Plånböcker och förvaringsväskor från Paperish i miljövänligt och slitstarkt pappersmaterial

Paperish – Vattentåliga, minimalistiska och hållbara plånböcker

Regnskur! Du är ute och vandrar, campar eller bara tar en promenad i stan och så plötsligt börjar det regna eller snöa. Vi är alla bekanta med hur jobbigt det är att behöva multitaska för att få ut kortet ur plånboken när vi har både kaffemugg och hundkoppel i handen och regnet bara öser ner över en … och ja, också ens tillhörigheter.

Var inte rädd för vatten mer. Paperish är här! Du behöver aldrig mer oroa dig över att din plånbok ska gå sönder!

Paperish Vattentät, minimalistisk, långvariga plånböcker Militsa Vasilena

Paperish är ett bulgariskt varumärke, skapat av Militsa och Vasilena – två tidigare rumskamrater, som båda delade en passion för hållbarhet, konst, design, utomhusaktiviteter och naturen. Deras miljövänliga och biologiskt nedbrytbara mästerverk är unika på grund av det speciella pappersmaterialet. De är minimalistiska, vattentåliga och håller länge.

Flickorna ser också till så att det planteras ett träd för varje beställning. De är måna om naturskydd och stora anhängare av den klimatsmarta livsstilen, så de är väl medvetna om skogens betydelse för ett fungerande ekosystem.

“Fler än 2 miljarder människor är beroende av skogen” Världsnaturfonden WWF

“Skogen skapar jobb för fler än 13 miljoner människor världen över” Världsnaturfonden WWF

“Efter havet är skogen världens största kolförråd. Den bidrar med ekosystemtjänster som är avgörande för människors välfärd. Dessutom bor 300 miljoner människor i skogar, inklusive 60 miljoner från urbefolkningar.” Världsnaturfonden WWF

I tider av slit-och-släng-mode är Paperish en frisk fläkt med sin tidlösa design och unisexprodukter.

Paperish Vattentät, minimalistisk, långvariga plånböcker Militsa Vasilena modeller

“Skogen är rik på biologisk mångfald och värdefull för rekreation, vattenreglering och markskydd. Förutom att tillhandahålla virke och andra skogsprodukter är skogen viktig för att mildra klimatförändringarna och för sektorn för förnybar energi – på ett enda år binder ett fullväxt träd cirka 22 kg CO2 från atmosfären och släpper ut syre i utbyte”.

– Europeiska miljöbyrån, European Forest Ecosystems – State and Trends 2016

Paperish Vattentät, minimalistisk, långvariga plånböcker Militsa Vasilena wallets skog

Hämta din favoritmugg och den dryck som bäst värmer din själ och fortsätt läsa för att få en inblick i kulisserna bakom Paperish och få reda på vad Vasilena och Militsa har att säga om deras varumärke.

Berätta lite om er själva och hur ni kom på idén att skapa Paperish

Vi är Militsa och Vasilena – vänner, tidigare rumskamrater och passionerade drömmare. Vi har båda alltid varit fascinerade av hantverk och genom åren har vi provat många många saker. Men inget av det förverkligades. Så en dag för nästan tre år sedan kom vi på idén Paperish. Det började lite annorlunda, utvecklades med tiden och blev slutligen det varumärke som det är idag.

Hur hanterar ni er miljöpåverkan?

Redan från början hade vi bestämt oss för att vårt företag skulle ha en miljömässig betydelse, eftersom vi verkligen tycker att varje företag oavsett storlek bör sträva efter en bättre värld. Som ett resultat bestämde vi oss för att avsätta 5 % av försäljningen av exakt varje produkt till trädplantering. Inte som en kampanj, utan som en livsprincip. På så sätt, så länge Paperish finns, kommer vi att följa denna väg. Lyckligtvis finns det många initiativ för trädplantering och vi kommer att donera fem procent en eller två gånger om året, så att fler och fler träd kan planteras. Vi kommer också att vara aktivt involverade som volontärer – och när det väl är dags, så kommer vi dela information om olika evenemang, så att alla som vill kan följa med. Hittills har vi samlat in pengar för att plantera över 400 träd.

Vem gör plånböckerna och var tillverkas de?

Våra produkter är helt handgjorda i Bulgarien. Det enda vi importerar är papper. Men allt annat – från tillskärning, till marknadsföring, till sömnad – görs här. Vi arbetar med människor som brinner för innovativa miljövänliga produkter och vi kan med säkerhet säga att detta är en av anledningarna till att Paperish finns – de fantastiska människor som delar våra värderingar och övertygelser.

Paperish Vattentät, minimalistisk, långvariga plånböcker Militsa Vasilena wallets tree

Berätta mer om det här otroligt innovativa materialet ni använder? Vad gör det speciellt och vilka egenskaper har det?

Papperet är definitivt stjärnan i rampljuset. Det produceras huvudsakligen av träfiber, naturgummi (som fungerar som ett förstärkningsmedel) och färgämnen. Det har certifierats för utvinning och bearbetning av FSC och Oeko-Tex.

En av de mest fantastiska egenskaperna är den lätta vikten. Vi kunde inte tro våra ögon när vi vägde korthållaren och den bara vägde 8 gram! Samtidigt är den väldigt slitstark och du kan använda den dagligen utan bekymmer. Vi är stolta över att kunna säga att plånböckerna vi använder nu är sex månader gamla och ser fortfarande bra ut. Men det bästa exemplet är prototypen på förvaringspåsen som vi skapade för två och ett halvt år sedan. Vi har använt den på läger, på semester och så vidare … och den ser fortfarande fantastisk ut.

En annan bra funktion är att den är biologiskt nedbrytbar. För trots allt borde ingenting stanna kvar i naturen för alltid.

Vilka är de viktigaste värderingarna bakom ert varumärke?

För oss är det mycket viktigt att skapa saker som har en djupare mening. Inte bara att skapa en produkt, utan att också ge den ett syfte. Erbjud något nytt, något unikt. Många gör plånböcker och accessoarer, men vi ville skapa något annat. Det är därför vår största önskan är att arbeta med människor som delar vårt synsätt – människor som brinner för det nya och innovativa … som vill prova ett experiment. De som bryr sig om naturen och vill bevara den. Och det viktigaste av allt: att ha kul medan man gör det.

Har ni en fem- eller tioårsvision för ert företag som ni kan berätta om?

Att ändra på hur vi ser på pappersprodukter som ett utmärkt alternativ till läder är definitivt ett av våra främsta mål. Många har fortfarande svårt att förstå att produkter tillverkade av papper kan vara hållbara och praktiska. Men det kan det verkligen – det här är inget vanligt papper och samtidigt är det mer miljövänligt. För på lång sikt måste vi ändra vår inställning till naturen och inse att för att se förändringar om fem till tio år måste vi börja agera nu. Så vi sätter ett ganska ambitiöst mål, men de närmaste tio åren kommer vi att försöka hjälpa till att plantera en miljon träd.

Vad är det mest utmanande med att driva ett hållbart och miljövänligt företag?

Tyvärr förändras attityder långsamt och produkter i kategorierna “hållbar” och “miljövänlig” är fortfarande inte så vanliga bland folk i allmämhet. Vi möter mycket förvåning och tveksamhet hos nya kunder när vi berättar för dem att våra produkter är tillverkade av papper. Men vi tror att med mer information, bra exempel – och viktigast av allt, att vara konsekvent – kan vi förändra detta synsätt och skapa förändringar till det bättre.

Referenser:

https://paperish.studio

https://wwf.panda.org/discover/our_focus/forests_practice/importance_forests/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Select your currency

Main Menu

0