HUMLE från Kalvsved – hållbara ekologiska tvålar och smörjor för både människor och djur

I byn Kalvsved i Östergötland tillverkar Elina Forsell och Tobias Helmin ekologiska tvålar och smörjor med egenodlad humle. Deras hudvårdsprodukter har vunnit flera priser hos bland annat Nordic Natural Beauty Awards och är oerhört omtyckta av inte bara människor, utan också hundar och hästar. I den här intervjun berättar de hur företaget HUMLE från Kalvsved kom till och hur de arbetar med hållbarhetsfrågor.

Hur startade ni ert varumärke och varför?

Vi odlade humle för ölbryggning från början, men började använda humle i vår egentillverkade hudvård för oss själva. Därifrån växte sedan intresset och förädlingen av vår egenodlade humle samman och vi genomgick alla legala processer för att vara redo att börja sälja våra produkter 2019 under vårt varumärke HUMLE Från Kalvsved.

På vilket sätt anser ni att era produkter och produktionsmetoder är hållbara och hållbarare än andra?

Vi jämför oss inte med andra, utan har tagit fram vår produktionsmodell utifrån vår kapacitet och de behov vi sett att vi har. Vi har vuxit oss ur ett vanligt kök in i en större lokal. Men vi använder fortfarande spisplattor, grytor och slevar, bara i lite större storlekar. Då varje produkt tillverkas, förpackas och etiketteras för hand så är våra medarbetares fysiska behov av stort värde.

Har ni någon form av certifiering?

Vår humleodling är Krav-certifierad, men som varumärke har vi ingen certifiering, då vi inte hittat någon som kan ge oss det mervärdet av att ha 100 % ekologiska ingredienser. Tills dess är en certifiering inte i paritet till våra produkters kvalitet. Vad gäller övriga märkningar som cruelty free och så vidare så är det en självklarhet för oss och vi anser att våra kunder är väl medvetna om att våra produkter utvecklas, testas och tillverkas av oss själva med enbart vänligt innehåll som inte kräver plågsamma försök.

Humlen plockas, torkas och fryses innan den blir till olja.

Håller ni koll och rapporterar hur ni använder er av energi? Och hur ni använder vatten?

Nej, vi brukar inte mer än vi behöver. Elen går till spisarna och vatten går till vår diskmaskin av restaurangmodell. Utöver detta har vi inga större energikrävande delar i tillverkningen.

På vilket sätt återvinner ni?

Vi har hallen fylld av återvinningskärl.

Hur paketerar ni era produkter? Använder ni till exempel återvunnet material?

Vi använder oss i så lång utsträckning som möjligt av glasburkar, glasflaskor och pappersförpackningar.

Hur konstigt det än må vara så betyder naturligt olika saker för olika människor. Vad betyder det för er?

För oss betyder det att vi tror att moder natur har lösningar och hjälp på våra problem. Men att det ena inte utesluter det andra, att naturliga preparat kan vara ett komplement till skapade preparat.

Innehåller era produkter vatten?

Nej, dock så används vatten under tillverkning av vår tvål. Den avdunstar dock under sin mognadstid.

Efter att tvålen tillverkats ska den mogna. Under tiden avdunstar mycket av vattnet. Till höger: den prisbelönta HUMLE bodybutter.

Eftersom konserveringsfria produkter är självklara i den gröna industrin är vi nyfikna på vilket konserveringssystem du använder för att förhindra bakterier, mögel och alla andra otäcka växande organismer som kan krypa in?

Vi använder oss av ekologisk E-vitamin utvunnen ur GMO-fria sojabönor.

Vi vet att det är mycket svårt att hitta förpackningar som både förlänger livet på produkten, bibehåller kvalitén och på samma gång är så bra för miljön som möjligt. Har det varit svårt att hitta lämpliga förpackningar?

Både ja och nej. När man växer så räcker det inte att ha hittat rätt förpackning, man måste se till att det finns att få tag på i större mängder över tid. Vi har valt “standard”-förpackningar till våra produkter, så vi kan riskminimiera genom att ta in likadana förpackningar fast från någon annan om de tillfälligt tar slut.

Konsumenterna tror gärna att naturliga och ekologiska produkter kan vara lite tråkiga, ha en märklig doft och konsistens och inte så högkvalitativa produkter, men som vi ser är din linje motsatsen till den tron. Hur lyckades du uppnå formuleringar av hög kvalitet som är naturligt fyllda med vitaminer och baserade på ekologiska ingredienser med aromatiska växtextrakt?

Genom gediget intresse och stor experimentlusta.

Vad är er filosofi? Vad får er att vilja fortsätta?

Vi ser vårat företag som en naturlig del av vårt liv. Det är en förutsättning för att vi som grundare ska må bra då vi insåg att “vanligt” 8–17-jobb med de förväntningar det innebar inte gör oss gott. Vi har nu istället kunnat skapa en företagskultur där både våra och våra medarbetares behov får ta plats. Vi anser att det dagliga livet går i perioder, vissa perioder har högre produktivitet, medans andra lägre, låter man sig följas igenom dessa så mår man bättre och håller högre nivå på lång sikt.

Om du får välja fyra produkter från er linje, vilka väljer du då? Och varför?

Med fyra hudvårdsprodukter från oss har du täckt din kropps samtliga behov.

Tvätta med en av våra HUMLE-tvålar. Det är en hantverkstvål med naturligt glycerin för återfuktning och naturlig återfettning. Den kan användas för hela kroppen och för hårtvätt, samt för att tvätta din hund, eller dina läderskor.

Använd HUMLE ansiktsolja med sina lätta oljor för ansiktet. Krama i lite olja i dina hårtoppar efter dusch så mår även de extra bra.

Smörj in resten av kroppen med HUMLE bodybutter, en ljuvlig fast oljeblandning som man smörjer med lager för lager. Den är otroligt dryg. En riktigt allomfattande kroppsprodukt.

Ta hand om riktigt tuffa hudområden, som till exempel hälar, händer, läppar och så vidare med HUMLE Rena smörjan. Den gör skillnad på riktigt.

Vilken är er bästsäljare och varför?

Bland alla våra produkter är vår HUMLE Raska tassar vår storsäljare. Den är till för hundens tassar som ofta blir torra, spruckna och svampangripna. Den har gett så goda resultat mot klåda och smärta att hund-Sverige är som galna i den.

Gå till HUMLE från Kalvsved

Hållbar beauty

Select your currency

Main Menu

0