hållbart mode slow fashion dam kläder miljö grön green little heart

Inspireras av våra hållbara klädmärken! Sustainable Fashion!

Modebranschen genomgår en behövlig förändring. Det är dags. Nya hållbara material, nya produktionstekniker och framförallt - nytt fokus. Hållbarhet!

Modeproduktion och framförallt sk Fast Fashion stor för stor del av utsläppen. De senaste åren har dock många varumärken sett över både sin produktion och sin kommunication. Glädjande är att många varumärken har tagit detta till sig och jobbar idag aktivt med att förändra, inte bara sin produktion till mer hållbar, utan även sitt uttryck till att bli mer inkluderande.

Nedan listar vi några av dessa härliga varumärken som satsar på hållbara kläder och tar ansvar för arbetsförhållandena och miljöpåverkan från deras produktion. Denna resa har bara börjat. Rejäla krafttag behövs fortfarande i modebranschen. Det är därför så oerhört viktigt att välja att handla av de varumärken som faktiskt verkligen försöker att bättra sig. Det kostar och är inte enkelt. Vi som konsumenter har inte bara ett ansvar att göra kloka och medvetna val, vi har också en oerhört stor makt att påverka.

1 People

1 People Är ett Danskt hållbart lyxmärke som designar i en tidlös look för den medvetna kvinnan så att man även kan vara stilfullt klädd i etiskt, högkvalitativt mode.

Minimalism finns i hjärtat hos 1 People och deras danska DNA, det är därför alla produkter är noggrant handgjorda av deras hantverkare, erbjuder enkelhet och mångsidighet, samtidigt som de erbjuder en hållbar lösning för kvinnor som vill ha ut lite mer av deras garderob.

Du hittar 1Peoples kollektion här!

1 People hållbart mode slow fashion dam kläder miljö grön green little heart

Fotocred: 1 People

RAORI

RAORI är ett Slow Fashion-märke grundat av Hanna Westergren: modedesigner, textillärare, mönsterkonstruktör och industriell sömmerska. Visionen om ett hållbart modemärke föddes ur tanken på kvinnan och klimatet. Om vi slutar producera kläder idag finns det i alla fall tillräckligt med kläder på planeten för att klä de närmaste sex generationerna.

Slow Fashion är motsatsen till modevärldens hektiska tempo: RAORI producerar bara en ny kollektion med några års mellanrum och tillverkar det mesta på beställning i hållbart tillverkade tyger eller unika one of a kind-plagg, gjorda i återvunna material. På så sätt skapas kläder efter dina behov och inte för att modevärlden säger att du behöver nya kläder.

Kvaliteten på ett handgjort plagg är så mycket bättre än de plagg man hittar i massproducerade kläder. Varje söm, material och konstruktion är gjorda för att hålla så länge som möjligt. Om du dessutom får plagget anpassat efter din kropp, då har du ett plagg som du kommer att älska hela livet och som kanske till och med kan ärvas…

RAORI hållbart mode slow fashion dam kläder miljö grön green little heart

Fotocred: RAORI

Studio Heijne

Ett varumärke som utgår från Stockholm, startat 2016 med målet att inte bara designa vackra kvalitetskläder utan också hylla kvinnor i alla storlekar och former!
Studio Heijne tillverkar bara plagget när de får en beställning, vilket betyder att de aldrig producerar för många plagg eller behöver ha ett stort lagerutrymme. De förespråkar också full transparens gällande hur plagget tillverkas så att du kan se att kläderna tillverkas på ett hållbart sätt.
Plaggen kan också beställas made-to-measure så att de just passar din unika kropp. Plagg som passar väl används för det mesta oftare och under en längre period.

90% av deras kollektion består av naturfiber, vilket gör att de är komposterbara. Så långt det är möjligt använder de certifierade tyger som t.ex. ekologisk bomull. 20% av tygerna är s.k. “dead-stock”, vilket är tyger som har blivit över från någon annan producent.

Varje plagg har en hållbarhetsdeklaration med information om vem som har producerat tyget och varför just den produkten är ett bättre val för miljön.

Studio Heijne hållbart mode slow fashion dam kläder miljö grön green little heart

Fotocred: Studio Heijne

The ACE Bag

The ACE Bag grundades av Anna och Sandra. De delar en gemensam kärlek till mode, träning och hälsa och saknade själva en bra snygg väska som funkade lika bra till träning som en härlig dag i staden! Och självklart hållbart producerat. De tog saken i egna händer och The ACE Bag så dagens ljus. Med sitt ursprung i Sverige och i Belgien var det mycket viktigt för Anna och Sandra att inte kompromissa om miljön men inte heller funktion och look!

Idag ingår flera snygga väskor, ryggsäckar och neccessärer i kollektionen och självklart producerat med ECONYL®. The ACE Bag är ett resultat av vänskap, en gemensam kärlek till design och mode, sport, natur, äventyr och en genuin oro för vår miljö.

Hur kan det hjälpa?

ECONYL® är ett sätt att återvinna och ersätta virgin nylon i våra vardagsprodukter och kläder. Traditionella produktionsmetoder för nylon är inte miljövänliga, de kräver enorma mängder vatten och producerar en stor mängd kväveoxid, som är 10 gånger kraftigare än koldioxid. Dessutom är nylon inte biologiskt nedbrytbart, och det uppskattas att upp till 40% av människan tillverkat plastavfall i haven är nylon. Med 640 000 ton borttappad fiskeutrustning i haven så finns det stora miljövinster och vinster för det marina livet – i att vi istället använder dessa sk. “Ghost Nets” istället för att producera ny nylon. Den goda nyheten är att många modevarumärken har börjat att använda  ECONYL® i sina produkter!

The Ace Bag hållbart mode slow fashion dam kläder miljö grön green little heart

Fotocred: The Ace Bag

the_wiman

the_wiman är en högkvalitativ fashion label från Stockholm, Sweden, som designar för cirkulärt tänkande och erbjuder att köpa tillbaka plagg och säljer second hand och upcycled kollektioner.

Varumärkets tilltal är säsongslöst och speglar ett modern sätt att klä sig. I juni 2021, lanserades den första kollektionen, skapad från överblivna tyger, prover och returer.

the_wiman använde 100% Tencel™ i den första kollektionen, ett skönt tyg att bära, från växtriket men som kräver mycket mindre vatten än vad bomull gör. Kollektionen syddes upp av ett familjeägt företag i Portugal som delar the_wimans värderingar och satsar på den lokala communityn och vill skapa en välmående verksamhet.

the_wiman hållbart mode slow fashion dam kläder miljö grön green little heart

Fotocred: the_wiman

Tripulse

Tripulse har genom sin hållbarhetsstrategi fört CO2-utsläppen till en mycket låg nivå från start. Men det uppstår fortfarande CO2-utsläpp som en del av drivandet verksamheten och därför investerar de i naturbaserade klimatlösningar och har uppnått Climate Neutral Certification av NGO Climate Neutral. De blir omcertifierade varje år. Här kan man läsa om deras certifiering, minskningsplaner och de initiativ som de satsar på: https://www.climateneutral.org/brand/tripulse.

De strävar också efter att uppnå noll avfall i sin leveranskedja – och det innebär att ge produkter med små brister och som annars skulle gå till spillo ett nytt liv. Istället för att de hamnar i förvaring förlänger Tripulse produktens livscykel, undviker CO2-utsläpp och ser till att inget avfall lämnas kvar.

Tripulse strävar efter att undvika material som avger skadlig mikroplast och fokuserar på att använda innovativa naturfibrer som har en hög prestanda under idrottsaktiviteter. Alla materialleverantörer samt  klädproduktionen är baserad i Europa – i länder som har rättvisa arbetsvillkor.

Tripulse hållbart mode slow fashion dam kläder miljö grön green little heart

Fotocred: Tripulse

Patagonia

Det går inte att skriva om hållbara varumärken utan att nämna Patagonia. Under 40 års tid har varumärket andats hållbarhet, genuin kärlek till vår planet, våra djur och alla de människor som bor här.

Grundare, Yvon Chouinard, har sedan start varit en starkt lysande stjärna på den hållbara himlen. Patagonia använder sina resurser de har – sina affärer, sina investeringar, deras röst och fantasi – för att påverka och ta ställning. Patagonia har samarbetar med andra företag över hela världen för att tillverka och transportera sina produkter på ett hållbart sätt.

Patagonia har bytt många av sina material och processer till alternativa som har lägre påverkan. År 2025 kommer de att vara 100% koldioxidneutrala över hela sin leveranskedja; alla deras klädprodukter kommer att tillverkas av 100% återvinnings-, återvinnings- eller förnybara resurser; deras förpackningar kommer att vara 100% återanvändbara, komposterbara hem, förnybara eller lätt återvinningsbara.

Wow säger vi! Hatten av!

Patagonia hållbart mode slow fashion dam kläder miljö grön green little heart

Fotocred: Patagonia

PANGAIA

PANGAIA, ett modekollektiv med fokus på vetenskap och teknologi. PANGAIA är ett globalt kollektiv – forskare, teknologer, designers – som skapar härliga modekollektioner inspirerande av naturen. Stort fokus ligger på att utveckla  innovativa tekniska och bio-konstruerade material. PANGAIA skapar sina produkter med smart teknik och använder så många hållbara och återvinningsbara element som möjligt. PANGAIAs sortiment använder biobaserade, återvunna fibrer och material tillverkade av återvunna plastflaskor.

De kombinerar naturliga botaniska färgämnen tillverkade av naturliga källor som växter, med innovativ antibakteriell pepparmynta för att hålla sig fräscha längre. PANGAIA använder också NFC-teknik för fullständig insyn i leveranskedjan.

Med PANGAIA kan du göra hållbara val utan att kompromissa med stilen.

PANGAIA hållbart mode slow fashion dam kläder miljö grön green little heart

Fotocred: PANGAIA

Stella McCartney

Det går inte att skriva om hållbart mode utan att ta upp fantastiska och inspirerande Stella McCartney. Stella McCartney har under många många år varit en ledstjärna och pionjär inom modeindustrin och har sedan start främjat produktion utan läder och päls. Hennes kollektioner inkluderar nästan allt! Herr, Dam, Barn och sport! Ikoniska samarbeten med Adidas bl.a. Stella McCarney’s väskor har under ca 10 års tiden varit högst på önskelistorna för många tjejer och killar.

Stella McCartneys engagemang för hållbarhet är tydligt i alla hennes kollektioner och är en del av varumärkets etos att vara ett ansvarsfullt, ärligt och det modernt företag. Några exempel på Stella McCarneys hållbara val är att hennes stickade kollektioner är gjorda av omkonstruerade kashmir, de arbetar för att minska de miljömässiga effekterna av deras metallförbrukning, användning av organisk bomull, ull som kommer från handplockade, högkvalitativa djurskyddsgårdar osv.

Utöver detta är Stella McCartney själv en start förespråkare för djurens rätt och använder sina egna kanaler för att lyfta viktiga frågor. Det gillar vi. Heja heja!

Stella McCartney hållbart mode slow fashion dam kläder miljö grön green little heart

Fotocred: Stella McCartney

P.E Nation

P.E Nation erbjuder en ny genre av sport luxe och kläder för den aktiva moderna kvinnan med hög modefaktor. Man ska ju känna sig snygg när man tränar!

Några av deras hållbara åtgärder består av användning av 100% organisk bomull i deras T-shirts och tees, de använder också olika typer av tyger som är banbrytande tillverkade i Italien av ECONYL®, som är tillverkat av bl.a. fisknät som är upplockat ur havet om med teknologi omställt till återvunnen nylon. Även förpackningen är med omsorg om miljön med återvunna kartonger och komposterbara påsar i förpackningarna.

P.E Nation hållbart mode slow fashion dam kläder miljö grön green little heart

Fotocred: P.E Nation

Filippa K

Filippa K, är ett svenskt ikoniskt modevarumärke som jobbar med hållbarhet och genomtänkt design i tidlös stil, präglat av skandinavisk minimalism och god kvalitet. Deras kollektioner finns online och i butik runt om i världen, och är tillverkade med etiskt framtagna material och metoder. Alldeles nyligen annonserade Filippa K att de kommer fortsätta att använda sig av svenska råvaror. Under 2019 introducerades svenskt kashmir och till hösten kommer spännande platt i svenskt läder. Helt framställt i Sverige och med den metod som heter vegetabiliskt garvat läder. Det innebär att bara naturliga råvaror använda i själva omvandlingen av skinnet.

Filippa K har både en Dam och Herr kollektion. Numera även en Outletbutik i Stockholms city. Stor vikt läggs vid att producera miljövänligt mode. Filippa K har alltid haft sitt ursprung i det Skandinaviska enkla och klassiska siluetterna.

Det som kanske inte är lika känt är Filippa K’s träningskläder, Filippa K Soft Sport . Underbara träningskläder med eko-tänk som fokuserar på både modegrad och funktion med sportiga plagg som passar till både träning och fritid.

Filippa K hållbart mode slow fashion dam kläder miljö grön green little heart

Fotocred: Filippa K

HOUSE OF DAGMAR

DAGMAR är ett svenskt modevarumärke som alltid har strävat efter att skapa tidlösa kläder gjorda av hållbara material med ambitionen att erbjuda plagg med en längre livslängd än den genomsnittliga. Under DAGMARs produktionsprocesser arbetar de med leverantörer som tar hand om sina anställda och arbetar med produktionsmetoder som inte äventyrar eller skadar ekosystemet. DAGMAR strävar efter att skapa klassiska kläder och accessoarer med karaktär, så att kvinnor som bär dem alltid känner sig smashing och lätt kan kombinera olika platt från olika kollektioner tillsammans. DAGAMR tror starkt på att ge sina kunder rätt skötselanvisningar, som kommer med köp av ett Dagmar-plagg, för att plagget ska behålla sin kvalitet och hållbarhet. Genom att designa klassiska men ändå uttrycksfulla kläder i högkvalitativa material för att föremålet ska kunna vara bärbart år efter år.

Certifierad viskos, organisk bomull, vänlig päls, mullfritt merinoull, återvunnen polyester, kromfritt läder, lyocell och eko-genererad kashmir är några av materialen i DAGMARs samlingar. DAGMAR strävar efter att vara i framkant när det gäller både sökning och användning av nya miljövänliga tyger. Därför är de även involverade i flera projekt som aktivt arbetar för att utveckla nya tyger och produktionsmetoder.

House of Dagmar hållbart mode slow fashion dam kläder miljö grön green little heart

Fotocred: House of Dagmar

EILEEN FISHER

I över 35 år har EILEEN FISHER förenat mode med ansträngningar för att stödja miljön, mänskliga rättigheter och initiativ för kvinnor och flickor, som verkligen är oerhört viktigt – och de är övertygade att detta arbete blir allt viktigare. EILEEN FISHERs löfte är att utöka deras aktivism och research, att låna sina röster, att hjälpa till att stärka och skydda. Redan år 2015 bestämde de sig att använda hållbara material i 100% av sina produkter. Eileen Fisher är en föregångare när det gäller att verkligen göra skillnad och sätta upp viktiga mål för frågor som transparens av försörjningskedjan, rättvisa löner och vattenanvändning.

Eileen Fisher hållbart mode slow fashion dam kläder miljö grön green little heart

Fotocred: Eileen Fisher

ASCENO

Med hög modegrad har amerikanska ASCENO lyckats att ställa om sin produktion på ett ansvarsfullt och etiskt sätt med stort fokus på vår planets hälsa och alla vi som bor här, människor och djur.

Med detta i åtanke är cirka 90% av deras produktion tillverkad av 100% naturliga fibrer. Framtida kollektioner lovar ännu mer hållbart material. Kärnan i deras design är tidlös design, väl valda material och stort fokus på detaljer.

De producerar i familjedrivna fabriker i Porto, Portugal och Shanghai, Kina. De producerar bara små produktioner för att minska överskott och avfall. De har så lite lager som möjligt och återanvänder de oanvända tygerna.

Asceno hållbart mode slow fashion dam kläder miljö grön green little heart

Fotocred: Asceno

WE ARE WE WEAR

“Created by Women for women – Welcome to WE ARE WE WEAR”

We Are We Wear, är ett bikinivarumärke som utmanar orealistiska normer i modebranschen. De utmanar de orealistiska och ouppnåeliga uppfattningar som branschen lägger på kvinnor genom att tillhandahålla ett sortiment från XS till 3XL. WE ARE WE WEAR vill att alla kvinnor ska känna sig gorgeous i badkläder. Med levande, slående design i en rad djärva färger, så har WE ARE WE WEAR förstått att badkläder inte bara är köpta för att simma i längre. Idag köps badkläder för andra tillfällen också, tex. för utekvällar, festivaler och till och med för att träna i.

WE ARE WE WEAR använder sig av hållbara material i sina bikinis. ‘Eco tyget” är tillverkat i Italien av oönskade avfallsmaterial som fisknät, industriell plast och tygskrot och finns tillgängligt i alla storlekar med smickrande stilar som visar det bästa av alla kroppsformer.

WE ARE WE WEAR Girls är hållbara i ordets rätta bemärkelse!

WE ARE WE WEAR hållbart mode slow fashion dam kläder miljö grön green little heart

Fotocred: WE ARE WE WEAR

Twist & Tango

Över 80% av deras produkter är tillverkade av hållbara material, inklusive denimkollektionen som är 100% hållbar. Till och med i de små detaljerna har de använt det hållbara alternativet, eftersom alla halsetiketter nu är tillverkade av återvunnen polyester. Twist & Tangos kollektioner är designade för livslängd och fokuserar på hållbarhet i alla aspekter.

De har gjort ett åtagande som går under signaturuttrycket “What goes around, comes around”. Sedan 2014 har de gjort det medvetna beslutet att arbeta med hållbara material och de arbetar kontinuerligt för att öka dessa alternativ i sina collections. När du köper ett Twist & Tango-plagg kan du också vara säker på att även inpackningen och förpackningen är utvecklad med en minimal påverkan på miljön.

Twist & Tango hållbart mode slow fashion dam kläder miljö grön green little heart

Fotocred: Twist & Tango

ALTERNATIVE APPAREL

“We love our planet & we’re mindful of the impact we make on it and its people”

ALTERNATIVE APPAREL strävar alltid efter att göra mer för att minska påverkan. De jobbar hårt med sina hållbara alternativa Eco®-kollektioner och inkluderar  fler ekotyger. Vissa av dessa tyger inkluderar återvunna bomullsfibrer. Vad det betyder konkret är att mindre bekämpningsmedel behöver användas för att framställa tyger och därmed en miljövinst. Utöver detta så slipper man även slänga textilavfall som då hålls borta från deponier.

Alternative Apparel hållbart mode slow fashion dam kläder miljö grön green little heart

Fotocred: Alternative Apparel

LotusEco

“På LotusEco kan du handla 100 % ekologiska och fairtrade kläder för dam, herr och barn”

Ben och Christina startade LotusEco i Karlskrona för drygt tio år sedan. Efter att själva ha fått leta efter ekologiskt prodcerade kläder på resor, kände de att det var läge att bidra med dessa typer av kläder till marknaden.

Meningen är att du som medveten konsument inte skall behöva tänka, allt du kan köpa på LotusEco är naturligt, ekologiskt, fair trade och oberoende certifierat. Det som utmärker LotusEco är att de tror mest på naturen och satsar därför på naturmaterial som ekologisk bomull, ekologiskt lin, hampa och ekologisk ull. Slow Fashion, giftfritt, fairtrade, ekologiska naturmaterial och alla kläderna är certifierade av GOTS (Global Organic Textile Standards)

LotusEco vill inte bidra till att förorena naturen med mikroplaster från syntetiska kläder. Ekologiska kläder i naturmaterial är kort sagt deras grej.

Lotus Eco hållbart mode slow fashion dam kläder miljö grön green little heart

Fotocred: LotusEco

HARA THE LABEL

Med sitt ursprung i Australien, är Hara the Label ett underbart Lounge Wear Brand. Till att börja med var det underkläder men idag innehåller kollektionerna mer än bara underkläder. Med sitt fantastiska kommunikationsuttryck har Hara the Label fått en hel värld att älska deras produkter. Deras instagramkonto är oerhört glädjande inslag. Men blir genuint lycklig.

“Our Mission as a label is to bring change and awareness to the human and environmental issues with the fashion industry while creating sustainable soft dreamy bamboo underwear that’s both rejuvenation and empowering.”

Ett färgglatt inslag i modevärlden!

Hara the Label hållbart mode slow fashion dam kläder miljö grön green little heart

Fotocred: Hara the Label

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Select your currency

Main Menu

0