ECONYL-återvunnet-nylon-ghost-nets-Green-Little-Heart-Certifieringar

ECONYL® – Kläder & Accessoarer gjorda av återvunna fisknät!

Photo credit: ECONYL®

Vad är ECONYL?

Efterfrågan på hållbart mode kan vara det som verkligen gör att upprensningen i haven tar fart och vi kan rädda flera liv våra hav!

ECONYL®, skapat av det italienska företaget Aquafil, använder syntetiskt avfall som industriell plast, avfallstyg och fisknät från haven, återvinner och gör om det till ett nytt nylongarn som är exakt samma kvalitet som jungfrulig nylon.

Detta förnyelsesytem – regenereringssystem – fokuserar på 6 steg som bildar ett slutet produktionssystem som använder mindre vatten och skapar mindre avfall än traditionella nylonproduktionsmetoder. Avfall samlas upp, rengörs sedan och strimlas, depolymeriseras för att extrahera nylon, polymeriseras, omvandlas till garn och åter kommersialiseras till textilprodukter.

Photo credit: ECONYL® 

Hur kan det hjälpa?

ECONYL® är ett sätt att återvinna och ersätta virgin nylon i våra vardagsprodukter och kläder. Traditionella produktionsmetoder för nylon är inte miljövänliga, de kräver enorma mängder vatten och producerar en stor mängd kväveoxid, som är 10 gånger kraftigare än koldioxid. Dessutom är nylon inte biologiskt nedbrytbart, och det uppskattas att upp till 40% av människan tillverkat plastavfall i haven är nylon. Med 640 000 ton borttappad fiskeutrustning i haven så finns det stora miljövinster och vinster för det marina livet – i att vi istället använder dessa sk. “Ghost Nets” istället för att producera ny nylon.

Den goda nyheten är att många modevarumärken har börjat att använda  ECONYL® i sina produkter! Nedan kommer några av dem:

Ett antal varumärken, som surfmästaren Kelly Slaters märken Outerknown, och Stella McCartney och fantastiska The Bag ACE, använder nu fisknät och återvunnet marint skräp för att göra ett tyg, ECONYL®, som inte bara förvandlas till kvalitetsplagg, utan hjälper till att minska trycket på haven och alla underbara varelser som bor där!

The ACE Bag! 

The ACE Bag grundades av Anna och Sandra. De delar en gemensam kärlek till mode, träning och hälsa och saknade själva en bra snygg väska som funkade lika bra till träning som en härlig dag i staden! Och självklart hållbart producerat. De tog saken i egna händer och The ACE Bag så dagens ljus. Med sitt ursprung i Sverige och i Belgien var det mycket viktigt för Anna och Sandra att inte kompromissa om miljön men inte heller funktion och look!

Idag ingår flera snygga väskor, ryggsäckar och nescessärer i kollektionen och självklart producerat med ECONYL®. The ACE Bag är ett resultat av vänskap, en gemensam kärlek till design och mode, sport, natur, äventyr och en genuin oro för vår miljö.

Photo credit: The ACE Bag

Mara Hoffman

Med fokus på uppmärksammad och medveten praxis använder Mara Hoffman miljövänliga material inklusive GOTS-certifierad bomull, återvunnen nylon och återvunnen polyester och har till och med ett urval av Oeko-Tex STeP-certifierade produkter.

De har också en underbar kollektion i flera storlekar, så att alla har möjligt att handla hållbart oavsett storlek.

Mara Hoffman Brand hållbart mode sustainable fashion green little heart

Photo credit: Mara Hoffman

allSisters

Barcelona-baserade allSisters är ett coolt, hållbart badklädsmärke som bryr sig om jorden. Varumärket använder återvunna tyger av högsta kvalitet för att skapa avancerade baddräkter och samlar in pengar för icke-vinstdrivande Surfers Against Sewage för att skydda biologisk mångfald och hantera plastföroreningar. Rock dessa tankeväckande, innovativa etiska badkläder design med stolthet och förbered dig på att rida på vågen av komplimanger på väg!

Photo credit: allSisters

Finisterre

Finisterre är född ur behoven hos hårda och riktigt coola brittiska surfare och designar funktionella och hållbara produkter för de som delar vår kärlek till havet.

Photo credit: Finisterre

Stella McCartney

Stella McCartney, som är medlem i ett etiskt handelsinitiativ och hållbar kläderkoalition, har satt några utmärkta miljöstandarder inom lyxmodebranschen. Stella använder, utöver inga djur,  många miljövänliga material, inklusive återvunnen polyester och organisk bomull, och har en strategi på plats för att minska avfallet i hela leveranskedjan. De har också antagit ETI: s uppförandekod som innehåller en definition av rättvis lön!

Photo credit: Stella McCartney

Outerknown

Outerknown grundades av surfmästaren Kelly Slater och är ett hållbart varumärke som syftar till att blanda stil och fungera med skyddet av naturresurser. Varumärket är Bluesign-certifierat och har samarbetat med Fair Labor Association.

Elle Evans

Elle Evans producerar hållbara badkläder och aktiva kläder för kvinnor och barn, tillverkade av avfallstyg efter konsumenten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Select your currency

Main Menu

0