the_wiman – Hållbart och cirkulärt mode från Stockholm

the_wiman är ett modevarumärke från Stockholm där hållbarhet och cirkularitet är de vägledande principerna. Redan i designstadiet tar de plaggens andra och tredje liv med i beaktningen. Företaget erbjuder återköp av tidigare köpta kläder och säljer de sedan på nytt som second hand-plagg eller i helt nya upcyclade kollektioner. Läs vidare om företagets filosofi i vår intervju med grundaren Therese Wiman.

Berätta lite om din erfarenhet av att starta the_wiman

Det har varit en väldigt rolig och motiverande resa full av lärdomar hittills och jag är nu mer övertygad än någonsin om att företagsmodellen är livsduglig. Jag klev in på den här vägen med den övertygelsen att vi kunde göra ett avtryck och jag är väldigt nöjd med responsen vi har fått än så länge.

Hur kom det sig att du valde Tencel som material för din kollektion? Vad var ditt första intryck av den fibern?

Jag letade efter ett monomaterial av botaniskt ursprung och undersökte många alternativ. Jag upptäckte Tencel under en workshop med en tillverkningspartner och gillade verkligen dess karaktär – den mjuka och sköna känslan mot huden och det faktum att det kräver mycket mindre vatten än bomull. Det blev till slut valet till vår första kollektion och inför framtiden undersöker vi också andra tyger.

Varifrån får du inspiration när designar plaggen?

Plaggen är ofta inspirerade av vänner och kvinnor som jag ser på stan i vardagen. Ett bra tyg kan också vara en källa till inspiration. Vår filosofi kring cirkularitet står högst för varumärket och det begränsar oss i designprocessen, på ett bra sätt. Jag måste tänka på och planera för varje plaggs andra och tredje användare/liv redan från början.

Vem gör kläderna och var?

Vår första kollektion är designad av mig själv, i Stockholm, och sydd av ett familjeägt företag i norra Portugal. Jag besökte deras moderna lokaler och lärde mig att vi båda delar ett starkt värdedrivet etos kring miljö och socialt ansvarstagande. De engagerar sig för att stötta personalen med goda arbetsförhållanden och lokalbefolkningen med olika skolprojekt och andra sociala engagemang.

Hur hanterar ni er miljöpåverkan? Gör ni något för att kompensera för vatten eller koldioxid?

Vi erbjuder återköp som ett steg mot att ta ansvar för vår påverkan. På det sättet förlänger vi plaggens livscykel. Det gör också att vi kan sälja plaggen på nytt och upcycla vår egen design. Systemet motiverar oss till att designa och utveckla den bästa möjliga produkten redan från början. Vår distributionskedja är ytterst noggrant planerad för att minimera vår negativa påverkan.

Vi är väldigt glada över att finnas med på Green Little Hearts plattform där varje försäljning också innebär att ett träd planteras.

För ett par månader sedan inledde vi ett samarbete med SustainaSearch, ett mjukvaruföretag inom sustaintech. De har utvärderat och betygsatt alla våra produkter, via SustainaIndex, var och en för sig baserat på hur bra de presterar utifrån viktiga hållbarhetsaspekter. Tygval, tillverkningspartner, sociala aspekter, förpackning och så vidare. Det är ett verktyg som hjälper konsumenter välja hållbara produkter.

Vilka tyger och vilka färgämnen används till plaggen?

Vi har både ofärgade – écru – stilar och vi har använt GOTS-certifierade färger till färgning. Vår partner är noga med att följa vår lista med otillåtna kemikalier och de är omsorgsfullt utvalda som underleverantör till vår tillverkningspartner i Portugal.

Behöver man laga eller lämna tillbaka plaggen för att undvika textilavfall?

Ja, vi erbjuder återköp och 20 % rabatt på köpebeloppet via vår flaggskeppsbutik online. Varje plagg bedöms och antingen säljs det på nytt i vår second hand-avdelning eller så använder vi det i en upcyclekollektion.

I juni 2021 lanserade vi vår första upcyclade kollektion. Unika plagg tillverkade av osålda kläder, prov och våra återköp.

Den moderna modeindustrin lovar mer och mer etnisk och kroppslig mångfald bland modeller. Hur arbetar ni med kroppslig och etnisk mångfald när ni har fotosessioner inför era kampanjer?

the_wiman är ett varumärke för alla kvinnor. Hittills har våra kampanjer kommit till liv tack vare vänner och familj. Det har alltid varit viktigt för oss att visa upp plaggen på en mångfald av kroppar och det kommer vi fortsätta med.

Vilken fråga skulle du vilja att den medvetna konsumenten ställer oftare?

Hur återvinner jag det här plagget?

Vilka är era bäst säljande plagg och vilka är dina personliga favoriter?

De bäst säljande är toppen Anna och culottebyxan Esther, men min personliga favorit just nu är toppen Amalia i sandfärg. Den är så fin till klassiska toner för hösten.

Har du en fem- eller tioårsvision för företaget som du kan berätta om?

Ja, det är att fortsätta växa med vårt team och vårt community på den väg vi redan är. Att utveckla och lansera riktigt bra produkter som kan göra skillnad.

Gå till the_wiman

Hållbart mode she/her

Select your currency

Main Menu

0