Den överallt förekommande palmoljan och dess nackdelar för vår planet

Palmoljan, bra eller dåligt för vår planet?

Vad är palmolja? I den här artikeln går vi igenom palmoljans nackdelar och fördelar – hur den används i mat, dess miljöpåverkan och vad certifierad palmolja innebär.

Palmolja är den mest använda vegetabiliska oljan. Och om du tar en närmre titt på förpackningen i en vanlig matvarubutik så ser du palmolja som en ingrediens i en mängd olika produkter som choklad, kakor, våfflor, såser, fryst pizza, tandkräm, schampo, soppor och till och med i bröd.

Den överallt förekommande palmoljan och dess nackdelar för vår planet mat
Photo from Canva

Palmolja kommer från oljepalmens frukt. De växer i tropiska regnskogar som exempelvis i Malaysia, Indonesien, Sydostasien, Latinamerika och vissa områden i Afrika. Fruktens vetenskapliga namn är Elaeis guineensis.

Enligt FN:s utvecklingsprograms rapport om Indonesien är landet ”världens största producent av palmolja och producerar mer än 30 miljoner ton per år”.

Varför används palmolja så ofta?

Palmolja är den billigaste vegetabiliska oljan på marknaden och den skördas hela året oavsett säsong. För vår plånbok är det billigt, men för djuren och vår planet kostar det en förmögenhet.

Det senaste rapporterade priset från Tridge är 0,82 USD från Papua Barat i Indonesien. Enligt Världsbanken var 2017 års nomoniella genomsnittspris för palmolja 649 USD per ton. Det förväntas stiga till cirka 744 USD (nominellt) per ton till 2025.

Palmoljans mångsidighet gör den användbar eftersom den är halvfast vid rumstemperatur, stabil vid höga temperaturer och motståndskraftig mot oxidation. Det innebär att den kan förlänga produkters livslängd. Eftersom att den är utan färg och lukt påverkar den heller inte produktens smak.

Varför beskrivs palmolja alltid som ”the bad guy”?

Palmolja är en av orsakerna till avskogningen av många regnskogar, vilket betyder att träd sågas ned för att bereda mark för något annat. Att bränna stora mängder mark är olagligt, men det sker fortfarande.

Avskogning

Avskogning har skadliga effekter på den biologiska mångfalden eftersom djurens naturliga livsmiljö förstörs. Många vilda djur som elefanter, orangutanger, tigrar och många andra drabbas av konsekvenserna. Avskogning gör många djur utsatta, hemlösa och att de lider brist på föda. För att inte tala om att det också gör att många urfolk tvingas lämna sina hem.

En undersökning från Europeiska kommissionen (2013) uppskattar att ”mellan 1990 och 2008 förlorades 5,5 miljoner hektar skog (ett område som nästan var dubbelt så stort som Belgien) till palmoljeplantager, inklusive 3,1 miljoner i Indonesien och 1,4 miljoner i Malaysia”.

Luftföroreningar

En annan skadlig effekt av förbränningen är luftföroreningar och smog. Enligt en rapport från BBC drabbades människor på ön Sumatra under 2013 av rekordhöga nivåer av farliga luftföroreningar orsakade av olagliga bränder i de närliggande gårdsområdena.

Hur påverkar palmolja hälsan?

Enligt näringsexperter vid Harvard så är “palmolja uppenbarligen bättre än matfett med mycket transfetter och troligen ett bättre val än smör. Men vegetabiliska oljor som är flytande i rumstemperatur, så som olivolja och rapsolja, borde fortfarande vara det första valet.”

Hur vet jag om de produkter jag använder innehåller palmolja?

Vissa varumärken märker sina produkter som fria från palmolja efter en noggrann granskning av dem. Vad gäller kosmetikaproduktion så dyker palmolja upp mycket oftare, inte sällan dolt bakom många olika namn. Om det står att dina produkter innehåller något av följande kan det komma från palmolja:

Palm Kernel, Palm Kernel Oil, Palm Fruit Oil, Palmate, Palmitate, Palm olein, Glyceryl, Stearate, Stearic Acid, Elaeis Guineensis, Palmitic Acid, Palm Stearine, Palmitoyl Oxostearamide, Palmitoyl Tetrapeptide-3, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Kernelate, Sodium Palm Kernelate, Sodium Lauryl Lactylate/Sulphate, Hydrated Palm Glycerides, Etyl Palmitate, Octyl Palmitate, Palmityl Alcohol, Laureth-7, Steareth-2, Cocamide MEA (fatty acid-derived) Cocamiede DEA (fatty acid derived), Stearamidopropyldimethylamine, Cetyltrimethylammonium Chloride, Isopropylmyristate, Caprylic/capric Trigylceride, Fatty Isethionates (SCI), Alkyl polyglycosides (APG), Laurylamine oxide.

Ingredienser med dessa ord kan också komma från palmolja: lauryl, laureth, stear-, vegetable oil, glycerin or emulsifier.

Är det bara dåligt eller finns det några fördelar?

Nej, palmolja har också sina goda sidor.

Hållbar palmolja och certifierat plantage

Om palmoljan är hållbar och kommer från ett certifierat plantage ger det vissa fördelar eftersom det är mer effektivt att producera palmolja jämfört med kokos- eller sojaolja som kräver en betydande mängd mark, medan palmolja bara kräver en mindre mängd mark. Två välkända certifieringar är RSPO och ISCC.

Du kan läsa om mer om RSPO-certifieringen här: https://www.rspo.org

Vidare är ett hållbart sätt att producera palmolja att använda samma mark om och om igen. Således sker ingen omfattande avskogning utanför det certifierade produktionsområdet.

Mindre mängd kemikalier

Palmolja kräver också mindre bekämpningsmedel och gödsel när det produceras.

Försörjning

Ett annat bra exempel på palmoljans goda sidor är att det skapar jobb åt små jordbrukare i fattiga utvecklingsländer, vilket gör det möjligt för dem försörja sina familjer och få mat på bordet.

Enligt UNDP-rapporten om Indonesien är ”över 2 miljoner indoneser direkt anställda av palmoljeindustrin, med många fler som får indirekta ekonomiska fördelar”. Det lindrar helt enkelt fattigdom.

Det är dock mycket svårt att spåra palmoljeproduktionen och veta huruvida palmolja producerats på ett hållbart sätt. Spårning är möjlig när till exempel ett visst varumärke arbetar nära en certifierad producent och vet att palmoljan bara kommer från detta ställe; det vill säga märker produkten och är transparent i tillhandahållandet av information vad gäller palmoljans ursprung.

Kontroversiellt, eller hur? Vad tror du kan göras för att hitta en balans när du står och väljer mellan produkter med och utan palmolja? Låt oss veta vad du tycker i kommentarsfältet nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Select your currency

Main Menu

0