Handgjorda skönhetsprodukter från Bulgarien- Kom i kontakt med din inre gudinna med Mahika

Handgjorda skönhetsprodukter från Bulgarien: Kom i kontakt med din inre gudinna med Mahika

Moder Jord har sitt sätt att förse oss med underbara naturliga växtbaserade elixir som håller oss friska, ungdomliga och ger näring till vår hy och våra kroppar. Men samtidigt som vår planet generöst ger oss dessa råvaror, så måste vi lära oss använda dem på rätt sätt och bevara den goda källan till dem – det vill säga jorden. Dess gåvor innefattar allt från det lyxiga med naturlig aromaterapi till att bekämpa depression och ångest och hålla huden återfuktad och fin. En mästare på att bevara råvarorna och få ut det mesta av deras egenskaper är det bulgariska märket Mahika.

Mahika är ett litet familjeägt företag som drivs av Kristina Georgieva och Iilyan Ninov. Namnet Mahika betyder “Jorden”, vilket symboliserar tanken bakom varumärket – att naturen är nyckeln till god hälsa och en källa till genuin lycka och skönhet. Deras produkter är handgjorda, cruelty-free, veganska och innehåller ekologiska högkvalitativa ingredienser. De paketeras i miljövänliga förpackningar som kan återanvändas. Mahika har också deras egna rabotilnica – ett slags workshop där de lär ut hur man kan göra sina egna handgjorda skönhetsprodukter hemma.

Låt oss höra vad Kristina och Iilyan har att säga om sitt varumärke.

Berätta lite mer om er själva och vad som inspirerade er till att starta Mahika?

Mahika kom till tack vare långt och hårt arbete från mig, Kristina Georgieva, och min livspartner och företagspartner Iilyan Ninov. Jag är biotekniker på Mahika. Min universitetsexamen är inom molekylärbiologi och min andra examen inom växter för medicinskt bruk och eteriska oljor gav mig den vetenskapliga grunden till att tillverka naturliga skönhetsprodukter. Jag är certifierad aromaterapeut och i flera år har jag varit forskningsassistent på ett fytokemilaboratorium vid Bulgariska vetenskapsakademin. Iilyan, å andra sidan, bidrar med sin kunskap som datorexpert och är en riktig naturälskare.

Hans favorithobby är bergsklättring och det inspirerade mig till våra första skönhetsprodukter – Skin Renewal Balm och Body Alleviate Balm – som är till för att återbilda sprucken hud och hjälpa trötta muskler att återhämta sig efter hård träning. När vi såg hur oerhört bra de här produkterna fungerade ville vi dela med oss av dem till alla, vilket gjorde att vi startade Mahika.

Berätta om de handgjorda skönhetsprodukterna och särskilt er workshop?

Den handgjorda skönhetsprodukterna och workshoppen kom till efter varandra. När jag började göra mina egna skönhetsprodukter funderade jag över hur denna kunskap och färdighet skulle kunna komma också andra till hjälp. Jag insåg att om folk bara lär sig hur man tillverkar en av de produkter de använder hemma dagligen, så skulle det befria naturen från väldigt mycket plast, koldioxid och föroreningar som uppstår när till exempel ditt favoritläppstift tillverkas i gigantiska mängder. Så för två år sedan bestämde jag mig för att starta min första workshop. Den är till för att visa folk hur man kan göra sitt egna helt naturliga läppbalsam och kroppsbalsam med de traditionella bulgariska eteriska rosen- och lavendeloljorna. Vi lär oss om de olika ingrediensernas egenskaper, vilken nytta de gör och hur de kan kombineras.

Att skapa något med ens egna händer med ingredienser som du vet varifrån de kommer är miljövänligt och väldigt bra för kroppen. Det är väldigt viktigt att alla inser hur vårt konsumtionsbeteende påverkar oss och vår planet. Det är en fröjd att träffa människor som är miljöengagerade och ständigt letar efter nya sätt att undvika plast och giftiga kemikalier. Jag tror att handgjorda produkter måste uppmärksammas och utvecklas i ett modernt samhälle för att få en grönare och bättre framtid.

Photo by Mahika

Vad skulle du rekommendera som ett måste för kunderna att köpa till sommaren?

Sommaren är vår favoritårstid. Den är så full av liv och rörelse. Vår kropp och våra hudceller är nära sammankopplade med naturens gång. Träning ihop med höga temperaturer aktiverar svettkörtlarna runtom i kroppen. Att regelbundet använda milda rengöringsprodukter som tar bort den överflödiga oljan är grundläggande för att hålla huden hälsosam. Några lämpliga produkter som du kan använda för att detoxa och djuprengöra huden är våra helt naturliga franska leror.

Genom att stimulera blodcirkulationen stärker dem cellernas nybildande processer och avlägsnar de gifter som samlats i huden. De ger en väldigt skonsam exfoliering och hjälper till med att reglera överproduktionen av talg.

Vi skulle också vilja rekommendera regelbunden användning av djupåterfuktande och vårdande produkter. På sommaren bör vi välja skönhetsprodukter som är rika på antioxidanter, som snabbt återfuktar och tillför näring till huden. Det är precis vad Mahikas The Organic Floral Spray gör. De är väldigt lätta, helt ekologiska, ger omedelbar återfuktning, tillför näring och lugnar torr och inflammerad hud.

Vilka är dina favoritprodukter som du inte kan gå hemifrån utan?

Hemma hos är vi väldigt intresserade av att ha en helt naturlig livsstil. Vi har alltid flera eteriska oljor, vilket är bra att ha i olika situationer. Så fort vi är förkylda sprider vi ut eterisk tall- eller teträdolja för att rena luften och stärka immunsystemet. Lavendel är en av mina favoritoljor. Jag använder den i en doftspridare för att komma till ro och slappna av efter en lång dag på jobbet.

Jag har alltid med mig våra två läkande hudbalsam. Jag använder Skin Renewal Balm när jag bränt mig eller skurit mig i köket. Väldigt ofta, efter att ha varit ute på äventyr som en lång vandring, händer det att vi kommer tillbaka med irriterad hud eller muskelvärk. I sådana situationer är dessa två balsam en räddare i nöden.

På mitt nattduksbord har jag ett par flaskor med olika typer av bärolja. Jag använder dem varje kväll efter att ha duschat för att huden inte ska torka ut. Eftersom den har en tendens att vara väldigt torr så föredrar jag de tyngre och mer vårdande oljorna som baobab- och hampafröolja. Till min ansiktsvård blandar jag dem med ett par droppar rosenextrakt eller havtornsextrakt så att huden får extra näring.

Kristina, om du var en ört, vilken skulle du vara?

Jag tror jag skulle välja att vara Calendula officinalis (ringblomma). Det är min favoritört eftersom den kan användas till så mycket, som exempelvis läka sår, skador, svullnader, insektsbett, sveda och är vårdande för torr, sprucken och irriterad hud. I te verkar den lugnande, förbättrar sömnen och reglerar matsmältningssystemet. Örten är väldigt lättskött och kan användas av de flesta utan problem.

Är det svårt att driva ett hållbart ekologiskt varumärke vad gäller klimatkompensation för koldioxid och vatten och att hitta råvaror?

Det var den svåraste uppgiften vi hade när vi beslutade oss för att starta vårt företag. Vi behövde nästan två år för att hitta pålitliga partners som kunde leverera certifierade råvaror av hög kvalitet. För att kunna skapa helt naturliga och ekologiska skönhetsprodukter har vi varit tvungna att hitta råvaror som är ekologiskt certifierade, cruelty-free (inte testade på djur) och dessutom har intyg för råvarans ursprung och produktionsmetod.

En annan utmaning var att hitta bra förpackningar. Vi försöker använda så mycket miljövänligt emballage som möjligt, som glas, aluminium och återvunnet papper. Det är inte ett enkelt val för ett litet företag, för plast är så lättillgängligt – det är billigare, lättare, tåligt och finns i en massa fina former. Eftersom vår tillverkning är väldigt liten och allt är handgjort, så är behovet av klimatkompensation för koldioxid och vatten minimalt. Vi använder inga stora maskiner i produktionen och till och med våra etiketter sätts fast för hand. Vi planerar att behålla denna process och förbättra den i takt med att vi växer.

Berätta om något spännande som hänt nyligen i er workshop?

Under en av våra senaste workshops så hade vi ett strömavbrott i hela byggnaden. Jag var väldigt förvirrad över hur vi skulle fortsätta vårt arbete och tillverka de tänkta produkterna utan el. Plötsligt insåg jag att det finns skönhetsprodukter som kan göras utan el. Vi lyckades göra två fina produkter – en vårdande ansiktsolja med mycket extrakt och ett läkande serum för nagelbanden. När workshoppen var slut kom elen tillbaka, men då behövde vi den inte längre.

Handgjorda skönhetsprodukter från Bulgarien- Kom i kontakt med din inre gudinna med Mahika workshop
Photo by Mahika

Snabba fakta om eteriska oljor

  • Visste du att Bulgarien är en av de främsta producenterna av ekologisk rosenolja och lavendelolja? Frankrike är den största importören av bulgarisk rosenolja på grund av deras parfymindustri.
  • “Varje år exporterar Bulgarien mellan 1,5 och 2 ton förstklassig rosenolja.”
  • Känner du till avokadooljans många fördelar för huden, håret och hårbotten? En av Mahikas många bästsäljande produkter är avokadooljan – utmärkt för mogen eller “törstig” hud tack vare dess goda återfuktande egenskaper. Det är också en källa till omega-3, omega-6 och omega-9.
  • Avokadooljan stramar upp huden, detoxar, snabbar på sårläkning, lindrar inflammation och stimulerar hårväxt, vilket gör håret tjockare och glansigare.

Ett tips: För att få ut det mesta av oljan bör du applicera den på huden tillsammans med ett blomvatten. Oljan tränger då in i huden mer effektivt.

Mahikas produkter är fullproppade med vitaminer, mineraler, antioxidanter, blomvatten, rena eteriska oljor, franska leror, CO2-extrakt från örter och kallpressade oljor.

Källor:

https://bnr.bg/en/post/100418719/bulgarian-rose-oil-remains-standard-of-quality

https://mahikas.com/about-us

https://spatoursbg.com/what-is-bulgaria-best-known-for

Gå till Mahika

Hållbar beauty

Se alla våra hållbara skönhetsprodukter

Select your currency

Main Menu

0