Möt svenska Lifelong – hållbart veganskt schampo och tvål utan plastförpackningar

Möt svenska Lifelong – hållbart veganskt schampo och tvål utan plastförpackningar

Lifelong är ett svenskt företag som producerar hållbara hygienartiklar som veganskt schampo och vegansk tvål med naturliga växtbaserade ingredienser helt utan plastförpackningar. Genom att leverera produkten i pulverform är de dessutom så vattensnåla det bara går.

Berätta lite om teamet bakom Lifelong och hur företaget kom till? Varifrån kommer er inspiration och ert namn?

Adam (grundaren) är från Storbritannien och pappa till två barn. De är anledningen till att han skapat Lifelong – för att ge dem en plastfri framtid. Han kom på idén till plastfria hygienartiklar när han använde en deodorant i engångsplast och tänkte att det måste finnas en mer hållbar lösning än att behöva använda detta under hela livet. Och det var då Lifelong föddes – för att bekämpa allt plastavfall vi möter i dag. Inte tillräckligt många människor kämpar mot plastanvändning och jag tänkte att om inte jag gör det, vem gör det då?

– Namnet Lifelong kom vi på en morgon när vi funderade över vårt varumärke i ett större perspektiv. Jag vill skapa hårdvara (påfyllningsbara tvålpumpar och dispensers i rostfritt stål som håller livet ut, med livstidsgaranti). Både jag och en tidigare medgrundare hade samma idé till namn och jag bestämde mig för att använda det.

Det har varit en lång resa – från idé till anpassning av produkten till marknaden – men nu har vi varumärket klart, en fantastisk produkt och vi försöker skala och spara så mycket plast som vi kan.

Har ni någon miljöcertifiering?

Inte ännu, men det finns med på listan (med mycket annat att göra!).

Vad som är ”naturligt” är olika för olika människor. Vad betyder det för dig?

För oss betyder det att vi i våra produkter använder naturliga växtbaserade ingredienser, utan några potentiellt skadliga kemikalier som kan skada dig eller planeten. Alltför många hygienprodukter består av många onaturliga kemikalier som kan vara potentiellt skadliga eller cancerframkallande. Till exempel vissa skummedel i schampon. De används bara för att ge ”upplevelsen” av att känna sig bättre, men hjälper inte att göra dig ren.

Möt det svenska företaget Lifelong – hållbara och plastfria hygienartiklar shampoo
Photo by Lifelong

Vilka är de viktigaste materialen i era produkter? Vad använder ni för förpackningar och transportmetoder?

Alla våra produkter är baserade på olivolja, kokosolja och lera. Allt kommer från Frankrike, där produkterna tillverkas. De är SLS-fria, fria från parabener och fria från palmolja.

Vi använder komposterbara påsar av papper med ett mycket tunt lager komposterbar PLA-plast, tillverkad av majsstärkelse. Vi testade cellulosapåsar, men de fungerade inte bra med våra produkter. Förhoppningsvis blir detta nästa steg.

Vi skickar våra produkter med normal post till din brevlåda. Produkterna väger bara 40 gram, så de kan enkelt skickas med vanlig post.

Berätta mer om era leverantörer, var är de baserade?

Vi använder en leverantör för alla våra hygienartiklar som är baserad i Frankrike. De använder lokala råvaror för att tillverka produkterna.

Finns det några anvisningar för hur pulvret ska användas?

Det är en lite mer komplicerad process än med billigare produkter från stormarknaden, men det extra arbetet är det värt när du tittar på fördelarna med att inte transportera vatten (minskar koldioxidutsläppen med 94 % och eliminerar behovet av plastflaskor som bara används en gång).

Du tar 450 ml kranvatten, häller i pulvret och skakar om. Låt detta stå över natten för att låta ingredienserna blandas. Skaka om igen på morgonen. Sedan är produkten redo att användas. När det är dags att fylla på rekommenderar jag att tvätta dispensern och sedan upprepa processen.

Era produkter är komposterbara. Betyder det att man kompostera dem hemma som med organiskt avfall? Hur lång tid tar nedbrytningen?

Ja, de går att kompostera hemma under rätt förhållanden. Det betyder att för att filmskiktet av stärkelsebaserad PLA-plast ska kunna brytas ner måste komposten ha en viss temperatur (bäst är i mitten av komposten).

Det bästa och snabbaste resultatet fås vid industrikompostering, vilket bara tar några veckor. Eftersom förpackningen är gjord av naturliga råvaror finns det inga kemikalier, så även om den hittar sin väg in i naturen kommer den inte att brytas ner till mikroplast eller förorena jorden. Inte heller orsakar den några giftiga kemikalier som dioxin (mycket cancerogent) vid förbränning.

Hur doftar dina drömprodukter?

Vi använder en syntetisk doft som motsvarar endast 0,2 % av hela produkten. 50 % av den är biologiskt nedbrytbar. Anledningen till detta är att det gör att vi kan hålla våra recept fria från allergener, så att fler kan använda dem. På grund av detta skapa många nya dofter som våra konsumenter vill se.

Om du måste ge ett annat namn för boven engångsplast, vad skulle det vara?

Earth killer.

Vad har ert företag för uppdrag och vision för de närmaste 5–10 åren?

Vi vill verkligen att människor ska vara mer medvetna om att deras val kan göra skillnad. Skapa förtroende med en konsument i taget. Uppdraget är att erkännas som Europas mest hållbara varumärke. Om du ses med våra produkter vet folk att du bryr dig om vår planets framtid. Vi vill inte bara vara kända som ”ett schampomärke” utan mer som ett hållbart, plastfritt livsstilsmärke som gör det enkelt för människor att göra skillnad med sina val.

Vilken är er bästsäljare och vad gör den speciell?

De plastfria handtvålarna är bästsäljarna just nu. Jag tror att det är på grund av den nuvarande situationen med covid-19 och människor tvättar händerna mycket oftare. Dessutom kan vi skicka dessa produkter direkt till dörren.

Möt det svenska företaget Lifelong – hållbara och plastfria hygienartiklar handwash refill
Photo by Lifelong

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Select your currency

Main Menu

0