Resilk – den banbrytande italienska tygtillverkaren bakom upcyclat silke

Resilk – den banbrytande italienska tygtillverkaren bakom upcyclat silke

Mantero är en tygtillverkare i det fantastiska Como i norra Italien. De är pionjärer inom mode, innovation och hållbarhet. Deras historia sträcker sig tillbaka till 1902 och hantverket bygger på hängivenhet, skicklighet och erfarenhet. Plaggens design och tryck är inspirerade av den rika historien, livfulla blommiga mönster och ett kalejdoskop av färger.

“Manteros hållbarhetsarbete och projekt är inspirerade av tre grundläggande faktorer: ekonomisk tillväxt, social inkludering och miljöskydd.”

Under 2015 anpassade Mantero sig efter konceptet cirkulär ekonomi och började fokusera på endast silke.

Eftersom företagets mål är att producera artiklar som är gjorda helt och hållet av silke och de är medvetna om den oerhörda mängden svinn som uppstår som ett resultat av silkesproduktionen i Como började familjen Mantero samla ihop och återanvända silket. De uppskattade att över hundra ton färgat eller tryckt silke går direkt till soptippen varje år, där det förstörs eller till och med eldas upp i förbränningsugnar som har en tydlig miljöpåverkan. Det är så den uppfann det nyskapande materialet från upcyclat silke – Resilk.

Resilk är det bästa sedan skivat bröd i textilindustrin. Genom att ge silket ett andra liv arbetar företaget mot överproduktion och miljöföroreningar från när avfallsmaterialet förstörs. Det återanvända silket anses av företaget vara “en genialisk, certifierad, transparent och spårbar produkt”.

“Företaget samlar in det överblivna silket och förvandlar det till ett Global Recycled Standard (GRS)-certifierat pånyttfött rent silkesgarn.”

Under resan för att skapa Resilk började Mantero samarbeta med Marchi & Fildi och deras Ecotec. Tyget skapas i följande steg:

Välja ut “rent silke i form av överskottsmaterial, sekunda, tygrester, brandade tyger, överskottslager”

Förstöra tyget genom att skära och riva i det med rätt typ av maskiner för att skapa silkesflisor.

Spinna flisorna för att få fram ett rent återskapat silkesgarn.
Manteros tyg är 100 % silke och har följande nyskapande egenskaper:

  • tekniskt anpassat för marknadsefterfrågan
  • astetiskt anpassat för modebehovet
  • kostnadseffektivt
  • återvunnet material (100 % ekologiskt hållbart)

Vi intervjuade Francesca från Mantero för att få en inblick i Montero och Resilk.

Vad inspirerade er till att börja arbeta med återvunnet silke? Det är verkligen ett innovativt tyg och jag har inte hört att silke kan återvinnas tidigare.

För oss var det verkligen plågsamt att se hur många meter silke vi var tvungna att förstöra, bränna eller kasta.

Kan du berätta mer om era hållbarhetsmål, hur ni arbetar med FN:s globala mål för hållbar utveckling och Resilk som projekt?

Resilkprojektet skapades för att särskilt stödja mål nummer 12 i Agenda 2030 som fastställer att hållbar konsumtion och produktion är ett avgörande mål.

För att läsa mer om våra projekt, besök gärna den här sidan: https://www.mantero.com/gb/respect

Hur samlar ni in silket och hur omvandlar ni det till detta mästerverk?

Vi samlar in allt överblivet silke, gör ett urval (bara vissa kvaliteter duger för processen) och rensar det från orenheter. Sedan kan vi påbörja processen (mekaniskt förstöra tyget) som vi beskriver i vår fina video. Men det är fortfarande 100 % silke!

Ni arbetar väldigt etiskt inom företaget när det gäller att erbjuda jobb till flyktingar och unga studenter. Kan du berätta mer om ert samarbete med UNHCR?

Vi inkluderade politiska migranter genom ett samarbetsprojekt med föreningen Promoting Refugees Integration, som är kopplat till UNHCR.

Varifrån kommer er inspiration när det gäller design, stil och tryck i era kollektioner? Resilk?

Vi arbetar vanligtvis genom att kombinera övergripande trendanalyser med all personlig inspiration från vårt kreativa team. Det kan vara naturen, konst, människor, teknik eller till och med politik eller miljön mer allmänt. Vi brukar anpassa projekten och börjar skapa efter brainstorming med kunden.

Vilka utmaningar har ni stött på med Resilk när det gäller att börja arbeta med en cirkulär modell?

Lång tid för hela cykeln vs. modemärkens galna tidsperspektiv. Sen har också också den djupgående renhetskontrollen av silket varit extremt utmanande.

Vad skulle du vilja att den medvetna konsumenten kände till om silke?

Att det är naturligt, starkt, bekvämt, vackert, oundvikligt, passar alla säsonger och dess rena och skära lyx.

Referenser:
Manteros webbplats: https://www.mantero.com/roe/
Prezentazione Resilk.Mantero.pdf

HÅLLBART MODE SHE/HER

Se våra hållbara klädmärken

Hållbara accessoarer

Hållbaraaccessoarer

Se vårt urval av hållbara accessoarer

Select your currency

Main Menu

0