nova concept

NovaConcept – den svenska distributören av hållbare skönhet

NovaConcept är en svensk distributör för ett 20-tal varumärken med hållbara skönhetsprodukter. Läs vår intervju med företaget för att lära dig mer om deras arbete.

Hur startade ni ert varumärke och varför?

Bolaget startade 2010 som ett utav de första att erbjuda ett helt ekologiskt sortiment. Vi trodde då och tror fortfarande på att kunna erbjuda hållbara produkter som inte bara är ekologiska utan även effektiva, ser trevliga ut och är sköna att använda.

På vilket sätt anser ni att era produkter och produktionsmetoder är hållbara och hållbarare än andra?

För det första är produkterna baserade på naturliga råvaror, de är sourcade där de växer alternativt nära produktionen. De flesta av produkterna är baserade på ekologiska råvaror, allt från miniminivån för ekocertifiering till nära 100 % ekologiskt innehåll. Samtliga produkter är cruelty-free och veganska. Man har ett zero waste-tänk, allt från förpackning till refillsystem och frånvaro av vatten i produkten.

De flesta av produkterna är tillverkade i Europa med europeiska råvaror vilket minskar onödiga transporter. När det gäller förpackningar är det av tyg, återvinningsbart papper, det finns bulk utan förpackning och till sist förpackningarna i bambu som har ett klimatsmart fotavtryck (absorberar mer koldioxid än vad den avger totalt inklusive odling och transport).

Har ni någon form av certifiering?

Produkterna är ekocertifierade och/eller naturligt certiferade enligt COSMOS Standard, cruelty-free och vegan enligt PETA eller Leaping Bunny, Slow Cosmetique.

Håller ni koll och rapporterar hur ni använder er av energi? Och hur ni använder vatten?

Nej, vi har i princip ingen energi- eller vattenåtgång i vår verksamhet. Våra leverantörer har dock den kollen.

Innehåller era produkter vatten?

Ja, en del produkter gör det, de flesta inte.

nova concept

På vilket sätt återvinner ni?

Produkternas förpackningar är återvinningsbara eller komposterbara.

Hur paketerar ni era produkter? Använder ni till exempel återvunnet material?

Alla transportförpackningar och packmaterial är återvunnet material.

Hur konstigt än må vara så betyder naturligt olika saker för olika människor. Vad betyder det för er?

För oss betyder det att det kommer från naturligt, att det är organiskt nedbrytbart. Giftfritt.

Eftersom konserveringsfria produkter är självklara i den gröna industrin, är vi nyfikna på vilket konserveringssystem du använder för att förhindra bakterier, mögel och alla andra otäcka växande organismer som kan krypa in?

Mineraler, exempelvis silver, är ett konserveringsmedel som används. Vi har även tocopherol (vitamin E) men även konserveringsmedel som är godkända enligt Ecocert. I vattenfria produkter krävs det inget konserveringsmedel.

Vi vet att det är mycket svårt att hitta förpackningar som både förlänger livet på produkten, bibehåller kvalitén och på samma gång är så bra för miljön som möjligt. Har det varit svårt att hitta lämpliga förpackningar?

Nej, det har inte varit svårt att hitta lämpliga förpackningar. Exempelvis för Zao har vi bambu som beskrivet ovan, som i sin tur kommer i små tygpåsar för att man ska kunna återanvända förpackningen till refiller om och om igen. Lamazuna använder sig av återvunnet tyg, glas och papper som syftar till att hålla produkten luftig och torr för att undvika bakterietillväxt.

Konsumenterna tror gärna att naturliga och ekologiska produkter kan vara lite tråkiga, ha en märklig doft och konsistens och inte så högkvalitativa produkter, men som vi ser är era varumärken verkligen motsatsen till den tron. Hur lyckades varumärkernas formuleringar nå en  hög kvalitet som är naturligt fyllda med vitaminer och baserade på ekologiska ingredienser med aromatiska växtextrakt?

Det handlar om att en ekologisk produkt fortfarande kan vara en högteknologisk produkt där råvarorna är naturliga men bearbetade till en modern kosmetisk produkt. De aktiva ingredienserna i produkterna är noga utvalda för att ge den effekt man önskar.

Vad är er filosofi? Vad får er att vilja fortsätta?

För att kunna erbjuda alla människor ett bättre alternativ till en rimlig prislapp. Vi ser att fler och fler som önskar hållbara produkter.

Om du får välja fyra produkter från er linje, vilka väljer du då? Och varför?

Schampo från Lamazuna – för att det är ett sulfatfritt och plastfritt alternativ till ett konventionellt schampo som vårdar håret, lämnar det mjukt och följsamt och gör det ett schampo ska göra. OCH det doftar ljuvligt!

Parfymen Kado – Japon från FiiLit Parfum du Voyage för att det är ren produkt med fräsch, blommig doft. Det gäller egentligen alla parfymer från FiiLit, som har ett genomgående tänk och ett kul tema – med unisexdofter inspirerade av olika länder och kulturer.

Zaos flytande foundation – för att den är lätt att applicera, ger en jämn snygg yta och det känns inte att man har foundation på sig. Gillar Zao överlag för deras breda sortiment med färger för alla, men är också väldigt förtjust i deras refillsystem.

Orgaid Facial Oil – en blandning av rena oljor som lätt går in i huden. Den innehåller oljor som återfuktar och lugnar, och den är väldigt skön att använda.

Vilken är er bästsäljare och varför?

Zaos volymmascara Volume & Sheating 085 – en mascara som ger volym och färg till fransarna, med ett naturligt resultat.

Orgaids bästsäljare är våra tre arkmasker. Den absoluta bästsäljaren är Anti-Aging Sheet Mask – en återfuktande arkmask som hjälper huden att motverka ålderstecken, torrhet och irriterad hud med flertalet aktiva ingredienser och en hög andel från ekologiskt ursprung.

Lamazunas vanilj och kokosschampo för torrt hår Vanilla Coconut – ett fast schampo med en oemoståndlig doft av kokos och vanilj som vårdar och tar hand om torrt och skadat hår. Ger håret näring på djupet, lämnar det mjukt och glansigt.

FiiLit Parfum du Voyages parfym Kado – Japon – en parfym som tar dig på en resa till Japan med en blommig doft med toner av yuzu, körsbärsblom och te.

Gå till NovaConcept

Hållbar beauty

Select your currency

Main Menu

0