Go Cirkulär – vegansk kroppsskrubb som tar tillvara på kafferesterna

Vem har sagt att kaffe bara är till för att drickas? Möt Go Cirkulär – upcyclade kafferester som får huden att glänsa.

Go Cirkulär är ett svenskt hållbart företag baserat på den cirkulära ekonomin, grundat av spanskfödda Irene Arance. Företaget engagerar sig för hållbarhet från tillverkning till slutet av produkternas liv. Go Cirkulär använder naturliga material, genomför livscykelanalyser av dem och beräknar deras koldioxidutsläpp. Det handlar om en ren hudvårdsrutin som inte kompromissar med miljön. Produkterna är handgjorda och passar för alla kön.

I dag intervjuade vi Go Cirkulärs grundare Irene. Hon berättade lite om sig själv, hennes företag, resa och bästa tips för att leva mer cirkulärt.

Berätta lite om dig själv? Vad inspirerade dig att skapa Go Cirkulär?

Jag är född i Spanien och har bott utomlands i länder som Storbritannien, Chile och Sverige i över 10 år. Jag examinerade i marknadsföring och folkhälsa, men ett av mina största intressen har alltid varit att arbeta för mer hållbara matsystem, som när jag var med i organisationer som FAO (FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation) eller Malmö stad. Efter att ha examinerat 2020 med en magister i ledarskap för hållbarhet från Malmö universitet mottog jag Leapfrogs stipendium för att arbeta med mitt egna projekt kallat Growit, som handlade om att återanvända kafferester för att odla ostronmussling. Det var så min karriär som entreprenör började.

I dag är jag vd och ensam grundare av en startup kallad Go Cirkulär, där jag använder cirkulärekonomiska modeller som inspiration för hela organisationens struktur. Målet med Go Cirkulär är att upcycla ingredienser som annars skulle bli till avfall och producera hudvårdsprodukter som är bra för huden och planeten. Det är ett väldigt ovanligt koncept inom hudvårdsbranschen.

Hudvård är en stor global marknad med enorm miljöpåverkan, så det som inspirerade mig var behovet av att skapa en bättre planet.

Go Cirkulär – vegansk kroppsskrubb som tar tillvara på kafferesterna produkt reduce

Har ni någon miljöcertifiering? I så fall, vilka och varför?

Vi har inga certifieringar ännu, men vi gör årlig hållbarhetsrapportering som jag själv sköter, eftersom jag är kvalificerad till det. Vi är också väldigt transparenta med våra ingredienser, hur stor andel som är upcyclad, närproducerad och ekologisk.

Hur köper du in ingredienserna till produkterna?

Jag köper från leverantörer i Norden och Europa som efterlever ISO och EU-regler. Förutsättningarna för valet av våra ingredienser är 1) upcyclat, 2) närproducerat och 3) ekologiskt. Prioriterat i den ordningen.

Hur lustigt det än låter så betyder “naturligt” olika för olika människor. Vad betyder det för dig?

För oss innebär naturligt att undvika skadliga kemikalier som kan ha en negativ påverkan på människors hälsa eller miljön.

Om du bara kunde välja en naturlig doft (t.ex. kanel, vanilj, kaffe), vilken skulle det vara?

Vi gillar doften av citrus. Den är väldigt fräsch och uppiggande.

Förklara vad cirkulär betyder så som du skulle förklara det för ett barn 🙂

Cirkulär betyder att allting återgår till sitt ursprung. Vi väljer cirkularitet eftersom naturen använder cirkulära system för att återskapa. Det innebär att allting i naturen – både under och efter livet – används för att något annat ska kunna växa. Ett enkelt exempel är vad man kan göra med bananskal. Om du lägger det i jorden kommer det organiska materialet brytas ned och hjälpa andra växter växa.

Gocirkulär bussiness model
Gocirkulärs bussiness model.

Vilka konserveringssystem använder du för att ingredienserna ska hålla sig färska?

Vi använder bara tokoferol och antioxidanter från rosmarin.

Hur lyder din hudvårdsfilosofi och vilka produkter använder du i din dagliga hudvårdsrutin?

Hudvård är väldigt personligt. Vi har alla olika hud med olika behov. Min personliga filosofi är att använda hållbara produkter som är bra för din hud, hälsa och miljön. Nu finns tillräckligt många märken på marknaden, så du behöver inte kompromissa med något av dem.

Själv använder jag en väldigt begränsad mängd produkter. Jag gillar naturlig kaffeskrubb för cellförnyelse och för att stimulera huden; oljor för att förbättra elasticiteten; och skonsamma rengöringsprodukter för känslig hy.

Under vintern använder jag Power Balm från The Kind Planet Company för att ge extra återfuktning när huden är torr. Nu använder jag en utmärkt fast schampo- och balsamtvål också. Jag kompletterar rutinen med gua sha-verktyg, torrborstning och ansiktsmassage – särskilt på morgonen.

Kan du dela med dig av några av dina bästa tips för hur man kan leva mer cirkulärt i vardagen?

Min resa började för många år sedan genom att reflektera över hur jag slängde mina kläder och min mat, men en sak som chockerade mig var mängden plast i badrummet. När jag insåg problemet började jag gå över till mer hållbara alternativ. Det handlar inte om att försöka göra allting helt perfekt, utan om små förändringar som i det långa loppet får positiv påverkan.

Mina bästa tips för att leva mer cirkulärt är följande:

  1. Påminn dig själv: “Waste isn’t waste, until we waste it”.
  2. Hitta andra sätt att använda de delar på frukt och grönsaker som du vanligtvis inte äter.
  3. Använd kafferesterna som näring till dina växter.
  4. Byt ut plastprodukter när det är möjligt. Andelen plast som är återvinningsbar är fortfarande liten.
  5. Förläng livslängden på de produkter du redan har. Laga i stället för att köpa nytt.
  6. Gå med i grupper för delningsekonomi. Dela dina saker med andra.
  7. Stöd små lokala företag, etiska/hållbara märken och zero waste-butiker.
  8. Undvik engångsprodukter. Välj återanvändbart.
  9. Odla din egen mat hemma.

Gå till Go Cirkulär

Hållbar beauty

Select your currency

Main Menu

0