Innovativa material för miljövänliga och hållbara kläder (del 1) b

Innovativa material för miljövänligare och hållbarare kläder, skor & väskor (del 1)

I dag presenterar vi några pionjärer inom innovativa och miljövänliga material för hållbara kläder. Vem behöver soptippar när vi har så kreativa och nyskapande material som sluter cirkeln och är som en frisk fläkt?

Seaqual

Seaqual Initiative är en sammanslutning aktörer som bekämpar nedskräpning av plast i haven.

“Plast har hittats i över 60 % av alla sjöfåglar och i 100 % av alla arter av havssköldpaddor som misstar plast för att vara mat. Och när djur förtär plast kan det orsaka livshotande problem, inklusive sämre kondition, näringsupptag och födoutnyttjande – allt avgörande för överlevnaden.”

Sequal Initiative arbetar för att rensa haven tillsammans med icke-statliga organisationer och återvinningsindustrier över hela världen genom att omvandla skräp från hav och stränder till klädesplagg. Till och med fiskarna hjälper Seaqual i deras uppdrag att stoppa miljöförstöring och utarmning genom deras deltagande i Seaqual Friends där de ger den plast de fångar i fiskenäten till Seaqual. Det är så Seaqual-materialet görs – från marint skräp. Genom att upcycla marin plast hjälper Seaqual inte bara planeten. De tillhandahåller också ett innovativt material till många varumärken och tillverkare, som sedan skapar fantastiska miljövänliga produkter.

Skräpet skickas till särskilda center där de omvandlas till plastflingor, till pellets, till garn och slutligen till återvunna textilier. Det sluter cirkeln och är fullständigt cirkulärt.

Har du hört talas om det nyupptäckta femte världshavet?

Intressanta fakta om den nyupptäckta oceanen, kallad den femte oceanen på Världshavsdagen den 8 juni i år och namngiven Södra oceanen, som är det vatten som omger Antarktis: https://www.nationalgeographic.com/environment/article/theres-a-new-ocean-now-can-you-name-all-five-southern-ocean

Låt oss hålla alla fem världshav rena och inte skräpa ner dem med plastavfall.

Några av våra säljare som arbetar med Seaqual är Canussa, Yuccas Swimwear och +Three°°°.

Tencel: Från skog till mode – ett bättre alternativ till de halvsyntetiska materialen

Tencel är “cellulosafibrer av botanisk ursprung”. Det är ett USDA-certifierat, biobaserat, hållbart och samtidigt biologiskt nedbrytbart/komposterbart material allmänt använt till kläder, denim, sportkläder, underkläder, skor, heminredning och lyxprodukter. Det är ett fantastiskt material för personer med känslig hud på grund av dess fuktabsorberande egenskaper. Tencel är också ett uthålligt material som håller över tid.

Tencel har vunnit European Award for Environment och har EU Ecolabel. Det har en produktionsprocess med sluten cirkel och det är definierat som helt och hållet cirkulärt. Tencelfibrerna kommer från det förnybara råmaterialet trä som skapas genom fotosyntes. Det anses vara ett material med låg påverkan eftersom 99 % av de kemikalier och utsläpp som släpps ut återfångas och återvinns om och om igen. Det är därmed en miljövänlig produktion.

Mer om produktionen: “De certifierade biobaserade fibrerna tillverkas i en miljövänlig produktionsprocess”. Dessa fibrer är certifierat komposterbara och biologiskt nedbrytbara och kan därmed fullständigt återgå till naturen”.

När det kommer till träfibermassan: “Träfibermassan omvandlas till cellulosafibrer med hög resurseffektivitet och låg klimatpåverkan”.

Tencels Refribra-teknologi som upcyclar bomullsrester från kläder:

Bild från Tencels webbplats.

Varumärket 1 People är ett utmärkt exempel på hur tencel kan användas för att göra fanastiskt fina klädesplagg.

Woodios träprodukter

Ny teknik möjliggör det första vattentäta massiva hållbara trät från hjärtat i Finland.

“I Finland möter den gamla träindustrin forskning och innovation.”

Finska Woodios signaturmaterial är världens första 100 % vattentäta massiva träkomposit för badum med minimalt koldioxidavtryck. Tekniken bakom deras trämaterial (patent är sökt) är en innovativ kombination av trä och hartsbaserade bindemedel. GWP-faktorn (faktor för global uppvärmningspotential) för deras handfat är 80 % lägre än för keramiska handfat av liknande storlek. Produkterna är lätta på grund av lättheten i Woodios innovativa trä, vilket också gör logistiken enklare och reducerar utsläppen av växthusgaser.

Woodio-materialet är hållbart, slagtåligt och håller över tid, samtidigt som det kräver lite underhåll. Det behöver inte starka giftiga kemiska rengöringsmedel för att rengöras.

Woodio handlar helt och hållet om att vara miljövänlig och ha en cirkulär modell. Deras utvecklingsarbete fokuserar på biomassa och att återvinna råmaterial. När produkten slängs kan den fungera som lagring för koldioxid och de kan brännas för energi när produkterna närmar sig slutet av sina liv. Inget avfall på soptippen – är inte det innovativt?

För mer information, läs gärna vår artikel om Woodio här.

Lenzing Ecovero – viskos med miljöansvar

Materialet är certifierat av Ecolabel, vilket är en certifiering som ges till företag med betydande låg miljöpåverkan. Sustainable Apparel Coalitions verktyg för Higg Material Sustainability Index (Higg MSI) uppskattar att det har upp till 50 % lägre vatten- och utsläppspåverkan.

Träet har dessutom hämtats från ansvarsfullt brukade skogar – FSC- och PEFC-certifierade. Distributionskedjan är transparent och kommuniceras tydligt – “ett speciellt tillverkningssätt gör det möjligt att identifiera Lenzing Ecovero-märkta viskosfibrer i slutprodukten, även efter lång behandling och omvandling av textilierna längs med värdekedjan”.

Corozoknappar – även kallade tagua

Det kallas “vegetabiliskt elfenben” på grund av dess slitstyrka och reptålighet. De är ett alternativ till knappar i plast som är svåra att återvinna och produceras i överflöd.

“Materialet är gjort av tätt lindade organiska fibrer, vars porositet gör det möjligt för färger att tränga in djupt och enkelt, vilket gör det till ett utmärkt material för infärgning.”

Corozoknapparna har inte bara en elegant färg. De är också unika på grund av dess naturlighet som gör att alla knappar ser olika ut. Deras fördelar inkluderar giftfrihet, barnsäkra, kan kemtvättas och är väldigt beständiga mot tid, temperatur och sprickor.

Bulgariska Studio Lamya är en av våra säljare som använder både Lenzing Ecovero och corozoknappar.

Piñatex

Piñatex – ett icke-vävt veganskt läder som andas från ananasblad som inte skadar djur under tillverkningen. Det är biologiskt nedbrytbart och giftfritt.

Materialet har skapats av Carmen Hijosa, grundare av startupföretaget Ananas Anam, baserat i London. Hon inspirerades av den mängd naturresurser som finns i Filippinerna, men kände också avsmak inför den enorma miljöpåverkan massproduktion av läder och dess garvning har.

Medveten om att PVC är det allmänt använda alternativet till läder, men inte den bästa lösningen, började hon forska efter innovativt material som skulle bli banbrytande. Lyckligtvis upptäckte hon hur man kan göra Piñatex från biprodukten från ananasskörden i Filippinerna (som annars går till spillo genom att de bränns upp eller lämnas till att förruttna).

“Över 480 blad räcker för att göra en kvadratmeter tyg, vilket väger fyra gånger mindre än läder och på £ 18 (ca 214 SEK) per meter kostar det ungefär 30 procent mindre.”

“Uppskattningsvis genereras 40 000 ton av detta ananassvinn globalt varje år.”

Piñatex tar vara på svinnet och gör ananasblad till det nya lädret.

Det är också en etisk process eftersom ananasträden skördas av Labo Multi Purpose Farming Collaborative, som är en jordbruksförening.

Tillverkningsprocessen för denna hållbara fiber inkluderar en skalningsmaskin som skär bladen och separerar dem i fibrer och biomassa (den överblivna biomassan kan användas som gödsel). Klorofyllen och saven avskiljs. Fibrerna filtas sedan samman, vilket skapar den icke-vävda strukturen.

Exempel på varumärken med produkter i piñatex: Votch, Zouri och 1 People.

Fler innovativa material

Slitstarkt vattentåligt papper för plånböcker och accessoarer: Se vår artikel om Paperish och deras innovativa material.

Econyl: Se vår artikel om Econyl här.

HÅLLBART MODE SHE/HER

HÅLLBART MODE HE/HIM

Select your currency

Main Menu

0