Sharma-ordf

Den hållbara garderoben – finns den?

Här delar Annika Sundin, a.k.a. @medveten_i stan med sig av hur modeindustrin ser ut idag samt ger praktiska tips för att bygga en garderob som är mer hållbar.

Vi köper kläder som aldrig förr!

De senaste 30 åren har antalet plagg som köpts per person ökat med 40 % i Europa. En bidragande orsak är förstås priset på nyproducerade kläder. De låga priserna lockar, men någon får betala priset – både vårt klimat, vår miljö och alla personer som arbetar inom tillverkningsindustrin för fast fashion och för det som numera också existerar – ultra fast fashion. Fast fashion och ultra fast fashion är trendiga plagg som i extremt hög hastighet blir utdaterade och omoderna för att sedan bytas ut mot nya trendiga, billiga, plagg. Dessa billiga plagg används endast ett fåtal gånger innan de slängs. De används i genomsnitt endast 7 gånger för att vara exakt. Och dessvärre är de flesta av dem av så låg kvalitet att de inte är möjligt att cirkulera dem vidare. Sedan millennieskiftet har textilindustrin minst dubblerat antalet klädkollektioner. Och bolagen som säljer ultra fast fashion släpper nya plagg varje dag. Vi i Europa shoppar drygt 25 kg textilier varje år. Samtidigt slängs omkring 11 kilo. Och tittar vi på oss svenskar så slänger vi 8 kilo kläder per år och vi använder varje plagg i snitt 7 gånger innan de kasseras. Resurser direkt ned i soporna som sedan blir till sopberg, landfill eller i bästa fall fjärrvärme. Många tror att kläderna återvinns, men det är en sanning med modifikation. Mindre än en 1 procent textil återvinns globalt idag.

En av de värsta utsläppande industrierna

Mode- och textilindustrin sprider ut mängder av koldioxid. Den släpper ut runt tio procent av de globala utsläppen av växthusgaser, alltså mer än vad flyg- och sjötransport gör tillsammans.

Förutom detta använder textilindustrin mycket stora mängder vatten och kemikalier. Väldigt mycket vatten går åt vid bomullsproduktionen. Vid tillverkning av polyester krävs inte lika mycket vatten, där är det i stället mycket energi som går åt, eftersom polyester oftast görs av den icke-förnybara källan olja (fräscht!). Och som om detta inte var nog släpper denna industri ut en halv miljon ton mikrofiber rakt ut i haven varje år. Översätter man det i mängd olja blir det tre miljoner tunnor.

Toxic relationship - Textilier & CO2 utsläpp

Hur bygger man en garderob som är mer hållbar?

Vi är vanemänniskor och extremt vana vid att köpa nyproduktion. Ännu enklare har det blivit via e-handeln. För att få till den förändring som behövs, är det dags för oss alla att ändra våra konsumtionsbeteenden. Att ändra invanda beteenden och normer är det är bland det svåraste man kan göra. Men någonstans måste vi börja och för det behöver vi inspiration. Inspiration är så effektivt att till och med forskningen* säger att det är via inspiration vi får till förflyttningen, inte via fakta.

Här är medveten_i stans tips för att bygga en mer hållbar garderob.

  • Rensa upp i ditt flöde i sociala medier. Sluta följa fast fashion och personer som promotar fast fashion.
  • Addera personer som inspirerar dig till nya, önskade, beteenden.
  • Fokusera på second hand i första hand. Är du ovan vid detta, försök att upptäcka just dina go-to-ställen för att hitta kläder. Alla kanske inte är gjorda för att leta på välgörenhetsbutiker, loppisar eller online. Då kan kurerade second hand-butiker vara något för dig. Butiker när någon annan redan har gjort jobbet med att välja ut russinen ur kakan. Det finns flera sådana, både fysiskt och online.
  • Bli en cirkulent – låna, hyr, byt, köp/sälj, laga och förändra. Vi behöver gå från att se oss själva som ägare av kläder till att vara användare. Det som inte används ska inte ligga i garderoben – det ska cirkuleras vidare.

Bella's Happy Place | Second-Hand shop

  • Införskaffa kläder som du älskar. Det är större chans att du kommer använda plagget länge om du älskar det. Och det bästa plagget är just det som vi använder. Länge.
  • Ta hand om dina kläder. Vädra istället för att tvätta, noppa, laga. Om du inte är rätt person för att pyssla om dina plagg, se till att använda dig av personer som kan just det som t ex skräddare, eller varför inte en vän som är bättre på det än du? Kanske kan ni byta tjänster med varandra?
  • I sista hand är det nyproduktion som gäller. Välj då noggrant. Fråga butiken om material, produktion, transport, kvalitet osv. De ska alltid kunna beskriva processen.

Lycka till! När man väl har börjat är det svårt att gå tillbaks till det som en gång var. Låt oss förändra normerna – tillsammans.

*Forskning från Per Espen Stoknes
Till inlägg om forskningen https://www.instagram.com/p/Cep5yuyjk2r/

Annika Sundin driver konton @medveten_i_stan och bidrar med mycket kunskap om hur man på ett glädjefullt och inspirerande sätt kan ställa om till en mer hållbar livsstil.

En bättre midsommar Annika
Select your currency

Main Menu

0