Nebe

Intervju med Nebe – grundaren till de inkluderande fantastiska plåstren “TEINT”

På Green Little Heart letar vi hela tiden efter företag och eldsjälar som är med och skapar lösningar för en mer hållbar framtid. I begreppet hållbar så ingår ett stort fokus på etiska och inkluderande frågor. I denna intervju får ni träffa Nebe Almayahi - som tillsammans med sin make är grundaren bakom TEINT - inkluderande plåster för alla!

Berätta lite om din erfarenhet av att starta TEINT?

– Idén med hudtonplåster kom först till mig i en mataffär i Stockholm. Som en nybliven mor till en två månader gammal baby hade jag nyligen blivit övermedveten om min omgivning. Den dagen såg jag en mörkhyad herre med ett beiget plåster på pannan. Jag kände mig förbryllad. “Varför är inte plåstret anpassat till hans hudton?” Men det var efter att ha forskat lite som jag upptäckte den verkliga frågan: “Varför är ett hudfärgat plåster vara så svårt att hitta? Och vilka andra produkter är inte anpassade till vår mångsidiga samhälle?” Jag bestämde mig för att göra något åt det. TEINT föddes för att bringa produkter till världen som tjänar de över 7 miljarder människorna i den. Och den här lilla asken är bara början.

Kan du berätta hur produktionen fungerar?

– Vi producerar våra förpackningar i mindre omgångar hos det välrenommerade tryckeriet Göteborgstryckeriet. De skickar förpackningarna platta till vår partner på Kriminalvården där kvinnliga intagna monterar förpackningarna med plåster. Detta har haft en otroligt positiv effekt på de intagnas mentala hälsa eftersom det ger dem en aktivitet att sysselsätta sig med medan de väntar på sitt domslut, samt en meritrad som kan hjälpa dem senare.

Hur tacklar ni er miljöpåverkan? Gör ni något för att kompensera vatten- eller CO2-påverkan?

– Inte bara designar vi exceptionella produkter, vi använder också miljövänliga material. Idag är alla våra lådor tillverkade av återvinningsbart papper från ansvarsfullt skördade skogar. Men det slutar inte där, vi ville också designa en återanvändbar produkt för att minimera pappersförbrukningen. Alla våra dispenser kan fyllas på, på det sättet sparar du pengar och gör något bra för miljön!

Founder Nebe Almayahi

Vem tillverkar era produkter och var? .

– Våra förpackningar trycks på Göteborgstryckeriet. Våra plåster kommer från en stor, välkänd kinesisk producent av första hjälpen-produkter.

Vilken typ av material använder ni i er produktionsprocess?

– Alla våra förpackningar har FCS-märkning och är fullt återvinningsbara och återanvändbara. Alla våra plåster är tillverkade av icke-vävt tyg.

Vilka certifieringar har ni och/eller strävar ni efter i förhållande till ert företag och produktionsanläggningar?

– CE, FDA, Canada Health-certifierad | FSC-papper | ISO 13485 medicinteknisk enhet.

De fabriker ni använder, hur kontrollerar ni deras hållbarhetsåtaganden? 

– Vår partner i Kina är en av de största producenterna av första hjälpen-kit i landet och är också leverantör till Johnson & Johnson. De granskas av externa revisorer och vi ser till att de lever upp till Svensk Uppförandekod.

När det gäller förpackningskommunikation, hur arbetar ni med ett hållbart tillvägagångssätt och inkludering?

– Att designa enkla och funktionella produkter är komplicerat. Komplexiteten ligger inte bara i vår önskan att skapa snygga produkter utan också att göra dem praktiska. Du ser det, du känner igen det. Vår design är djärv, utmanar den gamla och tråkiga rektangulära lådan. Men det finns en mening bakom det. Först tänkte vi på upplevelsen. Det är inte trevligt att öppna en pressad låda, full av plåster som faller ut på en gång, lossa en medan du river sönder de andra och till sist nå målet: att sätta på ett plåster. Lådans triangulära form tillåter användning med en hand, lätt att hitta i en väska utan att behöva leta efter den.

Vilka värderingar ligger bakom ert varumärke? a

– Design, Hållbarhet & Inkludering. b. Vi vill påskynda mångfald & inkludering med produkter och koncept.

Har ni en 5 eller 10-års vision för ert företag som ni kan dela med er av?

– För oss går Mångfald och Inkludering djupare än hudfärg. Vi bygger en kraftkälla av visionärer förenade av ett gemensamt syfte: att påskynda mångfald och inkludering med produkter och koncept, vi utmanar status-quo, utmanar gränser och bryter normer.

Vad är något du önskar att kunder visste om ditt varumärke och produkt?

– Jag är en andra generationens svensk invandrare, med irakiska rötter. Jag växte upp i en oprioriterad förort, präglad av begränsade ekonomiska möjligheter. När jag blev svensk diplomat lärde jag mig att röra mig och navigera bland högt uppsatta personer både inom offentlig och privat sektor. Teint, i sin designfilosofi, speglar dessa dubbla influenser: det enkla och det förfinade. Plåster, liksom många andra vardagliga nödvändigheter, bär en konsekvent betydelse som spelar roll eftersom du ser dem och använder dem regelbundet. De har potentialen att främja en djup känsla av tillhörighet, en känsla som ofta saknas, särskilt inom underrepresenterade samhällen.

Vad är du som grundare mest stolt över?

– Att vi lyckades föra in Mångfald och Inkludering i mode- och affärsvärldens fina rum och vår Red Dot Design Award som vi vann 2022.

Samarbetar ni med några NGO:er eller särskilda projekt för att ge tillbaka till samhällen?

– Vi är mycket stolta över vårt arbete med Kriminalvården där kvinnliga intagna ges möjlighet att arbeta samt en aktivitet som bidrar positivt till deras mentala hälsa.

Som kvinnlig entreprenör, kan du ge några gör och inte-gör-tips till andra unga entreprenörer som funderar på att starta sin egen entreprenörsresa?

– Vänta inte tills det är perfekt – “push through” och förbättra senare. Omgiv dig med bra människor och var inte rädd för att be om hjälp. Gör något du tycker om, om du startar ett företag betyder det att det kommer ta upp det mesta av din tid och dina tankar.

Vilka är era bästsäljande produkter?

– Vårt Multipack med alla 5 hudtoner.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Select your currency

Main Menu

0