Cirkulenter är framtidens konsumenter b

Cirkulenter är framtidens konsumenter

Vad är egentligen hållbar konsumtion? Vad är hållbart på riktigt och vad är en cirkulent? Här får du tips kring hur du ska tänka och agera av Annika Sundin, greenfluencern, som inspirerar till medvetna, hållbara, val på kontot @medveten_i_stan.

Ligger allt ansvar på oss konsumenter?

Det är inte helt lätt att göra rätt idag som konsument. Vi konsumenter får jobba hårt för att veta vad som är hållbart. Vi behöver därför få hjälp med förändringen och omställningen både från företag och politiken. Företagen måste fatta modiga beslut, prova nya vägar och ställa om sina affärsmodeller från slit och släng till cirkulära modeller. Och politikerna måste se till att få systemomställningen på plats genom att stifta nya lagar. Men med det sagt, det är klart att vi konsumenter kan påverka och ta ansvar! Så ansvaret ligger på alla tre nivåer (konsument, företag och system), men vi som konsumenter kan redan idag börja fundera på våra värderingar och de normer som vi kanske lite slentrianmässigt anpassar oss efter.

Vi kan nog de flesta av oss erkänna att vi bara gör vissa saker av gammal vana och eftersom “alla andra gör så”. Det kanske är dags att storstäda bland både värderingar och vanor? Vi konsumenter kan förändra våra invanda beteenden. Vi kan ifrågasätta normer, kräva förändring och använda vår plånbok på ett sätt som gör att företagen måste ställa om och politikerna påskynda sina beslut.

Cirkulenter är framtidens konsumenter Återanvänd, minska, återvinn
Återanvänd, minska, återvinn!

Hur gör vi rätt?

Fram tills dess att företagen och politiken har ställt om gäller det att vi är pålästa och gör medvetna val. Och det finns massor av val! Hållbarhet består av oerhört många aspekter. Allt från framtagning av råvaror, produktion, arbetsförhållanden för de som producerar, transport, kvalitet (lång livslängd), återbruk och sist materialåtervinning. Lägger vi till greenwashing (när företag förskönar sitt hållbarhetsarbete) gör det valen ännu svårare. Men det går! Det är en riktig utmaning idag att hitta företag som gör rätt på alla punkter, men vi kommer komma dit en dag. Tills dess får vi göra vårt bästa för att vara pålästa, samt vara kritiska och frågvisa. Och framförallt ställa om – från konsumenter till cirkulenter.

Cirkulenter är framtidens konsumenter Second hand kan vara ditt första alternativ.
Väljer du second hand i första hand kan du välja och vraka!

Från konsument till cirkulent

Att vara cirkulent är att vara den nya tidens konsument. Men hur blir man en cirkulent? Jo, minska din nykonsumtion och satsa endast på sådant som kommer leva länge. Ta hand om det du har genom att lappa och laga. Cirkulera genom att köpa/sälja på second hand, byt, hyr, dela, låna och återbruka. Och välj lokalt och hantverksmässigt producerat. Vill du underlätta lite för dig, prioritera att handla från butiker och plattformar som redan har gjort en del av jobbet och har valt ut varor och produkter med riktigt hög standard som till exempel Green Little Heart, @arkivetsthlm eller @readventure_. Det finns märken som tar hand om produkterna under hela livslängden och inte slutar bry sig så fort du har lämnat butiken. Exempelvis @nudiejeans eller @infinitdenim och @theacebag som båda finns på Green Little Heart.

Cirkulenter är framtidens konsumenter fashion bag sandals
Infinitdenim, Zouri shoes och The ACE Bag är alla märken vi stöder och som använder återvunna och uppcyklade material vid tillverkningen av sina produkter. Alla dessa stilar finns i vår butik.

Välj med omsorg helt enkelt. Det finns hur mycket som helst som redan är producerat. Väljer du second hand i första hand kan du välja och vraka!

Annika Sundin
Driver kontot @medveten_i_stan och delar aktivt med sig av hållbarhetstips till sina följare. Följ henne gärna och bli inpsirerad till att få in lite mer hållbarhet i din vardag. Och kom ihåg – ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

Select your currency

Main Menu

0