Intervjun genomfördes med Maria Cano grundare och VD för Canussa

Canussa – hållbara skor och accessoarer i unikt veganskt läder

Våren är precis runt hörnet och vi ser alla mycket fram emot att få lite D-vitamin från solen. Särskilt efter den långa vinterdvalan och de covid-19-restriktioner som vissa länder har haft. I dag presenterar vi Canussa – ett företag som tillverkar veganska skor och accessoarer. Deras fina produkter är etiskt producerade i Spanien och vi vet alla vad spanjorerna är kända för när det kommer till mode. Exakt, skor och väskor.

Ska vi vara ärliga föll vi för Canussas design i samma ögonblick som vi upptäckte företaget. Canussa är etiska och deras veganska läder ser ut som riktigt läder, men inget djur har tvingats lida för att ta fram produkten. Alla produkter är godkända av Peta och har Oeko-Tex Standard 100-certifiering.

Tittar man bakom kulisserna på företagets verksamhet så är respekt för både djur och vår planet oförneklig. Företaget intresserar sig för en cirkulär ekonomi och stödjer delandet av kläder. Maria Cano är väldigt mån om materialens kvalitet och hållbarhet. Canussa hittade därför en passande samarbetspartner i producenten bakom Seaqual Yarn – ett fullt spårbart material (innehåller dna-spårare) som är återvunnet till 100 procent. Det är en plast av upcyclat (eller återvunnet) marint plastavfall. Seaqual Yarn är certifierade med både Oeko-Tex Class 100 och Global Recycled Standard (GRS).

SEAQUAL® YARN består av ungefär 10 % Upcycled Marine Plastic (från marint plastskräp), de resterande 90 % är återvunnen plast från land efter konsumentledet.”

Du kan lära dig mer om spanska Seaqual Initiative här: https://www.seaqual.org

Sammanfattningsvis så samarbetar Sequal Initiative med avfalls- och återvinningsindustrin för att omvandla marint skräp till så kallat “upcycled marine plastic”. Sedan kan företag och tillverkare använda slutprodukten till deras klädesplagg, accessoarer och skor.

“För varje väska från Canussa har vi använt upp till 10 plastflaskor. Praktiskt taget en förvandling av använda plastflaskor till en kvalitetsprodukt av högre värde som ger dem ett andra liv.” – Maria Cano

För att kompensera för deras påverkan på planeten och bidra till en grönare värld samarbetar Canussa med One Tree Planted. Företaget försöker minska sitt koldioxidavtryck så mycket som möjligt genom att arbeta med lokala leverantörer och tillverka produkterna i Spanien.

Intervjun genomfördes med Maria Cano grundare och VD för Canussa products
Photo by Canussa

Vi har gjort en kort intervju med Maria Cano, grundare och vd för Canussa, så att du kan lära dig mer om företaget.

Berätta lite om hur du kom på idén att starta Canussa?

Det tog tid och många intryck att komma på idén att skapa Canussa. För det första, som konsument var jag besviken hur på modeindustrin flyttade sin produktion till tillverkning i Asien under osäkra arbetsförhållanden och försämrade kvaliteten. Jag var särskilt besviken på premiumvarumärken som sålde deras produkter till “premiumpris” med samma kvalitet och förhållanden som lågprisvarumärken. Å andra sidan reste jag mycket i jobbet med min laptop och jag hade svårt att hitta en väska som var fin på utsidan och hade funktionell insida. Då insåg jag att de flesta designers fokuserar antingen på insidan eller utsidan, men jag kunde inte hitta något märke som hade både ett fint utseende och funktionalitet. Kvalitet var något väldigt viktigt för mig. Jag kämpade verkligen med att hitta bra kvalitetskläder som håller, så jag ville verkligen skapa väskor med lång hållbarhet. När jag till slut bestämde mig för att gå in i modeindustrin började jag efterforska och insåg den skada modeindustrin har åsamkat planeten, så jag ville verkligen vara nyskapande med de senaste hållbara tygerna av hög kvalitet.

Vad betyder namnet Canussa?

Jag ville att varumärket skulle ha ett europeiskt namn, lätt att komma ihåg, som kan uttalas på alla språk, och viktigast av allt, ett namn som ännu inte fanns. Jag såg att de flesta märken använder grundarnas efternamn, men jag tyckte inte att mitt efternamn Cano var särskilt tilltalande. När jag letade efter ett namn i en latinsk ordbok upptäckte jag att Cano är “Canus” på latin, men det var fortfarande inte vad jag var ute efter. Eftersom jag bodde i Italien och jag älskar det här landet, språket och kulturen, så lade jag på ett dubbel-s och slutligen ville jag att Canussa skulle vara feminint, så jag lade till ett “a”. Verkar som att de flesta har lätt att komma ihåg det, det är enkelt att uttala och det fanns inte på Google, så där var det!

Hur hanterar ni er miljöpåverkan? Gör ni något för att kompensera för er vattenpåverkan? Vi har sett att ni kompenserar för koldioxid genom att samarbeta med One Tree Planted, vilket är ett utmärkt steg för en grönare värld.

Att ta itu med påverkan är faktiskt en utmaning för företag, men vi arbetar med det just nu. För oss är det viktigt att vara säker på att allt vi gör har så låg påverkan som möjligt. Därför väljer vi alla våra leverantörer så nära vår workshop som möjligt, så vi minskar koldioxidavtrycket så mycket vi kan. Utöver det så tror vi att genom att plantera ett träd för varje såld produkt så komponserar vi för den koldioxid som vi inte kan undvika att generera. Vad gäller vattenförbrukning så är våra tyger syntetiska och använder knappt något vatten.

Vilka certifieringar har ni och var det svårt att certifiera era produkter?

De tyger vi använder på utsidan har Oeko-Tex Standard 100. På insidan använder vi upcyclad textil av återvunna plastflaskor som har GRS. Canussa är godkända av Peta, så vi gjort åtagandet att inte använda något tyg från djur.

Vi arbetar för närvarande med flera alternativ till ytterligare certifieringar, men de flesta av dem är väldigt dyra och tidskrävande, så vi vill vara säkra på att vi väljer rätt.

Vem tillverkar väskorna, ryggsäckarna och bältena och var? Tillverkas de alla i Spanien?

Väskorna och ryggsäckarna tillverkas i en workshop i Alicante som har över 30 års erfarenhet av hantverket bakom högkvalitativa väskor. Våra bälten görs i en hantverksworkshop i Madrid som är specialiserad på hållbara bälten av hög kvalitet.

Berätta mer om ert veganska läder och materialen i allmänhet?

Läder har i många år varit det bästa alternativet för slitstarka och bekväma skor och accessoarer. Ärligt talat är det inte enkelt att hitta veganska och ekologiskt hållbara tyger som är lika slitstarka, flexibla och andas lika väl som läder. Jag skulle vilja passa på att nämna att det finns flera “ekologiska” alternativ till läder av till exempel kaktus, äpple och apelsin, som har mellan 60 och 80 % polyuretan och de håller inte särskilt väl. Jag tycker inte att det är rättvist mot konsumenterna att prata om bioläder eller ekoläder med den höga andel polyuretan dessa “vegenska” läder har. Jag är hellre transparent och talar om syntetiska alternativ till läder som har 90 % mikrofiber och 10 % polyuretan, som vi kan återvinna och håller länge. Det är förstås inte det bästa alternativet och vi jobbar med att hitta nya tyger som helst är återvunna. Till våra sneakers använder vi till exempel ett alternativ till läder som har återvunnen etersulfonplast och majsplast, men detta tyg är exempelvis inte tillräckligt bra för bälten. Det återstår fortfarande mycket arbete och vi vill vara ett av de företag som står i framkant vad gäller hållbara, återvunna och veganska alternativ till läder.

Vilka är de viktigaste värderingarna bakom ert varumärke?

Värderingar är väldigt viktiga för oss och jag skulle säga att våra värderingar grundar sig i respekt, respekt för människor, planeten och djuren. Transparens, respekt, hållbarhet, ärlighet, empati, humanitet, kvalitet.

Vilka produkter är era bästsäljare?

För tillfället har vi två bästsäljare. Å ena sidan har vi vår tote som vi lanserade i maj och det verkar som att kvinnor tycker den är väldigt praktisk att använda varje dag, är elegant och håller länge. Å andra sidan det vändbara bältet. Många kunder förvånas över dess hållbarhet.

Har du en fem- eller tiosårsvision för företaget som du kan berätta om?

Ja. Jag föreställer mig att Canussa är ett av de mest framstående märkena inom väldesignade veganska och hållbara accessoarer och skor, internationellt erkänt och en pionjär inom cirkulärt mode. Jag vet att det fortfarande återstår mycket arbete, men jag tror verkligen att det är möjligt för Canussa om vi fortsätter jobba lika hårt som vi alltid har sedan företagets början.

Intervjun genomfördes med Maria Cano grundare och VD för Canussa portrait
Photo by Canussa

Finns det något du önskar att konsumenterna tar till sig vad gäller hållbart mode?

Jag skulle vilja att konsumenterna förstår vad som ligger bakom ett klädesplagg. Det är mer än vi har sett hittills. Hållbart mode handlar inte bara om tygerna, var de har tillverkats … det är mer komplext än så. Det är viktigt att vi gör medvetna val när vi handlar. Vi kan inte fortsätta konsumera på samma sätt som vi har gjort, så vi borde välja kvalitet framför kvantitet och välja produkter som vi kommer använda ofta. För mig är materialets hållbarhet en av de viktigaste aspekterna som modeindustrin inte hanterar, tillsammans med planerat åldrande.

Vilka är utmaningarna med att driva ett hållbart modeföretag?

De senaste åren har konsumenter vant sig vid att köpa väldigt billigt mode utan att tänka på de faktiska kostnaderna bakom de priserna. Att producera lokalt med tyger av hög kvalitet kostar mer än att tillverka i Asien med tyger av låg kvalitet, så vår främsta utmaning är att lyckas få konsumenterna att förstå att våra produkter är värda sitt pris, att bakom våra produkter finns mycket mer värde än bara en väska. En annan utmaning är det faktum att vi inte använder oss av kampanjer eller reor. Konsumenter är vana vid att få väldigt stora rabatter vid utförsäljningar och det utgör en stor utmaning för oss, särskilt i reaperioder.

Intervjun genomfördes med Maria Cano grundare och VD för produkter
Photo by Canussa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Select your currency

Main Menu

0