Vet du hur du organiserar ditt kylskåp så att maten håller sig fräsch längre

Vet du hur du organiserar ditt kylskåp så att maten håller sig färsk längre?

Om du funderar över varför din sallad blev vissen och tråkig bara en dag efter att du köpte den; om du inte gillar hur osten surnar till trots att bäst före-datumet inte passerat; eller om du bara vill veta hur du använder kylskåpet på bästa sätt genom smart organisering – då är du på rätt plats!

Den högteknologiska enheten vi kallar kylskåp är den heliga platsen för att förvara din favoritmat under optimala förhållanden. Så är det verkligen. Vem vill inte öppna sin ”matgarderob” och få kall öl, krispiga grönsaker och andra färska livsmedelsprodukter? Genom att ha koll på hur du kyler din mat på rätt sätt kan du se till så att allting förvaras säkert vad gäller bakterietillväxt eller kontaminering mellan råa livsmededel och ätfärdiga produkter. Låt oss inte glömma att maten kommer hålla längre, vilket gynnar både din budget och minimerar matsvinnet.

Det är trist när mat blir dålig. Inte heller är matförgiftning särskilt kul. Och att kasta mat är inte coolt!

Så vilken mat förvararas var i kylskåpet?

För att avgöra hur vi organiserar på bästa sätt behöver vi först ta reda på temperaturen i kylskåpet. Medeltemperaturen bör vara mellan +2 och +4 grader (C). Frysen ska ha en inställning på -18 grader. Vanligtvis varierar temperaturen mellan olika platser beroende på avståndet till kylelementet. Till exempel är hyllorna på dörren lite varmare – vanligtvis +10 grader – än resten av kylen.

Nu när vi känner till temperaturen i kylskåpet, låt oss titta på var den bästa platsen för att förvara maten är!

Photo from Canva

Frysen

För att hålla dina varor frysta måste temperaturen vara runt -18 grader. I frysen kan du lägga all fryst frukt, kött, fisk, örter som persilja och koriander, soppgrönsaker, hemlagad buljong till soppor och såser och naturligtvis is till drycker. Du kan också frysa bröd eller hembakad deg i upp till tre månader.

Viktigt att tänka på

Glöm inte att avfrosta frysen en gång om året eftersom det är bra för kylskåpets livslängd och på det sättet kommer du att undvika problem i framtiden.

Maten måste vara innesluten i en tätt försluten låda eller förpackas i vattentätt material för att säkerställa att ingen luft kommer in i lådan/förpackningen och att inget vatten avdunstar. Lufttäta behållare är en fantastisk lösning för att förhindra frysskador*.

*Frysförbränning är en frysskada som uppstår på grund fuktförlust.

Du kan frysa smör eller margarin och förvara dem i frysen i tre månader.

Dörrar – den varmaste delen av kylskåpet som passar för mat som inte blir dålig lika lätt.

Dörrens övre hyllor passar för följande: ägg (som förresten aldrig ska läggas i frysen), smör och till och med ost som du använder ofta.

Hyllorna i mitten på dörren är perfekta för olika typer av kondiment, såser, dressing och soppor.

Hyllorna längst ner är perfekta för alla typer av drycker (öl, juice, läsk, alkoholhaltiga drycker och så vidare). Ett perfekt ställe att förvara ditt favoritte från NEMI Tea till exempel!

Kylen

Nu går vi in ​​i kylen och dess hyllor.

Temperaturen vid de övre hyllorna bör vara runt +4 C. Det är det bästa stället att förvara ätfärdiga livsmedel så som frukt och såser.

Hyllorna i mitten är bäst för rester, ost, charkuterier, bröd och färdiglagad mat.

Hyllorna längst ner är de kallaste och är fantastiska för olika typer av kött som kyckling, skaldjur, kokt fisk (eller fisk som du tänkt använda ganska snart), mjölk, yoghurt och andra mejeriprodukter. Det är bäst att förvara allt i den ursprungliga förpackningen.

Kylskåpets bottenlådor är avsedda för sallad, grönsaker och färska örter.

Viktigt att tänka på

Packa inte in för mycket i kylskåpshyllorna. Det måste finnas utrymme för luft att strömma runt. Luftflödet är avgörande, så proppa aldrig kylen full. Överfulla kylskåp är lika illa som röriga garderober!

Ställ aldrig varm mat i kylen. Låt den svalna först.

Förvara inte ost i plastpåsar. Den måste kunna ”andas”. Lägg den hellre i bak- eller smörpapper som tillåter ett visst luftflöde, utan att torka ut eller försämra smaken på osten.

Vad gäller kylskåpets nedre lådor kan du prova att lägga grönsakerna i en låda och frukterna i en annan. Detta eftersom vissa typer av frukter som äpplen, plommon, päron och melon producerar etylen* som kan gör att grönsakerna blir dåliga.

*Etylen är en kemikalie som hjälper dem att mogna.

Att hålla ditt kylskåp rent och fräscht med en behaglig doft bör inte underskattas. För att göra det kan du ställa en burk med bakpulver utan lock i mittfacket. Det är bäst att byta burk en gång varannan eller var tredje månad, beroende på hur fräscht kylskåpet är för tillfället.

Photo from Canva by pixelshot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Select your currency

Main Menu

0