Namnlös design (22)

Vi träffar Jonna! Grundare av Attáge – ljuvliga väskor i Äppelläder!

Attáge är ett svenskt accessoarmärke och tillverkar väskor med fokus på arbete och stil. Det som är extra speciellt är att materialet som används är Äppelläder. Vi träffar Jonna Johannson som är VD och grundare för att höra hur dessa fantastiska väskor blev till!

1, Berätta lite om ditt team och hur du kom på idéen till att starta Attáge? 

Idéen föddes redan 2016 när jag letade efter “den perfekta jobbväskan” som rymmer allt jag behöver för en dag – allt från morgonträningen och möten till en lunch eller after work på stan – paketerat i en snygg design. Det var då jag insåg att jag saknade denna produkt på marknaden och beslöt mig för att ge det ett försök att förverkliga min dröm. Den stora frågan var dock – hur kan vi rättfärdiga att tillverka ytterligare en produkt på marknaden med tanke på dagens höga konsumtionsnivåer som skapar flera miljömässiga och etiska problem? Efter mycket tankar och research hittade vi en brist på marknaden som blev vår väg – högkvalitativa väskor och accessoarer inom “Slow fashion”, veganskt och hållbart mode. Vi lanserade i november 2022.

2, Berätta lite om namnet Attáge? 

Namnet Attáge är inspirerat av ordet “attaché” – då vår signaturväska, Work Out, är inspirerad av en attaché-väska.

3, Hur hanterar ni er miljöpåverkan? Med tanke på vattenförbrukning, CO2-utsläpp och avfall/restprodukter?

Vår ambition är att designa eleganta och tidlösa produkter med hög kvalitet som kommer att hålla år efter år. De material vi använder är innovativa och noggrant utvalda med målet att ha så lite negativ miljöpåverkan som möjligt, samt är de starka och slittåliga för att hålla i många år.

Vi har relativt korta transportsträckor mellan material och produktion då allt material vi använder i våra produkter tillverkas i Spanien och Italien och våra produkter handtillverkas i Spanien. När våra produkter tillverkas, skärs varje produkts mönster ut i material på bästa sätt för att säkerställa att vi får så lite överblivet material som möjligt. Allt överblivet material hanteras av fabriken i enlighet med miljöstandarder.

Som en del av vårt hållbarhetsarbete uppmuntrar vi våra kunder att, om det skulle behövas, hellre reparera sin Attáge-produkt än att ersätta den med en ny. I förlängningen vill vi jobba med “second hand” och “remake collections”. När våra produkter transporteras använder vi komposterbara plastpåsar och allt vårt emballage för e-handel samt trycksaker är miljöcertifierat.

4, Vilka certifierngar har ni och var det svårt att certifiera era produkter?  

Attáges produkter i sig är inte certifierade idag. Vår ambition är att ha en QR-kod med spårbarhet i våra produkter inom de närmaste åren och därefter även relevanta certifikat både för våra produkter och som företag.

5, Berätta mer om ert veganska läder, de andra material som ni använder och hur de relaterar till hållbarhetsperspektiven? 

Idag är huvudmaterialet i våra produkter AppleSkin™ och fodret är gjort i MicroLining®.  AppleSkin™ är ett biobaserat och veganskt läder som är ett slittåligt och vattentåligt material varav 20-30 procent är gjort av äppelrester från matindustrin i norra Italien, där materialet även tillverkas. AppleSkin™ är 100 procent giftfritt och har låg miljöpåverkan. När du väljer en produkt i 100 procent AppleSkin™ istället för en produkt i 100 procent Polyurethane reduceras den negativa miljöpåverkan med 50 procent. 

MicroLining® är ett slittåligt mikrofibertyg med en känsla av läder och tillverkas i Spanien. Det består av 100 procent mikrofiber som tillverkas med ekologisk, koldioxidfri teknik och är helt fritt från Krom-6.

De material vi använder är innovativa och noggrant utvalda, med målet att de ska ha så lite negativ miljöpåverkan som möjligt, samt att de är starka och slittåliga för att hålla i många år. Detta inkluderar även de minsta delarna och de material som är gömda inuti, t.ex. tråd, klister och vaddering. Det är ett kontinuerligt arbete och vi håller alltid utkik efter ännu bättre alternativ allteftersom utvecklingen går framåt. Allt material vi använder i våra produkter tillverkas i Spanien och Italien.

6, Vilka är era viktigaste värderingar? 

Hållbarhet är hjärtat i vårt varumärke och vi arbetar utifrån tre aspekter – konsumtion, miljö och etik, samt veganism. Vi vill bidra till mer medveten och hållbar shopping genom att erbjuda bättre alternativ på marknaden – detta är Attáges bidrag till en mer hållbar modeindustri.  

7, Vilka är era bästsäljare?                   

Hittills är våra bästsäljare Work Out och After Work. 

8, Har du en långsiktig plan för ditt företag och vill du dela den med oss?  

Vår vision är att Attáge inom fem år är ett av Sveriges tio största väskmärken och då även håller på att växa på den europeiska marknaden.

9, Finns det något som du önskar att dina kunder visste om hållbara väskor?  

Att tillverka en hållbar väska är mer komplext än vad jag trodde. Det är verkligen ett konstverk. Det kräver ett gediget förarbete i design- och konstruktionsfasen, många olika material samt ett otroligt detaljerat hantverk för att få fram önskad design och slittålighet i en perfekt finish.

10, Berätta lite om era utmaningar med att driva ett hållbart varumäke i dagens modeindustri? 

Jag skulle säga att det finns många olika typer av utmaningar i att driva ett hållbart varumärke inom modebranschen. För att nämna några var det exempelvis utmanande för oss som start-up att hitta rätt leverantörer och fabriker som accepterar att göra små ordrar och som har det hållbarhetsfokus som vi söker. Sedan är det ju en stor utmaning att synas i havet av alla varumärken som finns idag och att få många konsumenter att förstå värdet i att handla hållbart och satsa på kvalitet istället för kvantitet.

11, Vi är ju många som drivs av hållbarhetsagendan och vet att vi måste ställa om hur vi lever. Ändå så är inte ett hållbart perspektiv på hur vi konsumerar normen- snarare det motsatta. Vad tror du det är som hindrar medveten konsumtion för att bli det självklara valet och beteendet? 

Jag tror att största anledningen är våra invanda köpbeteenden som vi har haft under en väldigt lång tid, vilket även inkluderar en skev prisbild på vad kläder och accessoarer “ska” kosta, men också en okunskap i hur stora delar av modeindustrin faktiskt fungerar. Jag tror även att många gillar att följa modetrender och att de då tycker det är svårt att hitta hållbara varumärken och att de tänker att det tar för lång tid att hitta det de söker i “second hand”-butiker.

12, Är det något som du önskar att dina kunder och framtida kunder visste om ditt varumärke och produkter?  

Jag önskar att fler konsumenter skulle veta mer om vårt hållbarhetsarbete bakom varumärket, det otroliga hantverket och vår mission att bidra med bättre alternativ på marknaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Select your currency

Main Menu

0