Leticia Credidio – att sova har aldrig varit så glamoröst!

Leticia Credidio – att sova har aldrig varit så glamoröst!

Den karismatiska Leticia är en italiensk-japansk designer född i Brasilien och i dag baserad i East London och Milano. Hon har arbetat i skärningspunkten mellan design och social förändring i över 14 år som art director för några av världens främsta icke-statliga organisationer. Efter att ha fått uppleva de skadliga hälsoeffekterna av utbrändhet och sömnbrist beslutade hon sig för att utnyttja hennes kreativitet till att skapa ett varumärke för sovplagg som uppmuntrar att ta sig tid till avkoppling, bekvämlighet, långsamhet och att vara närvarande i nuet. Så kom Leticia Credidio till.

Tygen är hållbara och köps in från Herbal Fabrics i Indien och från Europa. Materialet är naturligt och håller länge, så man kan njuta av sin drömlika pyjamas och avkopplande klädesplagg för lång tid framöver. Designen är en blandning av lyxig och avslappnad stil. Leticia är mån om alla detaljer och följer noga hennes principer om att skapa hållbara plagg. De är designade i East London och handgjorda i en familjeägd ateljé i Emilia-Romagna, Italien.

“Det är ett ställe där de respekterar de som arbetar där, med goda arbetsförhållanden och rättvisa löner. Och vi kan namnet på alla de kvinnor som tillverkar våra produkter.”

Företagets plastfria förpackningar är gjorda av överblivet tyg från London, Essex och Kent.

Dyk in i Leticias arbete, hennes syn på hållbarhet och hennes kamp för att släppa loss sömnens kraft genom att läsa vad hon berättade för oss.

Kan du berätta lite om din erfarenhet av att starta Leticia Credidio?

För ett par år sedan fick jag uppleva de skadliga hälsoeffekterna av utbrändhet och sömnbrist. Detta uppvaknande fick mig att besluta att lägga min kreativa energi på att skapa ett varumärke för sovplagg som förespråkar att ta sig tid till att vila, uppskatta det bekväma och långsamma och att vara närvarande i nuet.

Vid tiden arbetade jag heltid och frilansade som art director, så jag beslutade mig för att lämna mitt jobb och skapa ett varumärke som främjar sömnens kraft. Att skapa ett slow living-varumärke har varit ett givande arbete – det har gjort det möjligt att kombinera allt som ger mig influenser, som natur, arkitektur och grafisk design. Jag arbetar nära mitt team och leverantörer för att säkerställa att allting från vävningen av tyget till det sista stygnet sker utan att kompromissa till nackdel för människor eller miljön.

Sömn är onekligen en nödvändig del av våra liv. Hur kom du på idén att specialisera dig på veganska sovplagg och loungewear?

Idén var att bryta med fast fashion och skapa ett varumärke som vänder sig mot det som är fel med modéindustrin. Det har en för stor negativ påverkan på biologisk mångfald och många djur dödas för klädesplaggens skull. Mitt motto är att “hållbarhet börjar inifrån” – när vi är avslappnade och sover gott så går vi inte runt och är elaka mot folk eller mot miljön. Vi konsumerar klokt och gör bättre val.

Leticia Credidio – att sova har aldrig varit så glamoröst! säng
Photo courtesy: Leticia Credidio

Varifrån får du inspiration när designar plaggen?

Bekvämlighet och naturen. I alla våra plagg kan du röra dig fritt, känna dig bekväm och stiga in ett rum av avslappning, stillhet och inre ro. Alla plagg har designats och sytts med hänsyn till de människor som bär dem och till vår miljö.

Vem gör kläderna och var?

Vi samarbetar med en liten familjeägd ateljé i Emilia-Romagna i Italien. Det är ett ställe där de respekterar de som arbetar där, med goda arbetsförhållanden och rättvisa löner. Och vi kan namnet på alla de kvinnor som tillverkar våra produkter.

Hur hanterar ni er miljöpåverkan? Gör ni något för att kompensera för vatten eller koldioxid?

Vi har beslutat att som företag vara plastfria, zero-waste och att endast använda hållbara tyger. Våra förpackningar är upcyclade och gjorda av överblivet tyg. Vår bomull är ekologisk eftersom det också kräver mindre mängd vatten att producera. Vår produktion är väldigt liten och vi undviker onödig flygfrakt.

Vilka tyger och vilka färgämnen används till plaggen?

Till vår Winter Birds-kollektion använde vi ekologiska tyger och ekologiska/natuliga färgämnen som indigo, GOTS och OCC. En av våra klänningar – Joao-de-Barro – är i en lattefärg som är den naturliga färgen på en typ av ekologisk bomull från Brasilien. Ju mer vi tvättar, desto mörkare blir den. Vår Ocean-kollektion är gjord av ekologiskt sjögräs som är en blandning av SeaCell och Oeko-Tex-micromodal.

Behöver man laga eller lämna tillbaka plaggen för att undvika textilavfall?

Vi har ett program som vi kallar “Hand-me-up” där du efter många användningar kan välja att växa ifrån ett av våra plagg. Vi tar tillbaka det och ger 25 % rabatt på nästa köp hos oss. Tanken är att upcycla våra tidigare älskade sovplagg/loungewear och sälja dem på nytt till ett lägre pris. Vi rengör dem, ändrar vid behov och gör i ordning det återlämnade plagget så att fler kan njuta av det. På så sätt hamnar det inte på soptippen. Det enda kravet är att plagget eller plaggen måste vara mer än 3 år.

Den moderna modéindustrin har mer och mer etnisk och kroppslig mångfald bland modeller. Hur arbetar ni med mångfald när ni har fotosessioner inför era kampanjer?

Våra modeller är fantastiska människor som jag personligen har valt på grund av deras personligheter. De är kvinnor med flera talanger – Rachel Barror, till exempel, är en sångare och yogalärare; Victoria Emslie är en brittisk skådespelare, entreprenör och grundare av Primetime; Takayo Akiyama är en artist och illustratör; och Michele Sweetman är morförälder, modell och tidigare showgirl. Vi är inte intresserade av att definiera skönhet utifrån ålder, etnicitet eller kroppsform. Tanken bakom våra kampanjer är att visa styrka, glädje och avslappning.

Vilka är de viktigaste värderingarna bakom ert varumärke?

De viktigaste värdena bakom varumärket är slow-living, hantverk och transparens.

Vilka är era bäst säljande plagg och vilka är dina personliga favoriter?

De bäst säljande plaggen är Magpie Housecoat (som är gjord av ekologiskt certifierad borstad bomull och har ekologiska knappar), Joao-de-Barro (ekologisk klänning med lattefärgad bomull från Brasilien) och den ekologiska Golden-Winged Cacqiue-klänningen. Mitt favoritplagg är Wave Dress, som är en del av vår Ocean-kollektion i hållbart tyg av sjögräs. Den är väldigt mångsidig.

Leticia Credidio – att sova har aldrig varit så glamoröst! wave dress
Wave Dress - Photo courtesy: Leticia Credidio

Har du en fem- eller tiosårsvision för företaget som du kan berätta om?

Min vision är att fortsätta växa organiskt nationellt och internationellt för att nå människor som är ute efter att sova gott om natten, välbefinnande och avkoppling.

Finns det något du önskar att konsumenterna visste vad gäller hållbart mode?

Hållbart mode innebär att företaget agerar i linje med FN-målen. De måste producera med målet att minimera skadlig påverkan på miljön under och efter produktens liv. Ett hållbart företag tar i beaktan välbefinnandet och lönerna för de människor som tillverkar tygerna och plaggen/produkterna. Konsumenterna måste vara mer nyfikna och undersöka vad som döljer sig bakom varje produkt och vara uppmärksam på greenwashing.

Vad är det mest utmanande med att driva ett hållbart modeföretag?

Det mest utmanande med att driva ett hållbart modeföretag är priserna. Hållbara tyger är ofta dyra och produceras i små mängder, eftersom vi är bereonde av moder jord. Att betala rättvist till våra leverantörer och vårt team lägger på ytterligare kostnader till våra plagg, men jag vet åtminstone att de som jobbar med oss mår bra.

Gå till Leticia Credidio

Se våra sovplagg

Select your currency

Main Menu

0