Tips för en mer hållbar livsstil

Ta makten och påverka! Som konsument har din plånbok stort inflytande. Välj hållbart!

Hållbarhet. Ordet på allas läppar. Men hur får du en mer hållbar livsstil? Vi på Green Little Heart vill göra det lättare för dig som konsument att välja hållbart och etiskt. Vi vill inspirera dig till att förändra din livsstil och val som gör att det blir mer hållbart. I denna artikel belyser vi det faktum att bland annat s.k. Fast Fashion har ett mycket högre pris än det som står på prislappen i affären. Nu när effekterna av klimatförändringar är så uppenbara blir det alltmer tydligt att vår planet, vi människor och djur betalar ett alltför högt pris. Genom att välja bort och välja mer etiskt och hållbart så kan du som konsument vara med och påverka förändringar mot ett mer hållbart samhälle med rättvisa löner, klimatsmarta processer där ekonomiska värden inte är det enda som styr. Det är dags att ta tillbaka kontrollen över dina pengar och inte låta dig lockas till ohållbar konsumtion där enskilda intressen gör enorma vinster på vår allas bekostnad. Vi måste se sambanden och skapa rätt förutsättningar för hållbar handel och produktion. Handel är i grunden något mycket bra som ger människor möjlighet att tjäna sitt uppehälle. Men, vi måste styra mot att se samband, tänka etisk och hållbart och den tid där enbart ekonomiska intressen är ett mått på framgång är sedan länge förbi. Här får du tips av Annika Sundin, greenfluencern, som inspirerar till medvetna, hållbara, val på kontot @medveten_i_stan. Här reder Annika ut vad vi egentligen betalar för, hon ger tips kring hur vi kan agera och svarar på om vi måste vara perfekta.

Vad betalar vi för egentligen?

För att förstå vår nutid kan det vara bra att titta bakåt. Allt var inte bättre förr. Men vissa saker kanske var det? Titta till exempel på våra sopor och vårt avfall. 1950 producerade varje person i Sverige ca 50 kg sopor/år – idag är siffran närmare 500 kg sopor/person och år*. Det är en vansinnig utveckling. Vårt slit-och-släng-samhälle och prissättningen är helt klart en bidragande orsak till detta. Om vi skulle betala för en varas hela klimatavtryck (allt från produktion till utsläpp, transporter och sopberg), samt betala för skäliga löner till arbetarna bakom varan skulle priset se helt annorlunda ut.

Alla kan nog räkna ut att när en tröja kostar 59:90 kr eller ens 349 kr så betalar vi inte för hela avtrycket. Och när vi kan köpa en nyproducerad tröja för mindre än vad en kostar på second hand är hela systemet snurrigt. Börjar vi tänka i de här banorna är vi något på spåret. Om inte du betalar vad det egentligen kostar, då är det helt enkelt någon annan som står för priset.

Tips för en mer hållbar livsstil priset
Om inte du betalar vad det egentligen kostar, då är det helt enkelt någon annan som står för priset.

Var börjar man?

Det kan lätt kännas övermäktigt om man tror att allt ligger på just mina axlar och att det är just jag som ska “rädda världen”. Men se det inte som att du själv ska rädda världen. Det gör vi tillsammans. För att vi över huvud taget ska vilja göra en förändring behöver vi inspireras – till exempel via Instagram. Ta sedan tag i sådant du gör ofta i vardagen – det får mest påverkan. Använd det du redan har, välj second hand i första hand, cirkulera mera, byt till saker du kan återanvända (typ mensskydd, rengöringspads, vattenflaska), beställ grön el, se över var du har dina pengar – både pension och eventuella placeringar. Köp mat du kommer äta upp, prioritera närproducerat och ekologiskt, ät mer grönt. Det finns hur mycket som helst du kan förändra. Men det ska vara kul med förändring, annars kommer vi inte göra det. No fun – no change. Här kommer två konkreta tips!

Tips 1: “Ask yourself why before you buy”

Mycket försäljning drivs och triggas av normer, trender, förväntan (egen och andras), reklam/influencers och ängslighet över att inte passa in. Även om vi inte alltid vill erkänna det så är det många av oss som har handlat efter någon av ovan kriterier både en och två gånger. Ställer du dig frågan “varför” före du handlar? “Ask yourself why before you buy” är ett bra sätt att börja. Behöver du verkligen en pryl eller ett plagg till? Eller är det villhöver? Eller något annat som gör att du triggas till köp? Bara genom att öppna ögonen, tänka till och ställa oss frågan kommer vi förändra vårt köpmönster.

Tips för en mer hållbar livsstil ask yourself why
"Ask yourself why before you buy!"

Tips 2: Price per wear

Det absolut störta klimatavtrycket blir till vid produktionen (cirka 80 %), så det är klart att vi ska använda det vi har om och om igen. Och de bästa produkterna rent hållbarhetsmässigt är helt enkelt de vi använder! Vi kan titta lite på kläder. Varje svensk konsumerar runt 14 kilo nyproducerad textil per person och år. Kan vi verkligen använda alla de kläderna när de flesta garderoberna redan är fulla?

Har du någonsin tänkt på vad price per wear blir på det du äger? Vi kan räkna både i reda pengar och i själva kostnaden för klimatet. En sak som produceras och som sedan inte används eller som kasseras har ett enormt avtryck. Börjar du tänka enligt price per wear blir det väldigt tydligt att vi ska fokusera på sådant som håller länge och att vi ska cirkulera det som inte används eller sådant som du inte (längre) älskar. Låt någon annan älska det! Istället för att sopberget växer bakom våra ryggar får fler glädje av sakerna under längre tid.

Tips för en mer hållbar livsstil price per wear
Börjar du tänka enligt price per wear blir det väldigt tydligt att vi ska fokusera på sådant som håller länge och att vi ska cirkulera det som inte används eller sådant som du inte (längre) älskar. Här på Green Little Heart hittar du kläder etiskt producerade som håller en livstid.

Behöver jag vara perfekt?

Du behöver verkligen inte vara perfekt! Det är nog den största myten. Och kanske det största hindret för att börja förändras. Ingen kan göra allt och ingen är perfekt. Inte jag. Inte du. Inte Greta. Någon har kommit långt inom ett visst område, men inte inom ett annat. Vi har alla olika utgångspunkter och vi har kommit olika långt. Jämför dig inte med andra. Det här ska vara en härlig och positiv rörelse. No fun – no change. Var inte dömande, inte mot dig själv, inte mot andra. Vi är alla på en förändringsresa och vi är på den tillsammans. Vi vill alltså inte ha en liten klick som är perfekt. Vi vill ha många som gör framsteg och många som inspirerar andra och på så sätt får med sig fler på vägen. Tar vi alla steg hela tiden blir det en grym förflyttning tillsammans.

*Källa: @vafabmiljo

Annika Sundin
Driver kontot @medveten_i_stan och delar aktivt med sig av hållbarhetstips till sina följare. Följ henne gärna och bli inpsirerad till att få in lite mer hållbarhet i din vardag. Och kom ihåg – ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

Anika

Select your currency

Main Menu

0