Woodio - Hållbar stil till ditt badrum

Woodio – Hållbar stil till ditt badrum

Visste du att keramikindustrin är en av de mest förorenande industrier globalt? Woodio visste ju det och de insåg att badrumsindustrin hade mycket att förbättra.

Woodio är ett finskt företag inom ekodesign och materialteknologi. Deras signaturmaterial är världens första 100% vattentäta massiva träkomposit med minimalt koldioxidavtryck. Med denna innovation producerar de snygga och hållbara handfat och badkar.

Här är de viktigaste egenskaper i de vackra tvättställen som Woodio producerar:

 • Miljövänligt – världens första 100% vattentäta massivt träkomposit tillverkat av äkta träflis – med ett minimalt koldioxidavtryck.
 • Lätt och mindre än vanliga keramiska badrumsprodukter som hjälper till att minska utsläppen även inom logistik.
 • Woodio-kompositmaterial i massivt trä är mycket mer slagtåligt än de flesta badrumsmaterial, vilket gör det praktiskt taget okrossbart vid normal användning.
 • Woodios adlar och handfat är underhållsfria och lätta att hålla rena. Om det behövs, använd bara en fuktad mjuk trasa och ett milt diskmedel eller tvål för rengöring.
Woodio - Hållbar stil till ditt badrum badkar
Photo credit: Woodio

Vi tog tillfället i akt att intervjua Petro Lahtinen, Woodios VD och grundare för att lära oss mer om detta innovativa material.

Hur blev detta träkompositmaterial tillverkat av äkta träflis?
– Jag studerade biomaterial vid universitetet. Och det var under den tiden som jag och min kollega kom med ett annat träkompositmaterial, säge Petro Lahtinene, VD & Grundare Woodio. 
Vi hade en julfest på universitetet och efter kanske lite många drycker så började vi bara göra material som galna utan någon aning om vad det kunde vara och så kom vi med det första provet av kompositen. Vi skrattar fortfarande åt den historien, det är lite roligt men det är sant! Eftersom det inte var som vi sa låt oss göra en högteknologisk komposit och låt oss tjäna pengar på den. Allt kom upp senare, så det är en galen historia, tillägger Petro vidare. 

Woodio - Hållbar stil till ditt badrum petro lahtinen
Photo credit: Woodio

Vad var det första som ni använde materialet till innan det blev till dagens produkt?

– Det var en ortopedisk gjutning, vi har fortfarande kvar det första företaget om du googlar ”Wood Cast”, hittar du allt om det.

…det var därför vi började fokusera på något där vi också kan ha en miljöpåverkan.

Hur kom det sig att ni började applicera detta träkompositmaterial i badrumsprodukter?
– När vi kom med detta material insåg vi att vi kunde göra allt med vårt material, vi kunde skapa bord eller dörrar, alla möjliga produkter, men vi skulle inte minska miljöpåverkan lika mycket med dessa applikationer så det var därför vi började fokusera på något där vi också kan ha en posititvi miljöpåverkan.

– När vi sålde det första företaget tänkte vi på många affärsidéer men jag har alltid varit intresserad av inredning, husbygge och att göra saker med händerna. Så av alla idéer som vi hade, av någon anledning lät idén att göra keramiska plattor av vårt trämaterial så galet och så intressant att jag bara var tvungen att börja göra det. Och sedan började vi ta reda på hur vi kunde anpassa materialet … hur skulle produkten se ut … skulle det ens vara möjligt att göra en badrumsplatta av den? Så allt började med mitt intresse för inredning.

-Om du startar ett företag tar du en risk, det är inte bara dina pengar, det är också din karriär och många år av din tid så det måste vara något som är kul på en personlig nivå, annars blir du trött om du gör det bara för pengar eller för någon annan. Jag tyckte att det var intressant från början så det har varit jättekul hittills, säger Petro Lahtinen, Woodios VD och Grundare. 

Woodio - Hållbar stil till ditt badrum sinks
Photo credit: Woodio

Woodio har framgångsrikt producerat handfat och badkar, men den ursprungliga tanken på att ha badrumsplattor har inte glömts bort och de utvecklar fortfarande den här produkten och i skrivande stund är den i prototypfas liksom en ny toalettprodukt.

Vad har hittills varit din största tillfredsställelse med Woodio?
-Uppenbarligen är den första försäljningen något som jag inte kommer att glömma. För när du startar ett företag och du inte ens har produkten, måste det vara det viktigaste ögonblicket att tänka att du kommer att gå därifrån till en punkt där någon faktiskt tvättar händerna i min produkt. Det är det ögonblick då idén blir verklighet. Eftersom det inte längre är bara powerpoint och exel dokument, eller ta och nå investerare, nu är produkten där ute och någon är villig att betala pengar för det, det är mycket givande. Men också varje dag när jag tittar på vårt Instagram-konto och läser kommentarer från våra kunder som säger att det här ser vackert ut och att vi gör något riktigt bra, det ger det mig mycket tillfredsställelse, säger Petro Lathinen, VD & Grundare Woodio. 

Woodio - Hållbar stil till ditt badrum svart sink
Photo credit: Woodio

Vad har varit det tuffaste ögonblicket hittills?
-Produktionen – det är så svårt att tillverka dessa produkter och tekniken är helt ny, vi kan inte be hjälp från någon, för ingen där ute har gjort det, vi måste själva lösa våra problem. Vi är de bästa i världen med vårt material och vår teknik. För att komma till den punkten att du nu kan göra en beställning och vår fabrik kommer att producera den ordern och skicka den, har det krävts mycket försök och fel. Det här har varit riktigt tufft. Men det är en del av spelet om du gör något stort och nytt, naturligtvis kommer det att finnas lika hinder.

– Jag hoppas att vi kommer ihåg pionjärerna som startade denna förändring, Petro Lathinen, VD & Grundare Woodio

Vad är Woodios ambitioner för framtiden?
-Min önskan har alltid varit att bli en designikon inom detta område. Vi är typ av ledande i utformningen av framtidens badrum. Jag har en känsla av att om 10 eller 15 år använder ingen keramik längre eftersom det är ett så förorenande material och när människor väl inser detta och att det finns alternativ till keramik kommer de att göra ett medvetet val.
Jag hoppas att vi kommer ihåg pionjärerna som startade denna förändring, säger Petro Lathinen, VD & Grundare Woodio

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Select your currency

  Main Menu

  0