22 tips för en mer hållbar livsstil

Alla kan rädda världen! Detta är sant om du vet att de små förändringarna i en persons livsstil multipliceras med miljontals av oss som vill stoppa klimatförändringarna, rädda vår planet och leva mer hållbart. Om jag gör något varje dag och du gör din del, så är vår inverkan oändlig!
Vi har samlat några av våra followers bästa tips för att leva mer hållbart, för att ge dig fler idéer om vad du kan göra för att hjälpa oss att göra världen till en bättre plats för oss alla.

1. Använd ättika istället för sköljmedel i tvättmaskinen. Det är miljövänligare, tar bort både dålig lukt och blir lite mjukare än utan. Vill man ha lite doft går det att ta någon droppe olja.

2. Ge saker en andra chans, det vill säga kika på Blocket, Facebook Marketplace och lokala second hand-butiken när det är dags att göra inköp. Det är bra för miljön, prylen är unik och hemmet blir personligt.

3. Återanvänd syltburkar, olivburkar, ja alla typer av glasburkar och gör vaser eller min personliga favvo, ljuslyktor! Dekorera dem gärna! Om du älskar att pyssla så är detta ett hållbart pyssel.

4. Kasta inte bort kaffsumpen, utan använd det som växtnäring eller till en härlig skrubb ihop med sheasmör, till exempel.

5. Prioritera annat än kött på tallriken. Här finns oändliga alternativ: tofu, tempeh, linser, svarta bönor på burk, kikärter, vegetariskt kött. Detsamma med mejeriprodukter, det finns gott om växtbaserad mjölk, yoghurt, ost, grädde och smör.

6. Om du gör rotsaker i ugn kan du spara skal och så vidare och göra buljong av.

7. I vår del av världen kan det lätt kännas som att vatten är en oändlig resurs, vilket det ju inte är. Försök därför att tänka på att alltid ta korta duschar, man kan till exempel ställa en timer, inte låta vattnet stå och spola i onödan, eller att istället för att låta vattnet rinna tills det blir kallt ha flaskor som man fyller direkt och ställer i kylen för att dricka ur. Ställ ut hinkar som fångar upp regnvatten som du sedan kan använda för att vattna blommor och gräset med istället för att ta vatten ur kranen. Ha en hink i duschen som samlar upp en del av vattnet, som sen kan användas till att spola i toaletten.

22 tips för att göra ditt liv mer hållbart vatten
Photo by Dominika Roseclay from Pexels

8. Köp kläder som är av bra kvalitet och använd dem länge. Tänk på när du ska köpa nytt att välja kläder som är tillverkade miljömedvetet och som brukar hålla länge. Ge sedan saker du inte vill/kan ha längre till vänner.

9. Gå och cykla om det är möjligt istället för att åka bil.

10. Tvätta disktrasan, den går att använda längre innan man slänger den. Och diskborsten kan man tvätta i diskmaskinen, då behöver du sällan köpa nya disktrasor och diskborstar.

11. Köp mat med kort datum. Bra för miljön och bra för plånboken! Det slängs så ofantligt mycket mat som är helt okej. Känns så fel!

12. Baka med sånt som håller på att gå ut, till exempel bananpannkaka med bananer som börjar bli dåliga.

13. Ha koll på ditt skräp, hitta en rutin för att slänga skräp på miljöstationer och återvinningen regelbundet. Gärna ihop med kidsen. Ju tidigare de lär sig, desto naturligare blir det!

14. Ta vara på matresterna! Till exempel fredagens tacorester kan bli enchiladas i ugnen eller cowboysoppa. Gör gratänger med mat som blir över.

15. Skriv matlistor för att planera inköpen och på så sätt minska matsvin. Handla också grönsaker och frukt efter säsong. Försök att handla en gång per vecka för att undvika impulsköp!

22 tips för att göra ditt liv mer hållbart mat
Photo by fascinadora

16. Ta din egen bärkasse till matbutiken! Inga onödiga plastpåsar, slipper 100 påsar i skåpet, lättare att bära och rymmer mer. Win-win!

17. Återanvänd så mycket som möjligt i vardagen. Burkar kan bli glas, man kan återanvända dem till annat att ha dem i. Klipp upp tubar för att få ut allt innehåll. Gör egna påhittiga maträtter av rester och frys in. Har du fått en blombukett, så klipp blommorna så länge det går och när de torkat, ha dem som torra blommor (ja om de ej tappat allt helt och hållet). Glasflaskor med kork kan man ha saft i bland annat. Trasiga handdukar och påslakan blir trasor eller tvättlappar … Bara fantasin sätter gränser.

18. Gillar du att så frön när våren kommer? Det kan bli dyrt och onödigt att köpa såkrukor. Varför inte använda dig av det som du har hemma istället? Livsmedelsförpackningar som annars går till återvinningsstationen, äggskal, toarullar …

19. Använd bokashikompost och låt allt du inte kan äta gå tillbaka till jorden och ge näring. 

20. Ha en hylla för rester i kylskåpet. Det gör att du kommer ihåg dem och tar tillvara på dem.

21. Handla närodlat/närproducerat så att du inte köper det som just då fraktats från andra sidan jorden. Ta dig även ut i skogen när det är säsong och plocka svamp, blåbär, hallon, hjortron, lingon. Det går ju oftast att frysa in också.

22. Anordna kvällar med vänner där ni byter med varandra. Det kan vara allt från kläder, smink, skor, inredning och så vidare. Det känns då som nytt även fast det inte är det.

22 tips för att göra ditt liv mer hållbart kläder
Photo by netrun78
Select your currency

Main Menu

0