Deoderant och bröstcancer. Finns det en connection?

Deoderant och bröstcancer. Vad är länken?

Hormonstörande ämnen har varit ett hett ämne ett tag nu, vilket har fått de flesta av oss att ta en ordentlig titt på de produkter vi använder på våra kroppar dagligen. Men om oro för sjukdomar fram till allvarlig dysfunktion relaterad till din utveckling, ämnesomsättning och reproduktion inte räckte, kan den senaste forskningen som tyder på en koppling mellan vanlig deodorant och bröstcancer vara vad som krävs för att verkligen ta ett krafttag kring deodoranter. .

Forskning av Fondation des Grangettes och Centre d’Onco-Hématologie i samarbete med University of Oxford avslöjade de potentiellt toxiska effekterna av aluminiumsalter som finns i deodoranter och dess cancerframkallande potential på bröstceller.

Studierna visade att inom 24 timmar efter exponering uppträdde tecken på malign transformation, liknande de hos bevisade cancerframkallande ämnen. Enligt forskare bekräftar resultaten den cancerframkallande potentialen hos den dagliga personliga produkten.

Enligt Karolinska Institutet får mellan 15 och 20 svenska kvinnor diagnosen bröstcancer varje dag, vilket gör det till den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor lokalt. Global prevalens speglar dessa alarmerande siffror med Världshälsoorganisationen, WHO, som klassar den som världens vanligaste cancer idag.

En tydlig orsak till varför bröstcancer utvecklas har ännu inte identifierats, medan forskning har visat att det finns vissa bidragande riskfaktorer såsom stigande ålder, fetma, alkoholism, familjehistoria av bröstcancer, historia av exponering för strålning, tobaksanvändning och postmenopausal hormonbehandling. Studier från ledande schweiziska institutioner och Oxford University säger att resultaten identifierar en miljökemikalie som kan stå för den alarmerande ökningen av bröstcancer globalt.

Din deodorant kanske inte är den enda personliga vård- eller skönhetsvaran du vill ta en närmare titt på. Medan studien undersökte sambandet mellan aluminiumsalter i deodoranter och bröstcancer, rådde forskare att ingrediensen också finns i andra vanliga produkter som solskyddsmedel.

Kalla det verkligen “giftig skönhet “om du så vill, dessa fynd framhäver helt enkelt den att det finns en stark indiktation till att titta en gång extra på listan av innehåll och säkerställa att du väljer med omsorg. Välj med fördel naturliga och ekologiska innehåll.

Green Little Hearts Top 5 “Clean Beauty Swaps”

1. Naturlig Deodorant 

Byt ut artificiella deodoranter fyllda med klart obehagligt innehåll till naturliga och rena alternativ utan aliminium salt, kemiska preparat och konserveringsmedel och gärna allkoholfri. Vi älskar tex Rosenserien‘s Veganska Ekocertifierade Roll-on Deo. Finns även många fina kakor och krämer – där flera varumärken också fasat ut plasten helt. 

2. Ren och naturlig ansisktsvård

Vår hud är vårt största organ och mjukgörande hudvård är skapad för att absoberas på en djup cellnivå. Att därför välja en hög kvalitativ produkt som tex. Elan Skincare eller franska Melvita. är av absolut störa vikt. Fylld med hållbara ingredienser som. Full av hållbara växter, inklusive ekologisk Kalendula och Kamomillextrakt, Solros- och Saffloroljor, erbjuder den också en berikad naturlig doft. Även Inika Organic har mycket fint även en hel award-winning Make-up serie

3. Ren och naturlig Body Wash

Dessa produkter är ofta i plast som bidrar till mikroplaster i vattendrag och våra hav. Så gott det går är det bra att välja bort plast och naturlig dusch och kroppstvål. Vi älsklar att använda dessa fantastiska produkter från We Are Lifelong  i vår rutin. Dessa är möjliga att återvinna och helt plastfria förpackning med ett fint och praktisk re-fill system. Mycket ekonomiskt också.

På vår plattform har vi bara varumärken som använder sig av naturliga och ekologiska ingredienser. Flera har också fina certifieringar. .

4. Ren och naturlig Self-tan

Kända för sin medvetna och hälsosamma livsstil, så är det ingen överrasknng att det ekologiska och naturliga varumärket  Eco by Sonya Hempitan lanserades i Australien. Detta varumärke finns hos våra svenska leverantörer. 

5. Naturligt Solskydd 

Försök att undvika kemiska ingredienser som PABA, Tea-Salicylate och Titanium oxide. Vår tumregel är att alltid leta efter ekologiskt innehåll och även säkerställa att inte marint liv och hav skadas. Leta efter ett innehåll som du kan uttala.

Gå till Nordic Natural Beauty

Exploreour green universe

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Select your currency

Main Menu

0