Bli en upcycler – förvandla skräp till skatt

Enligt Cambridge Dictionary betyder upcycle "att tillverka nya möbler, föremål o. dyl. av gamla eller begagnade saker eller avfall". Med andra ord: ”upcycling innebär en mängd olika processer genom vilka 'gamla' produkter görs om och får ett nytt liv då de förvandlas till en 'ny' produkt". På svenska kan vi också använda begreppet kreativt återbruk.

Att ge nytt liv till något som anses vara skräp är ett utmärkt sätt att sluta kretsloppet och vara en aktiv deltagare i den cirkulära ekonomin. Det slår två flugor i en smäll, eftersom du kan rensa ut oanvända saker och förvandla dem till något du behöver utan att behöva spendera pengar på något nytt eller att skapa ännu mer skräp. En annan fördel är att du blir mer kreativ och får leka precis som när du var barn. Att “upcycla” handlar mycket om DIY (do it yourself) – att göra det själv. Det påminner om ett Ikea-projekt där du samlas med vänner och familj för att montera ihop möbler.

I stället för att kasta bildäck, till exempel, så kan du bygga en bohemisk soffa genom att ta användning av en rund träskiva (eller en bit trä som skärs i cirklar anpassade efter det stora hålet i mitten av däcket), en borr, en skruvdragare, en fogpistol, ett rep (bäst är de som används till båtar), en pensel och en burk tätningsmedel. Och voilà – du har fått dig en fin bohemisk soffa till ditt hus, stuga, trädgård, uteplatsen eller till att ge bort till någon som behöver en. Det är en win-win-situation – för att inte tala om stoltheten som kommer med att bygga något fint med egna händer. Vi vet inte vad du tycker, men vi tycker det är oerhört intressant och en god anledning till att tillbringa lite kvalitetstid med våra nära och kära.

Photos by Unsplash by Matt Seymour by @jarritos

Vi har några tips för dig att komma i gång med din spännande resa i upcyclingens värld. Var trygg med att din oklanderliga smak inte kommer svika dig!

  1. Släpp loss din vildaste fantasi och skriv ner varje steg i ditt projekt för att få en idé om hur du ska gå till väga för att skapa ditt nya föremål.
  2. Föreberedelse är det första och viktigaste steget. Skriv ner alla verktyg/saker du behöver. Vi vill inte att du ska behöva bli stående med en bit som saknas halvvägs in i projektet.
  3. Ha inte för bråttom med att köpa de saker du behöver. Du kan fråga om det är något din familj eller dina vänner har. Du kan också fråga i någon Facebook-grupp tillägnad zero waste och upcycling. En persons skräp är en annan persons skatt.
  4. Ha kul och ta det försiktigt (vi menar till exempel att om du inte är så erfaren med borren, så fråga någon som kan hjälpa dig).

Få en glimt av konceptet från skräp till skatt!

Bli en upcycler! Var händig i helgen – städa garaget, vinden eller ett rum som du undvikit att rensa ut och upptäck vilka skatter som väntar på att du ska förvandla dem till något magnifikt!

Photo from Unsplash by kids&me Germany

Referenser: 

https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/upcycle

youmatter.world/en/definition/upcycling

Foto: Unsplash, Roselyn Tirado, Utopia by Cho och Jagoda Kondratiuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Select your currency

Main Menu

0