Inspireras av våra hållbara klädmärken! Sustainable Fashion!

Modebranschen genomgår en behövlig förändring. Det är dags. Nya hållbara material, nya produktionstekniker och framförallt - nytt fokus. Hållbarhet!

Modeproduktion och framförallt sk Fast Fashion stor för stor del av utsläppen. De senaste åren har dock många varumärken sett över både sin produktion och sin kommunication. Glädjande är att många varumärken har tagit detta till sig och jobbar idag aktivt med att förändra, inte bara sin produktion till mer hållbar, utan även sitt uttryck till att bli mer inkluderande.

Nedan listar vi några av dessa härliga varumärken som satsar på hållbara kläder och tar ansvar för arbetsförhållandena och miljöpåverkan från deras produktion. Denna resa har bara börjat. Rejäla krafttag behövs fortfarande i modebranschen. Det är därför så oerhört viktigt att välja att handla av de varumärken som faktiskt verkligen försöker att bättra sig. Det kostar och är inte enkelt. Vi som konsumenter har inte bara ett ansvar att göra kloka och medvetna val, vi har också en oerhört stor makt att påverka.

Mayla Stockholm

“Vi tänjer och utmanar gränserna för hållbart mode, genom att skapa stilrena kläder på ett miljömedvetet och djurvänligt vis – inga kompromisser” 

När insikten landade i teamet bakom Mayla att modeindustrin är den näst mest miljöförstörande industrin i världen påbörjades en resa till att göra Mayla till ett genuint hållbart modemärke. Idag är Mayla 100% Veganska, certifierade av PETA. Det betyer att allt är producerat fritt från djur. Och att sätta välfärden för djur, världen och människor i första hand.

Som ett hållbart varumärke stödjer Mayla en djurvänlig modeindustri där djur inte utnyttjas på grund av sin hud eller päls. Enligt internationellt vedertagna hållbarhetsindex är veganska material dessutom mer miljövänliga jämfört med material som härrör från animaliska fibrer. Av denna anledning tog de beslutet att bli ett 100% veganskt varumärke från 2020. Wow! Det är imponderande!

Mayla tror på att producera i små mängder för att minimera överproduktion och uppmuntra kunder till en mer långsam och cirkulär konsumtion. De strävar efter att erbjuda hållbara och veganska kläder som står sig i tiden, både gällande kvalitet och design, med plagg som konsumeras eftertänksamt för att bäras och älskas år efter år. För att sluta konsumtionscirkeln uppmanar de deras kunder att lämna in sina använda plagg till en av deras butiker för hjälp med andrahandsanvändning eller återvinning.

The ACE Bag

The ACE Bag grundades av Anna och Sandra. De delar en gemensam kärlek till mode, träning och hälsa och saknade själva en bra snygg väska som funkade lika bra till träning som en härlig dag i staden! Och självklart hållbart producerat. De tog saken i egna händer och The ACE Bag så dagens ljus. Med sitt ursprung i Sverige och i Belgien var det mycket viktigt för Anna och Sandra att inte kompromissa om miljön men inte heller funktion och look!

Idag ingår flera snygga väskor, ryggsäckar och nescessärer i kollektionen och självklart producerat med ECONYL®. The ACE Bag är ett resultat av vänskap, en gemensam kärlek till design och mode, sport, natur, äventyr och en genuin oro för vår miljö.

Hur kan det hjälpa?

ECONYL® är ett sätt att återvinna och ersätta virgin nylon i våra vardagsprodukter och kläder. Traditionella produktionsmetoder för nylon är inte miljövänliga, de kräver enorma mängder vatten och producerar en stor mängd kväveoxid, som är 10 gånger kraftigare än koldioxid. Dessutom är nylon inte biologiskt nedbrytbart, och det uppskattas att upp till 40% av människan tillverkat plastavfall i haven är nylon. Med 640 000 ton borttappad fiskeutrustning i haven så finns det stora miljövinster och vinster för det marina livet – i att vi istället använder dessa sk. “Ghost Nets” istället för att producera ny nylon.

Den goda nyheten är att många modevarumärken har börjat att använda  ECONYL® i sina produkter! Nedan kommer några av dem:

Photo credit: The ACE Bag

HARA THE LABEL

Med sitt ursprung i Australien, är Hara the Label ett underbart Lounge Wear Brand. Till att börja med var det underkläder men idag innehåller kollektionerna mer än bara underkläder. Med sitt fantastiska kommunikationsuttryck har Hara the Label fått en hel värld att älska deras produkter. Deras instagramkonto är oerhört glädjande inslag. Men blir genuit lycklig.

“Our Mission as a label is to bring change and awareness to the human and environmental issues with the fasion industry while creating sustainable soft dreamy bamboo underwear that’s both rejuvenation and empowering.”

Ett färglatt inslag i modevärdlen!

Photo credit: Hara the Label

HOUSE OF DAGMAR

Dagmar hållbart dam kläder miljö grön green little heartDAGMAR är ett svenskt modevarumärke som alltid har strävat efter att skapa tidlösa kläder gjorda av hållbara material med ambitionen att erbjuda plagg med en längre livslängd än den genomsnittliga. Under DAGMARs produktionsprocesser arbetar de med leverantörer som tar hand om sina anställda och arbetar med produktionsmetoder som inte äventyrar eller skadar ekosystemet. DAGMAR strävar efter att skapa klassiska kläder och accessoarer med karaktär, så att kvinnor som bär dem alltid känner sig smashing och lätt kan kombinera olika platt från olika kollektioner tillsammans. DAGAMR tror starkt på att ge sina kunder rätt skötselanvisningar, som kommer med köp av ett Dagmar-plagg, för att plagget ska behålla sin kvalitet och hållbarhet. Genom att designa klassiska men ändå uttrycksfulla kläder i högkvalitativa material för att föremålet ska kunna vara bärbart år efter år.

Certifierad viskos, organisk bomull, vänlig päls, mullfritt merinoull, återvunnen polyester, kromfritt läder, lyocellfibrer och ekologregenererad kashmir är några av materialen i DAGMARs samlingar. DAGMAR strävar efter att vara i framkant när det gäller både sökning och användning av nya miljövänliga tyger. Därför är de även involverade i flera projekt som aktivt arbetar för att utveckla nya tyger och produktionsmetoder.

Photo credit: House of Dagmar

Twist & Tango

Över 80% av deras produkter är tillverkade av hållbara material, inklusive denimkollektionen som är 100% hållbar. Till och med i de små detaljerna har de använt det hållbara alternativet, eftersom alla halsetiketter nu är tillverkade av återvunnen polyester. Twist & Tangos kollektioner är designade för livslängd och fokuserar på hållbarhet i alla aspekter.

De har gjort ett åtagande som går under signaturuttrycket “What goes around, comes around”. Sedan 2014 har de gjort det medvetna beslutet att arbeta med hållbara material och de arbetar kontinuerligt för att öka dessa alternativ i sina collections. När du köper ett Twist & Tango-plagg kan du också vara säker på att även inpackningen och förpackningen är utvecklad med en minimal påverkan på miljön.

Twist & Tango hållbart dam kläder miljö grön green little heart
Photo credit: Twist & Tango

Stella McCartney

Det går inte att skriva om hållbart mode utan att ta upp fantastiska och inspirerandde Stella McCartney. Stella McCartney har under många många år varit en ledstjärna och pionjär inom modeindustrin och har sedan start främjat produktion utan läder och päls. Hennes kollektioner inkluderar nästan allt! Herr, Dam, Barn och sport! Ikoniska samarbeten med Addidas bl.a. Stella McCarney’s väskor har under ca 10 års tiden varit högst på önskelistorna för många tjejer och killar.

Stella McCartneys engagemang för hållbarhet är tydligt i alla hennes kollektioner och är en del av varumärkets etos att vara ett ansvarsfullt, ärligt och dett modernt företag. Några exempel på Stella McCarneys hållbara val är att hennes stickade kollektioner är gjorda av omkonstruerade kashmir, de arbetar för att minska de miljömässiga effekterna av deras metallförbrukning, användning av organisk bomull, ull som kommer från handvalda, högkvalitativa djurskyddsgårdar osv.

Utöver detta är Stella McCartney själv en start förespåkare för djurens rätt och användera sina egna kanaler för att lyfta viktiga frågor. Det gillar vi. Heja heja!

stella mccartney hållbart dam kläder miljö grön green little heart
Photo credit: Stella McCartney

P.E Nation

P.E Nation erbjuder en ny genre av sport luxe och kläder för den aktiva moderna kvinnan med hög modefaktor. Man ska ju känna sig snygg när man tränar!

Några av deras hållbara åtgärder består av användning av 100% organisk bomull i deras T-shirts och tees, de använder också olika typer av tyger som är banbrytande tillverkade i Italien av ECONYL®, som är tillverkat av bl.a. fisknät som är upplockat ur havet om med teknologi omställt till återvunnen nyon. Även förpackninen är med omsorg om miljön men  återvinningsbart kartonger och komposterbara påsar i förpackningarna.

pe nation hållbart dam kläder miljö grön green little heart
Photo credit: P.E Nation

ASCENO

Med hög modegrad har amerikanska ASCENO lyckats att ställa om sin produktion på ett ansvarsfullt och etiskt sätt med stort fokus på vår planets hälsa och alla vi som bor här, människor och djur.

Med detta i åtanke är cirka 90% av deras produktion tillverkad av 100% naturliga fibrer. Framtida kollektioner lovar ännu mer hållbart maerial. Kärnan i deras design är tidlös design, väl valda material och stort fokus på detaljer.

De producerar i familjedrivna fabriker i Porto, Portugal och Shanghai, Kina. De producerar bara små produktionslöp för att minska överskott och avfall. De har så lite lager som möjligt och om möjligt och återanvändar de oanvända tygerna.

ascend hållbart dam kläder miljö grön green little heart
Photo credit: ASCENO

EILEEN FISHER

I över 35 år har EILEEN FISHER förenat mode med ansträngningar för att stödja miljön, mänskliga rättigheter och initiativ för kvinnor och flickor, som verkligen är oerhört viktigt – och de är övertygade att detta arbete blir allt viktigare. EILEEN FISHERs löfte är att utöka deras aktivism och research, att låna sina röster, att hjälpa till att stärka och skydda. Redan år 2015 bestämde de sig att använda hållbara material i 100% av sina produkter. Eilen Fisher är en föregångare när det gäller att verkigen göra skillnad och sätta upp viktigta mål för frågor som försörjningskedjetransparens, rättvisa löner och vattenanvändning.

eileen fisher hållbart dam kläder miljö grön green little heart
Photo credit: Eileen Fisher

ALTERNATIVE APPAREL

“We love our planet & we’re mindful of the impact we make on it and its people”

ALTERNATIVE APPAREL strävar alltid efter att göra mer för att minska påverkan. De jobbar hårt med sina hållbara alternativa Eco®-kollektioner och inkluderar  fler ekotyger. Vissa av dessa tyger inkluderar återvunna bomullsfibrer. Vad det betyder konkret är att mindre bekämpningsmedel behöver användas för att framställa tyger och därmed en miljövinst. Utöver detta så slipper man även slänga textilavfall som då hålls borta från deponier.

alternative apparel hållbart dam kläder miljö grön green little heart
Photo credit: Alternative Apparel

Patagonia

Det går inte att skriva om hållbara varumärken utan att nämna Patagonia. Under 40 års tid har varumärket andats hållbarhet, genuin kärlek till vår planet, våra djur och alla de männiksor som bor här.

Grundare, Yvon Chouirnad, har sedan start varit en starkt lysande stjärna på den hållbara himlen. Patagonia använder sina resurser de har – sina affärer, sina investeringar, deras röst och fantasi – för att påverka och ta ställning. Patagonia har samarbetar med andra företag över hela världen för att tillverka och transportera sina produkter på ett hållbart sätt.

Patagonia har bytt många av sina material och processer till alternativa som har lägre påverkan. År 2025 kommer de att vara 100% koldioxidneutrala över hela sin leveranskedja; alla deras klädprodukter kommer att tillverkas av 100% återvinnings-, återvinnings- eller förnybara resurser; deras förpackningar kommer att vara 100% återanvändbara, komposterbara hem, förnybara eller lätt återvinningsbara.

Wow säger vi! Hatten av!

Patagonia hållbart dam kläder miljö grön green little heart
Photo credit: Patagonia

PANGAIA

PANGAIA, ett modekollektiv med fokus på vetenskap och teknologi. PANGAIA är ett globalt kollektiv – forskare, teknologer, designers – som skapar härliga modekollektioner inspirerande av naturen. Stort fokus ligger på att utveckla  innovativa tekniska och bio-konstruerade material. PANGAIA skapar sina produkter med smart teknik och använder så många hållbara och återvinningsbara element som möjligt. PANGAIAs sortiment använder biobaserade, återvunna fibrer och material tillverkade av återvunna plastflaskor.

De kombinerar naturliga botaniska färgämnen tillverkade av naturliga källor som växter, med innovativ antibakteriell pepparmynta för att hålla sig fräscha längre. PANGAIA använder också NFC-teknik för fullständig insyn i leveranskedjan.

Med PANGAIA kan du göra hållbara val utan att kompromissa med stilen.

pangaia hållbart dam kläder miljö grön green little heart
Photo credit: Pangaia

WE ARE WE WEAR

“Created by Women for women – Welcome to WE ARE WE WEAR”

We Are We Wear, är ett bikinivarumärke som utmanar orealistiska normer i modebranschen. De utmanar de orealistiska och ouppnåliga uppfattningar som branschen lägger på kvinnor genom att tillhandahålla ett sortiment från XS till 3XL. WE ARE WE WEAR vill att alla kvinnor ska känna sig gorgeous i badkläder. Med levande, slående design i en rad djärva färger, så har WE ARE WE WEAR förstått att badkläder inte bara är köpta för att simma i längre. Idag köps badkläder för andra tillfällen också, tex. för utekvällar, festivaler och till och med för att träna i.

WE ARE WE WEAR använder sig av hållbara material i sina bikinis. ‘Eco edit-tyget” är tillverkat i Italien av oönskade avfallsmaterial som fisknät, industriell plast och tygskrot och finns tillgängligt i alla storlekar med smickrande stilar som visar det bäsa av alla kroppsformer.

WE ARE WE WEAR Girls är hållbara i ordets rätta bemärkelse!

we are we wear hållbart dam kläder miljö grön green little heart
Photo credit: WE ARE WE WEAR

“På LotusEco kan du handla 100 % ekologiska och fairtrade kläder för dam, herr och barn”

Ben och Christina startade LotusEco i Karlskrona för drygt tio år sedan. Efter att själva ha fått leta efter ekologiskt proudcerade kläder på resor, kände de att det var läge att bidra med dessa typer av kläder till marknaden.

Meningen är att du som medveten konsument inte skall behöva tänka, allt du kan köpa på LotusEco är naturligt, ekologiskt, fair trade och oberoende certifierat. Det som utmärker LotusEco är att de tror mest på naturen och satsar därför på naturmaterial som ekologisk bomull, ekologiskt lin, hampa och ekologisk ull. Slow Fashion, giftfritt, fairtrade, ekologisa naturmaterial och alla kläderna är certifierade av GOTS (Gloabl Organice Textile Standards)

LotusEco vill inte bidra till att förorena naturen med mikroplaster från syntetiska kläder. Ekologiska kläder i naturmaterial är kort sagt deras grej.

lotuseco hållbart dam kläder miljö grön green little heart
Photo credit: Lotus Eco

Filippa K

Filippa K, är ett svenskt ikoniskt modevarumärke som jobbar med hållbarhet och genomtänkt design i tidlös stil, präglat av skandinavisk minimalism och god kvalitet. Deras kollektionslinjer finns online och i butik runt om i världen, och är tillverkade med etiskt framtagna material och metoder. Alldeles nygligen annonserade Filippa K att de kommer fortsätta att använda sig av svenska råvaror. Under 2019 introducerades svenskt kashmirull och till hösten kommer spännande platt i svenskt läder. Helt framställt i Sverige och med den metod som heter vegetabiliskt garvat läder. Det innebär att bara naturliga råvaror använda i sjävla omvandlandet av skinnet.

Filippa K har både en Dam och Herr kollektion. Numera även en Outletbutik i Stockholms city. Stor vikt läggs vid att producera miljövändligt mode. Filippa K har alltid haft sitt ursprung i det Skandinaviska enkla och klassiska siluetterna.

Det som kanske inte är lika kännt är Filippa K’s träningskläder, Filippa K Soft Sport . Underbara träningskläder med ekotänk som fokuserar på både modegrad och funktion med sportiga plagg som passar till både träning och fritid.

Filippa K hållbart dam kläder miljö grön green little heart
Photo credit: Filippa K

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Select your currency

Main Menu

0