Intervju med BastetNoir - Skräddarsydd hållbar klädmärke utan avfall

Intervju med Bastet Noir – Skräddarsydda hållbara kläder utan svinn

Vill du vara unik och bära "made to order"-kläder, speciellt framtagna och måttanpassade för din kropp? Kläder som också positivt påverkar ensamstående mödrar och deras barn i Nordmakedonien? Vi har det ni söker – Bastet Noir är svaret på era önskningar. Vi höll en intervju med företaget för att få mer information om deras klädvarumärke.

Bastet Noir är ett varumärke som starkt stöttar kvinnors position i samhället, lokal och etisk produktion samt en skälig lön för dessa i norra Makedonien. De fokuserar på att begränsa mängden textilier som slängs i onödan och producerar endast plaggen först när en beställning inkommit. Dessutom efter kundens specifika mått.

Bastet Noir återinvesterar deras vinst i området för att ytterligare stötta olika företag som ägs av kvinnor samt för deras barns utbildning. Organisationer de dessutom stöttar: Black Lives Matter, The Women Fund och Supporting Wires, vilket de håller kärt. Deras sömmerskor är verkligen hantverkare och arbetar med naturliga material som: linne, äkta silke, satin, silke och fransk bomull och de har en vägledande guide för varje specifikt material på deras hemsida.

Hur hanterar ni ert klimatavtryck? Gör ni något för att balansera er förbrukning av vatten eller utsläpp av CO2?

I december 2020 påbörjade arbetet mot minskandet av koldioxidutsläpp för att just minska våra CO2-utsläpp kopplat till transport. Som ett hållbart varumärke stöttar vi alltid miljövänliga lösningar och alternativ. Så i slutet av varje månad går också en procentandel av vår försäljning direkt till organisationer vars mål är att upprätthålla skogens välmående.

Vem gör kollektionerna och var?

Alla våra plagg tillverkas av en grupp kvinnor, singelföräldrar och kvinnliga mikroentreprenörer, i deras egna lägenheter i Nordmakedonien. Vårt huvudsakliga mål är att ge dessa kvinnor en ärlig chans att klara sig själva med deras familjer i ett land där den genomsnittliga lönen för en industriarbetare är ca 3 000 kr, men där den genomsnittliga levnadskostnaden ligger på 6 000 kr. Hela vinsten återinvesteras till förmån för dessa kvinnor som driver egna företag så deras familjer kan få en duglig framtid.

Hur görs kläderna gällande fabrikat och färgning? Är det mestadels återvunnet?

Vi använder exklusiva deadstock-material (överblivet material från andra producenter) från industrier här i Nordmakedonien. Vi prioriterar alltid naturliga material först såsom linne och bomull. Dock används även syntetiska material i viss utsträckning. Om det handlar om det sistnämnda ser vi alltid till att säkerställa att det är verifierat deadstock-material. Tyvärr är våra resurser begränsade för tillfället gällande sökandet av nya platser att komma över fabrikat då det inte finns någon fabrik lokalt som tillhandahåller återvunnet material. Vi valde då deadstock-alternativet.

Den moderna modeindustrin lovar mer och mer mångfald av kroppstyper och etnicitet när det kommer till modeller. Hur ser ni på den aspekten när ni genomför photoshoots för era kampanjer?

Tyvärr är Nordmakedonien inte särskilt diversifierat när det kommer till olika folkslag vilket resulterar i att våra photoshoots inte blir lika etniskt mångsidiga. Men gällande kroppstyper inkluderas alla olika sorter då våra kläder tillverkas efter specifika mått från våra kunder. Våra ambassadörer tillhör dock olika folkslag då vi inkluderar historier för kvinnor oavsett etnicitet.

Vilka är era huvudsakliga värderingar kopplat till ert varumärke?

Bastet Noir är ett företag som tar socialt ansvar, är zero waste-fokuserade, storleksinkluderande och har made to order-produktion. Detta innebär att vi är 100 % transparenta mot hur våra kläder tillverkas och vad våra kunder betalar för och erbjuder en kort processmodell som inkluderar vad som är bra för miljön men även för kunderna. Det är därför vi valt att skapa måttanpassade kläder för våra enskilda kunder som dessutom produceras efter att kunden gjort beställningen. Detta är för att alla kroppar är olika och kan helt enkelt inte sättas i en standardkategori. Vi vägrar att upprätthålla ett stort lager av varor som eventuellt aldrig hittar ett hem.

Intervju med BastetNoir - Skräddarsydd hållbar klädmärke utan avfall diversity

Vilka är era bäst säljande modeller?

Våra bäst säljande modeller är: The Ori Dress, The Alkaia Dress (både versionerna), The Jane Dress, The Cher Dress, The Gloria Blazer och High Waisted Pants, The Winona Blazer och även från vår senaste kollektion: The Lucia Dress och The Jacquie Dress.

Vad önskar ni att era kunder visste om hållbart mode?

En sak vi önskar att alla kunder har i åtanke när de handlar något, även om det är modekläder eller ej, är vem som tillverkar kläderna och hur deras situation ser ut. Varje plagg vi tillverkar är skapat med kärlek av våra händiga sömmerskor och personligt inslaget och paketerat samt skickat av vårt huvudteam. Allting rörande vårt varumärke är personligt och bär man kläder från Bastet Noir stöttar man vårt hårda arbete och de otaliga timmar det tagit att uppnå det perfekta klädesplagget just för dig.

Vilken är den mest utmanande uppgiften gällande driften av ett hållbart modeföretag?

I början var det att få människor att förstå varför hållbarhetsaspekter är så viktigt. Att få dem exalterade och att faktiskt bry sig om hantverket som ligger bakom varje enskild produkt. I dagsläget är vår mest utmanande uppgift att få ihop kapital för att skala upp företaget så vi kan ta det till nästa nivå.

Select your currency

Main Menu

0