Det 6000 år gamla hållbara fibermaterialet, eller Linen Tales från Litauen

Linen Tales – kökshanddukar och sängkläder i linne från Litauen

Linne är ett av världens mest hållbara material. Det har använts i tusentals år till både kläder och heminredning. I den här artikeln gör vi en resa i den litauiska linnetraditionen. Tumas Bendžius på Linen Tales berättar hur deras linneproduktion väver samman litauisk historia med den moderna livsstilen. Vad som började som en liten butik i hemmet är nu ett företag med kunder världen över – omtyckt bland annat för dess fantastiska sängkläder i linne.

Kan du berätta lite om historien bakom Linen Tales? Hur kommer det sig att ni började med linne?

Tanken på att använda linne kom från äldre tider, minnen och kulturarv. Linen Tales presenterades för världen i vårt eget hem år 2008. Boris, Linen Tales grundare, ville visa upp de nya linneprodukterna och testa produkternas utseende och design. Hemmet blev mycket vackrare, så vi öppnade upp vårt vardagsrum till alla som ville besöka. Vi ville visa hur vackert linne kan vara och samtidigt väva samman tygets historia och traditioner med modern inredning – allt i en 1500-talsbyggnad.

Allt började med nytänkande. Vi ville behålla den litauiska linnetraditionen, men det gråa och grova linnet var inte särskilt inspirerande i en modern miljö. Vårt sätt att lösa det var därför att ta fram ett mjukare linne och tillföra mer färg. Och det fungerade. Vad som började som en liten butik i hemmet blev snabbt ett företag med kunder över hela världen.

Berätta mer om Litauens linnetradition och linnehistoria?

Linne är ett material som används till många olika saker. För det mesta till kläder och inredning. Det är omtyckt på grund av materialets hållbarhet och hur lätt det är. Det görs av linfibrer, som förekommer världen över. Det äldsta fyndet av färgade linfibrer kommer från 30 000 f.v.t.

Litauen, som en gång i tiden var ett av Europas största och mäktigaste länder (Storfurstendömet Litauen på 1400-talet) är känt för att ha använt linne ända sedan landet grundandes. Både bönderna och krigarna använde kläder i linne. Materialet var så vanligt att allting som såg ut som tyg troligen var linne.

Betydelsen av lin och linne framkommer i sånger och berättelser. Linodling planerades noga. Under hedendomen inleddes den med ritualer och välsignelser från gudarna.

Några av de mer intressanta traditionerna kommer från Samogitien, Litauens nordvästra region. Till exempel väntade bönderna alltid på att en kanin skulle springa ut på fältet när linet hade skördats. Ibland fångade man kaninen och någon lyckades få med sig en god middag hem till sin familj.

Det finns många historier om hur och när linet ska sås för att få bäst resultat. I byn Dadotkai, till exempel, skedde sådden i slutet av maj, men bara när enbären var matt i sin färg, månen stod mellan halv- och fullmåne och vinden kom från syd.

I varje hem fanns en spinnrock. På kvällarna gjorde man kläder, handdukar och andra bruksföremål av linet. På den tiden var linne det viktigaste klädtyget för alla som bodde på landsbygden. Det var ett naturmaterial och tillverkades där man bodde – folk bar kläder av lin som vuxit på deras egna fält.

Linne är från början ett ganska styvt och grovt material. Linen Tales tog denna del av historien, men anpassade den till den moderna människan. Tvättat linne känns mjukt och behagligt, ser fantastiskt ut och ger en lyxig, men ändå väldigt rustik och naturlig känsla.

Det 6000 år gamla hållbara fibermaterialet, eller Linen Tales från Litauen produkt
Photo by Linen Tales

Hur sköter man linne så att det håller sig i gott skick så länge som möjligt?

God skötsel är en av de viktigaste förutsättningarna för att linnet ska hålla länge. Här är några råd som gör att linet nöts mjukt och jämnt i evigt tvättande.

Maskintvätt

Nytt linne ska tvättas i lägre temperatur de första gångerna. Vi rekommenderar också att tvätta linnet separat från andra plagg den första tvätten. Framtida tvättar bör ske i 40 °C, men för envisa fläckar kan temperaturen höjas till 60 °C. Vid den temperaturen kommer de mjuka linfibrerna släppa all typ av missfärgning.

Om du kan välja vattennivå på tvättmaskinen, välj då den högsta eftersom linne är väldigt absorberande. Undvik att tvätta för många plagg samtidigt eftersom det kan göra att linnet vrids och töjs och därmed tappar sin form. Linnet bör tvättas tillsammans med plagg som har liknande färg, vikt och tvättråd.

Handtvätt

Handtvätta linnet med försiktiga svepande rörelser. Undvik att vrida eller skrubba tyget. Handvätt lämpar sig bäst för lätt smutsade kläder eller för linne med glesare väv, som annars kan skadas i tvättmaskinen.

Tvättmedel

Använd ett skonsamt tvättmedel utan blekmedel som klorin eller peroxid. Häll inte tvättmedlet direkt på tyget. Tillsätt det i stället till vattnet och lägg sedan i linnet. Se till så att allt tvättmedel har sköljts ur innan du hänger upp plagget på tork.

Blekmedel

Tvättmedel med blekmedel är utmärkt till vitt linne, men ska inte användas för att tvätta färgat linne, vilket ger fläckar och missfärgningar. Klorin kan försvaga fibrerna och göra dem gula. Om du behöver bleka linnet, använd då ett syrebaserat blekmedel.

Torkning

Vrid inte ur linnet innan du torkar det. Oavsett hur du torkar linnet – på lina, i torktumlare eller utlagd på en frottéhandduk – så bör du se till så att det fortfarande är lite fuktigt när du stryker det. Att torka vitt linne i solen är bra för att behålla den ursprungliga vita färgen. Uttorkning är det mest skadliga för tyger eftersom det försvagar fibrerna och leder till krympning och att det bildas noppor. Uttorkade plagg återfår sitt naturliga fuktinnehåll efter att ha absoberat fukt från luften.

Strykning

Ta linnet från torktumlaren medan det fortfarande är lite fuktigt för att undvika att det blir skrynkligt. Släta ut och vik (eller pressa med ett strykjärn om du vill). Stryk på avigsidan. Använd ett ångstrykjärn med varm/hög värme för linne och en sprejflaska med vatten om det skulle behövas.

Krympning

Vårt tvättade linne är väldigt motståndskraftigt mot krympning jämfört med otvättat linne. Förkrympta plagg krymper normalt tre procent eller mindre. Tvätta eller torka aldrig linne på hög värme. Det leder ofta till att det krymper.

Det 6000 år gamla hållbara fibermaterialet, eller Linen Tales från Litauen produkt säng
Photo by Linen Tales

Är era linneprodukter återvinningsbara?

Ja, de består helt och hållet av naturliga och hållbara material.

Vilken typ av förpackning använder ni för att leverera produkterna?

Vi trär ett linsnöre runt linneprodukten. Sedan lägger vi den i en återvinningsbar plastpåse (så att fibrerna inte ska dra åt sig lukt eller fukt under transporten).

Vilka är fördelarna med produkter i linne?

Det känns lyxigt, är lätt (kan variera beroende på materialets g/m2) och mysigt (tvättad) och har väldigt god förmåga att suga upp och släppa ifrån sig vätska (torkar snabbare än bomull).

Hur gör ni för att begränsa mängden svinn i er produktion?

Vi tillverkar efter förfrågan – Made To Order! Det innebär att vi bara producerar vad kunden behöver. Samma material kan användas till bordsdukar, servetter, glasunderlägg och allt annat som önskas. På så sätt behöver inte inte lagerföra artiklar som inte behövs för tillfället.

Alla tygrester och stuvbitar samlas ihop. En del går till återvinning. De större bitarna skänks bort. Vi förser ett antal mindre och nya syentusiaster med material att testsy på.

Hur hanterar ni koldioxidutsläppen i era distributionskedjor?

Vi försöker korta ned distributionskedjorna så mycket som möjligt. Materialet tillverkas från lin till linne i Litauen. Det torkas och sys i samma region. Vi behöver därför inte skicka material från andra sidan jordklotet. Sedan när slutprodukten är färdig försöker vi skicka den direkt till kunden för att undvika ytterligare stopp.

Om paketet är avsett för grossist så använder vi så lite förpackning som möjligt.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Select your currency

    Main Menu

    0