En Hållbarare Garderob! Hur ska du tänkta för att få till en garderob som är hållbar och alltid har det du behöver?

Tillsammans med "A Sustainable Closet's" tipsar vi om hur du kan tänka när du ska skapa en hållbarare garderob!

I betalt samarbete med A Sustainable Closet

En hållbarare garderob är aldrig densamma för dig som den är för mig. Anledningen är att hållbarhet handlar om att skapa sig en livsstil som har så lite negativ påverkan på natur, djur och människor och så mycket positiv påverkan som möjligt istället. En hållbar livsstil ska även vara hållbar för individen och där har vi alla olika förutsättningar i tid och ekonomi exempelvis. Men vi kan alla börja vår hållbarhetsresa med att ta klokare beslut och det är där en hållbarare garderob kommer in i bilden. Att över tid skapa sig en garderob som fungerar bra för dig i din vardag, där du använder det du äger, roterar det du inte använder särskilt ofta, tar hand och vårdar dina kläder för att förlänga plaggens livstid och när något nytt väl flyttar in ska det vara valt med omsorg. Kläder utefter dina behov men som också är bra för planeten. 

Vi hoppas dessa tips kan hjälpa dig att identifiera hur din garderob kan bli mer hållbar över tid!

1. Lär känna din stil och vad du gillar att klä dig i 

I årtionden av mode som snabbt byter trender och där det finns en stark konsumtionskultur kan det vara svårt att veta vad du känner dig bekväm i och gillar att ha på dig. Ta ut dina favoritplagg från din garderob och fråga dig varför du älskar dessa plagg så mycket? Är det för att du känner dig bekväm? Är det färgen du gillar? Materialet? Passformen? Försök kartlägga vad dina favoritplagg har gemensamt, kanske har dom alla ett sentimentalt värde och då kanske du bör satsa på plagg över tid som faktiskt byter något eller har en historia såsom vintage? Eller gillar du naturliga material såsom bomull, hampa och ull? Kanske gillar du dina polyester-blusar för att du alltid känner dig fin och uppskattar mönster? Att sätta sig in i sin egen stil tar tid, men där har du nyckeln till vad du bör ha kvar i din garderob och också vad som bör flytta in över tid. 

2. Förnya och experimentera med accessoarer

Även för dem av oss som lyckas hitta vår stil och kanske har några fina plagg vi är måna om kan impulsen av vilja förnya sig smyga sig in. Vi kanske tröttnar lite, ändrade preferenser över tid och kanske vill ha något nytt vid ett speciellt tillfälle. Förutom att hyra och låna av vänner så kan du även förnya din garderob via accessoarer. Ett par solglasögon kan verkligen förhöja en hel sommaroutfit utan att du behöver förnya hela garderoben. Naturligtvis ska vi inte köpa accessoarer vi endast vill använda en gång, men med ett par vackra väskor, solglasögon och kanske örhängen så kan du förnya din outfit på nolltid. 

3. Satsa på några bra basplagg. 

När vi börjar handla mer second hand och vintage så händer det lätt att du har en garderob med vackra blusar, klänningar, kjolar eller häftiga kostymer, men att användningsgraden eller förmågan att matcha olika plagg kanske inte är så hög? Att ha några bra linnen och T-shirts kan verkligen hjälpa dig att cirkulera de där second hand byxorna och kavajerna du fyndat. En T-shirt i bra kvalité, som har en bra passform på din kropp och kan hålla över lång tid är ofta en bra investering. Välj en färg som passar din garderob och om du är osäker så brukar vitt eller svart vara en färg som passar med mycket. Det skapar ett spelutrymme när du söker kläder på second hand. 

Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.

4. Satsa på kläder utefter din livsstil

Ibland hänger kläder kvar från en annan tid. Kanske brukade vi spendera kvällarna ute på barer och klubbar och därför har en garderob anpassad för fest? Kanske spenderar vi mer tid i soffan idag eller tvärtom? Har vi en aktiv livsstil där stor tid går åt träning och vandring i naturen? Det finns inga rätt eller fler för hur vi lever våra liv utan det handlar om att ha en garderob som är anpassad efter din livsstil. Om det är många digitala möten hemifrån kanske det handlar om att ha bekväma byxor som ändå känns mer som en arbetsdag än en ledig dag hemma. Ibland kan det vara skönt att ha en “arbetskostym” och andra kläder för sin fritid, så att arbetsdagen på något vis får ett slut när du byter om till dina fritidskläder. 

Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.

5. Satsa på en snygg jacka och ett par skor 

Ibland tenderar vi att spendera summor på plagg vi bara använder ett fåtal gånger men kanske inte riktigt satsar på kvalité eller det vi verkligen vill ha på oss när det kommer till kläder för utomhusvistelse. Med en snygg jacka och ett par skor du känner dig bekväm i, kan röra dig i och som på något vis adderar till en outfit behöver det sällan läggas så stort fokus på vad du har under. Ha en uniform som du trivs i säsong efter säsong, i en färg och form som får dig att stråla. I ett par bra skor som du känner dig bekväm i, som är anpassade efter säsong och som är mer av dig och din stil, kan få saker gå fel. Lägg inte för mycket fokus eller pengar på nya kläder, utan ha några du trivs i och se istället till att du har ett par bra skor för säsongen du älskar. 

A Sustainable Closet & Green Little Heart har inlett ett samarbete! Här är första artikel som lanserar tillsammans. Skriven av Sophie Gripenberg som är en del av teamet bakom A Sutainable Closet och har djup kunskap inom hållbarhet. 

Gå till Hållbar kroppsvård

Gå till Hållbar Beauty

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Select your currency

Main Menu

0