Lofoten Seaweed – hållbar supermat med tång och alger från Nordnorge

I det natursköna Nordnorge plockar Lofoten Seaweed tång och alger som de förvandlar till riktiga superlivsmedel som tångsalt, pasta och choklad. I den här intervjun berättar de om varför tång är ett av våra mest hållbara livsmedel.

Kan du berätta lite om din erfarenhet av att starta Lofoten Seaweed?

Lofoten Seaweed startades år 2016 av norska fiskardottern Angelita och Tamara från Nya Zeeland som växte upp med det japanska köket från hennes mammas kultur. De träffades under deras masterstudier i fysioterapi och deras kärlek till en hälsosam livsstil, hållbarhet och utsökta smaker förde dem samman till att skapa högkvalitativa och smakrika produkter fulla med C-vitamin. Vi är stolta över att vara ett kvinnoägt företag som levererar tång och kelp till Michelinestjärnerestauranger och Bocuse d’Or-finalister, och att samarbeta med prisbelönta och innovativa matproducenter. Men vi levererar också hem till dig – direkt från vår webbutik!

Hur skördar ni tången?

Vi skördar tången vilt från en av världens starkaste tidvattenströmmar i Arktis, kring Lofoten. Havet är starkt, rent och kallt, vilket skapar utmärkta förhållanden för tången att växa. Vi håller koll på vår skörd för att säkerställa minsta möjliga påverkan och framtida återväxt. Systemet vi har utvecklat var en del av att få våra produkter Debio-certifierat ekologiska.

Tången skördas längs med kusten kring natursköna Lofoten i Nordnorge.

Vad inspirerade dig till att starta ett hållbart företag och vad är det svåraste med det?

Vi vill vara en del av framtidens mat. Tänger är de mest hållbara och näringstäta växterna på vår planet. Tång växer 30–60 gånger snabbare än alla andra växter på land. De kräver inte sötvatten och bidrar till att rena vår luft. Dessutom har tång mer C-vitamin än apelsiner, mer kalcium än mjölk och mer järn än kött, vilket gör det till supermat från havet.

Berätta lite om hur du vill att kunderna använder era produkter och varför?

Även om tång användes av vikingarna för att undvika sjukdomar under deras tuffa resor över haven så är de flesta européer obekanta med dess egenskaper och hur det används. Tång har naturligt glutamat, vilket storföretag vanligen skapar artificiellt och tillsätter i deras matproduktion för att få maten att smaka mer. Med andra ord höjer tång smaken naturligt, samtidigt som det bidrar med massor av vitaminer och mineraler till maten. Det innehåller också umami, den femte grundsmaken, och ger en köttliknande smak, samtidigt som det är veganskt och glutenfritt.

För att på ett enkelt sätt kunna ta del av fördelarna med tång i vardagsmaten har vi gjort olika strössel du enkelt kan strö på vilken mat som helst: sött, salt och bittert. Tången torkas försiktigt för att bevara näringsvärdet, så du kan tillsätta det i dina smoothies eller mat som en supermatboost, eller till ditt ris eller soppor för extra smak.

Den unika kemiska sammansättningen hos tång och dess snabba tillväxt ger stor potential för bioraffinering – kan du berätta lite mer om vad det innebär?

Vårt företag fokuserar endast på mat och mänsklig konsumtion. Tång i sig självt är dock en väldigt mångsidig växt. Vi är glada över att se tång användas och testas för att minska metanutsläpp från kor, till att producera biologiskt nedbrytbar plast, naturgödsel och djurfoder. Och i framtiden kommer vi med största sannolikhet se ännu mer. För tillfället odlas endast ett fåtal arter, men vi misstänker att fler arter kommer i framtiden. När det gäller odlad tång har de möjlighet att öka produktionen och hålla nere kostnaderna.

Hur påverkas tången av årstiderna? Är det möjligt att skörda året runt?

Som med alla andra växter har tång en skördeperiod där den är som bäst smak- och näringsmässigt. Det är olika från art till art och de olika typerna av tänger och kelp växer på olika sätt. För vissa sorter skördar vi tängerna hela (förutom dess fortplantningsorgan så att de kan fortsätta växa) och med andra sorter bör du bara ta de nyaste skotten/ändarna. All tång är ätlig, så om du är ute vid kusten, borta från befolkning och föroreningar, så kan du prova smaka lite färsk tång – perfekt i en sallad. På grund av höga jodhalter rekommenderar vi dock att inte äta för mycket torkad eller färsk tång, utan i stället blötlägga den, blanchera den eller tillaga den. Jodhalterna kommer då att sänkas med cirka 80–90 %.

Hur hanterar ni er miljöpåverkan? Gör ni något för att kompensera för vatten eller koldiox? Arbetar ni med någon organisation?

Nej. Tänger fångar upp koldioxid från luften och renar faktiskt ungefär en fjärdedel av varje andetag du tar. Det innebär att de bidrar till vår miljö bara genom att växa och existera. Tack vare dess snabba tillväxt kan vi äta mycket tång utan att det påverkar miljön negativt. Nu finns det också odlingar som odlar tänger på rep i havet, vilket ger oss ännu mer tång till att rena luften!

Det tycks finnas vissa utmaningar inom tångindustrin som sjukdomar, skadedjur och abiotisk stress – hur hanterar den norska tången detta?

Våra tänger skördas endast kring en av världens starkaste tidvattenströmmar, i ett område i världen som har en befolkningstäthet på cirka 2 %. Vi märker dessutom våra produkter med dess innehåll och rekommenderat dagligt intag, samtidigt som vi också regelbundet testar algerna för tungmetaller, mineraler och eventuell förorening. Vad vi märker är att vår tång är av den högsta kvaliteten i världen, på grund av tidvattenströmmar och Golfströmmen som kommer förbi med mycket mineraler.

Tång är väldigt nyttigt. Berätta mer om det och särskilt den norska tången från Lofoten – er tång.

Tång är rikt på vitaminer, mineraler och många andra hälsofrämjande näringsämnen, inklusive polysackarider som är bra för tarmarna, omega-3 som stärker hjärnan, muskelbyggande aminosyror och hudförbättrande antioxidanter. Tång är naturligt antiinflammatoriskt och antibakteriellt, så du får utmärkta fördelar både när du använder det som mat och direkt på huden. Vår tångtvål görs helt och hållet på naturliga ingredienser, mycket tång och citrongräs. Den är perfekt för alla som kämpar med eksem eller andra hudproblem.

Tång och alger är riktiga superlivsmedel som är fullproppade med nyttigheter.

Ni säljer också andra produkter. Berätta lite om ert sortiment? Allt ser helt fantastiskt ut.

Vi har våra strössel, Simply Seaweed (en blandning av söl och havskål), Smokey Seaweed Salt (havskålen är naturligt rökt för att ge en grillad smak till maten), Arctic Seaweed Salt (havskål blandat med norskt havssalt i flingor) och Lofoten Umami (en blandning av söl, havskål, torrfisk från Lofoten och sesamfrön från Japan).

Utöver det har vi tvålen vi nämnde ovan, handgjord italiensk pasta med vår havskål, handgjord choklad med tång och tång till bröd (havskålsstjälkar, perfekt för bakning).

Vilka är era populäraste produkter och dina personliga favoriter? Något recept du skulle vilja dela med dig?

Vi har massor av bra recept på vår webbplats. Många av dem är veganska och växtbaserade, och alla av dem är goda och nyttiga. Jag personligen älskar att baka olika typer av bröd och älskar att använda Seaweed for Bread eller Simply Seaweed i min deg. Det ger extra smak, näring och naturlig sälta utan de höga natriumhalterna, så det kan helt och hållet ersätta det salt du annars vanligen använder i bröd. Det gör dessutom brödet enklare att arbeta med och mer saftigt när det gräddas. De produkter som säljer bäst är Truffe Seaweed Salt, Arctic Seaweed Salt och Simply Seaweed.

Vår nya produkt (sedan i våras), Smokey Seaweed Salt, har dock varit väldigt populär, särskilt inom växtbaserade och vegetariska dieter. Detta är också min personliga smak, eftersom den doftar av eld och ger en grillad smak till dressingar, pizza, pasta, avokado och ägg. Bland fiskälskare är Lofoten Umami perfekt. Vi har också sett ett stort intresse för våra gåvokombinationer – ett strössel och en utsökt handgjord choklad med tång, antingen mörk eller vit.

Vad önskar du att kunderna kände till om din bransch?

Vi önskar att fler människor kände till vilken supermat tång verkligen är. Det är planetens mest näringstäta mat. Sedan också hur oerhört hållbart det är. Inte bara behöver de inget sötvatten för att växa och växer mellan 30 och 60 gånger snabbare än alla andra växter på land, utan de tar faktiskt upp koldioxid från luften och renar den. Faktum är att ungefär var fjärde andetag vi tar har renats av tänger. De flesta känner heller inte till att det finns fler än 2 000 olika arter med olika näringsvärden så väl som smak. I Norge har vi ungefär 500 arter och de är alla ätliga!

Gå till Lofoten Seaweed

Hållbar Mat & Dryck

Select your currency

Main Menu

0