Hitta inte kunder för dina produkter, hitta produkter för dina kunder – fördelen med mångfald

Har du någonsin reflekterat över varför plåster är beiga? Det har grundaren av det svenska startup-företaget Teint, Nebe Almayahi. Hon har nyligen lanserat plåster i fem olika nyanser för att passa olika hudfärger. På företagets hemsida skriver de “Vi kanske inte alla ser likadana ut, men vi är lika klumpiga”. Idag finns plåstrena bland annat på flera apotekskedjor.

2019 blev Rihanna världens mest förmögna kvinnliga artist, bland annat genom sitt kläd- och sminkmärke Fenty. Framgångsreceptet? Hennes företag hade verkligen förstått grejen med mångfald. Fenty Beuty säljer bland annat foundations i fyrtio olika nyanser för att inkludera alla hudfärger. Några veckor efter lanseringen hade företaget sålt foundation för hundra miljoner dollar. Sminkmärket genererade 570 miljoner dollar 2019, och då hade det bara funnits i femton månader.

Plåster för alla. Från det svenska företaget Teint.

Även sminkföretaget Caia Cosmetics, som startats av bland annat entreprenören och influencern Bianca Ingrosso, inkluderar fler hudtoner i sina produkter och kampanjer. Bolaget värderades förra året till 505 miljoner kronor. That’s the way to go om du vill vara ett varumärke i tiden som dessutom gör bättre affärer.

Genom mångfald skapas mer lönsamhet och innovation

Enligt managementbolaget McKinsey har företag som jobbar korrekt och aktivt med inkludering och mångfald cirka 25 procents bättre lönsamhet än de som inte gör det. Enligt en studie från BCG rapporterar företag som har mångfald över genomsnittet i sina ledningsgrupper innovationsintäkter som är 19 procentenheter högre än för företag med ledarskapsmångfald under genomsnittet, 45% av de totala intäkterna jämfört med bara 26%.

En mångfald av hudtoner från Rihannas skönhetsvarumärke Fenty Beauty.

För att lyckas göra de bästa företagen, produkterna och kampanjerna krävs således en diversifierad grupp. Men hur går man då tillväga för att få det?

För att hitta och ta tillvara på mångfald behöver du arbeta normmedvetet och skapa en inkluderande kultur. Du behöver bland annat se över hur du kommunicerar i olika kanaler och internt i bolaget, hur din rekryteringsprocess blir så biasfri som möjligt, samt använda universell utformning för dina tjänster och produkter för att tillgängliggöra dem för fler. Du kanske även behöver gräva på andra platser än där du vanligtvis gräver. Eller så kontaktar du företaget Diversity Board som jobbar med just detta, samt erbjuder en kandidatpool med personer som alla har spetskompetens och fler perspektiv.

Tillsammans bidrar vi till en mer berikad värld.

Sandra Kastås och Eva Brådhe, grundare av Diversity Board

Hållbart mode she/her

Hållbart mode he/him

Select your currency

Main Menu

0
Chat Now
Chat Now
Questions, doubts, issues? We're here to help you!
Connecting...
None of our operators are available at the moment. Please, try again later.
Our operators are busy. Please try again later
:
:
:
Have you got question? Write to us!
:
:
This chat session has ended
Was this conversation useful? Vote this chat session.
Good Bad