och ekologiskt? Och hur balanserar vi som konsumenter hållbara hudvårds val för naturen men även för oss själva? Bara för att en produkt har blivit miljömässigt hållbart producerad så behöver det nödvändigtvis inte innebära att det är den mest hållbara produkten för oss själva. Vi hoppas på att denna artikel kan få dig att förstå skönhetens miljömässiga utmaningar men även hitta produkter som passar dig utefter dina behov, som är snälla mot planeten. 

Hudvårdens baksida 

Skönhetsindustrin omsätter bara i USA 17 miljarder US dollar varje år! Den anses vara ohållbar dels för de ouppnåeliga ideal och press den framför allt sätter på kvinnors utseende men även för den oreglerade bransch som den faktiskt är. Många produkter innehåller kemikalier som kan vara farliga både för användarens hälsa och för naturen. Sällan vet kunden vad produkten hen köper faktiskt innehåller och många gånger har kliniska studier gjorts på människor med kanske annan hudtyp och andra behov än dina egna (Maupin 2018)

Kemikalierna som kan skada människor och natur är många. PFAS är den kemikalie som i djurförsök har förknippats med bildande av cancer, försämrat immunförsvar, minskad fertilitet och negativ påverkan på levern. I en studie från Stockholms Universitet så innehöll 16 av 31 produkter PFAS (Schultes et al. 2018). Det kan vara svårt att hitta PFAS eftersom betäckningen i ingredienslistan kan vara skriven som polytef, perfluoro, polyfluoro eller liknande. Andra kemikalier kan vara hormonstörande och kan gå under betäckning: Benzophenone 1, Benzophenone 3, Butylparaben, Propylparaben, Etylhexyl methoxycinnamate, Cyclomethicone, Cyclotetrasiloxane (Naturskyddsföreningen). 

Förpackningar är ett annat problem, där många skönhetsprodukter är gjorda av plast varav en EU studie menar att skönhetsindustrin producerar 120 miljarder förpackningar varje år, en stor majoritet återvinns aldrig (Zero Waste, EU). Gällande plast så tar det hundratals år innan förpackningen bryts ned om den hamnar i naturen eller på deponi. Även om plasten går till förbränning, vilket den många gånger gör i Sverige, om inte användaren återvinner själv, så är användandet av plast som kommer från råolja, fortfarande ohållbart.  

Flera märken satsar istället på förpackningar i antingen återvunnen plast, naturmaterial (såsom papper) eller biologiskt nedbrytbar material. Vid det senare bör du se över vilken möjlighet du har till kompost och om det krävs en industriell kompostering eller om det räcker med en hemmagjord? Vid val av papper bör förpackningen komma från hållbart skogsbruk annars riskerar produkten att kanske vara plastfri men ändå bidra till skövling av skog och i värsta fall regnskog. 

Checklista för hållbart val av hudvård 

 • Köp endast de produkter du anser att du behöver och hjälper din hud! Undvik reklam som påstår att du måste ha en produkt eller som triggar igång dina rädslor för att åldras eller liknande. Du är fin som du är, ingen produkt ska köpas baserat på rädslor eller ångest.                
 • Testa dig tålamodigt fram! Det tar tid för huden att vänja sig och det kan vara olika produkter som passar under olika säsonger. Se dig som en vetenskapsperson som provar en produkt åt gången för att hitta det som passar dig.                                                                                           
 • Fråga experterna! Har du möjlighet att gå till en hudterphut så kan det vara ett bra alternativ om du upplever det svårt att hitta rätt. Men du kan även fråga i butik, på klinik eller mejla ett företag som har produkter om vad de tror skulle passa. Fråga flera och se om du får liknande svar. Tänk på att säljarintresset finns där och ingen behöver fem produkter utan stå på dig med att du kanske bara söker en hudkräm och inte är intresserad av en serie som du ska använda morgon och kväll.                                                                                                                             
 • Köp miljömärkt! Såsom BraMiljöval, Svanen, USDA Organic, EcoCert eller Soil Association Organic Standard. Varje standard har sina egna krav och sällan är de 100% naturliga och 100% ekologiska, men de är definitivt bättre än de kommersiella produkterna du oftast finner i köpcentret. Ekologiskt innebär att ingredienserna är:
  • ekologisk odlade och framtagna medan naturligt menar att de icke är kemiskt framställda utan kommer från naturen. Du kan alltså ha en produkt med naturligt lavendel (för lavendeldoft) men som inte behöver komma från ekologiskt odlad lavendel.
 • Undvik märkets egna utsagor! När det står Green, Natural eller Nature med en grön logga eller en grönt blad på behöver det faktiskt inte betyda någonting alls. Denna design är oftast till för att locka medvetna konsumenter och kallas “greenwashing”. Leta efter en certifiering eller ett förtydligande på vad som menas. Det är inte ovanligt att produkten kanske innehåller 1% ekologisk Aloe Vera men företaget får det att framstå som en helt ekologisk naturligt produkt. 
 • Återvinn förpackningar, köp med refill eller titta efter förpackningar gjorda i återvunnet material. Det är sällan du hittar den perfekta produkten som både har ekologiskt naturligt innehåll och en återanvänd förpackning. Fler och fler företag börjar dock erbjuda möjlighet att fylla på, så håll utkik efter det! 
 • Gör egna produkter! Du behöver naturligtvis inte köpa produkter, det går även att tillverka egna eller använda det du har hemma i köket. Ett enkelt tips är att använda olivolja som sminkborttagningsmedel eller rent sheasmör eller kokosfett som Body Butter. Prova och se vad som fungerar för din hud. Du kan även blanda in essentiella oljor och blanda in de i din hemmagjorda hudkräm. Lavendel anses exempelvis vara lugnande, pepparmynta energiskapande och kamomill lugnande. Tänk bara på att inte applicera direkt på huden och akta kläder, sänglakan och soffor innan du smörjer in dig allt för mycket med oljebaserade produkter. 
 • Köp produkter som görs på beställning! Fler och fler varumärken erbjuder nu kunder att köpa så kallad “made-to-order” vilket innebär att det produceras först när du som kund har beställt produkten. Detta gör att endast den volym som verkligen efterfrågas beställs vilket minskar svinn och slöseri. Ett av dom företagen är Ellure Lipsticks som erbjuder läppstift i olika färger såsom Peach Papaya, Blueberry Lavendel och Mango Passion. Hur häftigt är inte det? 

Lyxig hudvårdsrutin utefter dina behov 

 1. Snabbt och enkelt

Efter en härlig dag på jobb eller som ledig, rengör ansikten med Zao Solid make-up remover som är dryg och passar som rengöring även utan smink. En ekologisk deodorant håller dig fräsch om dagarna och när huden känns lite torr kan du alltid placera Bodylotion från Moonsun. Produkterna för dig som vill ha en enkel hudvårdsrutin. 

Lyxig hudvårdsrutin utefter dina behov 

2. Lagom och härligt

Förutom ovanstående produkter så kan du som är ute efter det lilla extra placera rosenvatten i ansiktet efter rengöringen men innan du lägger ett serum. Rosenvatten är perfekt för huden efter långa dagar i solen. Efter rosenvattnet så lägger du ett serum, detta från Moonsun som innehåller C-vitamin. C-vitaminet är känt för att skydda kroppens celler och stärka immunförsvaret. Avsluta rutinen med en härlig återfuktande ansiktskräm från Melvita. 

Lyxig hudvårdsrutin utefter dina behov 

3. Lyxigt och glam

Förutom rutinerna ovan så kan du prova på flera olika masker, hitta din favorit och använd sedan den bästa för dig. Här finns Beta Glucan, Coconut, Cacao och mycket mer! Niki Newd Gourmet Mask Set för 1735 SEK. 

Du kan även unna dig en härlig Body Scrub eller ett ögonserum som ger ögonen det där lilla extra. Oavsett vilken rutin du gäller, hitta det som passar din vardag och dina behov. Testa produkter och välj de som är bra för din hud och planeten. Detta är bara några exempel på hudvårdsprodukter som är hållbarare än de du vanligtvis hittar i butik, men det finns en uppsjö av fler märken Hos Green little heart med fokus på olika delar av hållbarheten. Våga testa nytt för din hud och naturens skull. 

Select your currency

Main Menu

0