Att välja Vego! Hur ska man tänka? GLH tipsar!

Vi är många som delar denna tro och idag finns det övertygande vetenskapliga bevis för att en stor andel växtbaserat i din kost är bra för dig, vår underbara planet och för våra älskade djur.

Det finns alltså många anledningar att välja att äta mer hållbart. Men vi tänker också att det har uppstått många infekterade debatter och flera olika ”läger”. Vi vill verkligen försöka överbrygga detta och värna om att den som tar initiativ och försöker ändra sin kost och leverne till att bli mer hållbart förtjänar beröm. Om vi t.ex. äter växtbaserat fem dagar i veckan och sedan till helgen väljer att äta en köttbit. Så är det ok. Om vi är noga med våra val. Om nu vill äta kött då ska det väljas med omsorg. Lokalt, ekologiskt eller allra helst – att du jagar själv. Tänk om alla skulle göra det! Vilken otrolig miljövinst! Och alla dessa djur som skulle slippa behöva födas upp för att endast ingå i lång produktionsprocess för att bli mat. Det är inte värdigt. Vi behöver öppna landskap och betande djur men vi behöver inte massproduktion som skövlar mark och släpper ut stora mängder metangaser och framförallt – innebär ett fruktansvärt lidande för djuren. Och jag vill verkligen betona det. Ett fruktansvärt lidande för djuren.

Vi på Green Little Heart vill värna om att fatt mer upplysta beslut. Vi behöver återknyta till naturen och förstå hur jordens, djurens och vårt kretslopp hör ihop. I takt med en ekonomisk och industriell utveckling har vi i västvärlden kommit längre och längre bort ifrån djur och natur. Vi har längre inte längre en koppling till köttbiten i hyllan på vår lokala mataffär – än mindre när köttbiten är ett klick bort.  Idag finns det en uppsjö av bra alternativ till rött kött. Börja testa ?

Som konsumenter har vi stor makt. Våra val har betydelse. Det är dags att vi väljer mer och mer vego. Det är dags att vi väljer mer och mer lokalt och ekologiskt när det gäller kött, allt form av kött. Det är dags att vi lär oss att jaga och själva skjuter det kött vi ska äta. Det är verkligen ekologiskt och djuren har inte ingått i massproduktion. Det är dags är vi blir upplysta konsumenter. Det är dags att det blir mer lönsamt att välja vego. Det är faktiskt helt galet att det ska vara så dyrt här i Sverige att köpa ekologiskt och lokalt. Det är inte försvarbart för en stor familj – och det är förfärligt! Där behöver samhället och näringslivet börja samverka för att stötta lokalt producerat och ekologiskt. Allt annat är fel på så många sätt!

Att vara Vegetarian innebär att man uteslutande äter mat från växtriket.

Att vara Vegan innebär att man även utesluter all form av ”kontakt” med djurlivet. till exempel så äter inte Veganer honung då det är producerat av bin och tillhör bina. Veganer använder inte heller skinnprodukter eller ljus med till exempel Bivax.

Att vara Vegan är verkligen ett hedervärt livsstilsbeslut och det med största omsorg om våra djur, vår egen hälsa och vår vackra planets hälsa som detta beslut tas. Det är dock inte enkelt. Här på Green Little Heart vill vi uppmuntra till så många Veganska dagar som möjligt. Vi vet att det inte är helt enkelt, framförallt när man har familj och viljorna är lika många som familjemedlemmarna.

Till familjen av att äta växtbaserat finns många fler varianter. Det kan vara bra att ha koll på dom. Det kanske kommer en Pescetarian på middag? Då är det ju bra att veta vad man ska bjuda på.

En Pescetarian eller Demivegetarian äter inte kött eller fågel men äter fisk, skaldjur, ägg och mejeriprodukter.

En Pollotarian äter inte kött och fisk men äter fågel, ägg och mejeriprodukter.

En Flexitarian äter mycket från växtriket, så mycket som möjligt, men utesluter inte animalisk föda, och precis som det låter så finns det en flexibilitet inbyggt i begreppet. Många äter te.x. vegetariskt under veckodagarna med till helgen så kanske en köttbit slinker ner. Dock brukar stor hänsyn tas till vilket kött som du äts. Lokalt och ekologiskt.

Lakto-Ouvo vegetarian – många tror att vegetarianer kan äta ägg och mejeriprodukter. Men det stämmer inte. Äter man vegetarisk och ägg plus mejeri så är man alltså en Lakto-Ouvovegetarian. Och som det låter så det som äter vegetarisk och inkluderar ägg är alltså Ouvovegetarianer. De som äter vegetariskt men adderar även mejeri – det är då Laktovegetarianer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Select your currency

Main Menu

0