POPSWAP – Tindrar din garderob!

Vi träffade Lin Kowalska, grundaren bakom poplulära appen - POPSWAP. POPSWAP möjliggör att din garderob kan matchas med andra garderober och ett tindrat byte sker - din garderob blir uppdaterad utan att behöva köpa nytt. En otroligt vinst för miljö, männsikor och djur och du kan med gott samvete byta, piffa, förnya och förändra dig! Helt fantastiskt såklart.

Här kommer en intervju med Lin som berättar om hur idéen till denna revolutioernade app föddes och vad nästa steg är.

1. Berätta lite varför du startade POPSWAP?

– Appen startade som ett experiment för att jag och mina vänner ville hitta ett enklare sätt att byta kläder med varandra istället för att köpa nytt. Vi saknade en plattform där vi kunde ladda upp kläder digitalt och på ett enkelt och roligt vis få en överblick av varandras garderober, och skapa bytesförslag “jag vill byta de här två topparna mot din kappa”.

POPSWAP & Lin Kowalaska

2. Vad utmärker PS och era användare?

Popswap är ett nytt sätt för modeälskare att leva ut sitt intresse för mode. Du använder Popswap både som ett verktyg för att få koll på kläder, väskor och skor du redan äger och för att byta bort det du inte längre använder med andra modeintresserade. Popswap är en app för dig som vill ha en konstant uppdaterad garderob utan att behöva ha dåligt samvete för miljön och utan stora hål i plånboken. Appen fungerar som en mix av Tinder och Instagram för dina kläder, väskor och skor. Användarna svajpar höger för att lajka plagg, och kommer då i kontakt med varandras garderober, det vill säga kläder som de laddat upp i appen. När två användare lajkar varandras plagg matchar deras garderober och de kan börja chatta och byta kläder med varandra.

3. Vem är du?

Den röda tråden för mig som entreprenör har alltid varit att göra det enklare för människor att samlas kring det som de brinner för, och Popswap är ett nytt sätt att leva ut sitt intresse för mode. Jag startade mitt första bolag som 20-åring; Sveriges första digitala välgörenhetsplattform, Givesom. Plattformen var skräddarsydd efter en ung målgrupp, och marknadsföringen skedde enbart via sociala medier vilket var relativt nytt på den tiden. Efter Givesom startade jag en fullservicebyrå som hjälpte varumärken med sin marknadsföring på sociala medier. Idén till Popswap kom till mig för drygt ett år sedan. Jag har alltid haft ett stort intresse för second hand och vintage, och att få kombinera att arbeta med ett community som Popswap och mode är en dröm.

Lin & Ahemd Al-Qassam - Chrystelle Eriksberger

4. Vad är visionen inför 2021?

Vi kommer att fortsätta utveckla Popswap till att bli världens bästa verktyg för våra användare, som vi har en nära relation till. Vi kan redan se aktivitet utomlands och eventuellt kan vi under den senare delen av året se över möjligheterna där. Men just nu är vi helt fokuserade på att utveckla appen för våra användare och att skapa ett framgångsrikt och långsiktigt samarbete med landets gymnasieskolor.

5. Vad tänker du om förutsättningarna för att skapa mer hållbara konsumenter?

En hel generation av konsumenter behöver byta vanor. Och våra kläder är ett av våra största problem: Experter är eniga om att vi måste förändra vårt sätt att konsumera mode – radikalt. Men modeindustrin har inte hängt med. Enstaka hållbart producerade specialkollektioner från kedjor, eller smala lokala eko-initiativ, gör inte tillräckligt stor skillnad för klimatet. Dessutom är priserna ofta höga, vilket naturligtvis begränsar målgrupperna. Det krävs hållbara alternativ som inte är dyra, inte kräver mycket tid, inte tvingar konsumenten till stora förändringar i sina vanor över en natt – och inte har högre priser än massproducerade varor från modekedjorna. Samtidigt som modeföretagen kritiseras för att inte göra tillräckligt, ser vi en växande medvetenhet hos deras målgrupper: Allt fler konsumenter upptäcker också fördelarna med att dela på det som redan finns. Vi har en annan inställning till vintage och second hand i dag, och bor exempelvis gärna i andras hem på semestern via Airbnb. För att verkligen skapa förändring som ger konsumenterna rätt förutsättningar tror jag att det är nödvändigt med nya innovationer och lösningar som inte nödvändigtvis kommer från modeindustrin, utan tech och andra typer av innovationer och nya digitala lösningar..

Hållbarhet är en förutsättning för vår framtid

6. Berätta lite om er nya satsning på utbildning mot gymnasieelever!

Under mitt arbete med cirkulärt mode har jag bland annat föreläst för gymnasieungdomar, och jag märkte ganska snabbt att det fanns en stor okunskap kring textil- och modeindustrins påverkan på miljön. Popswap vill inspirera gymnasieungdomar att förändra sitt sätt att konsumera mode. Fashion Goals Academy är en kostnadsfri serie digitala föreläsningar med digitala verktyg från mode- och miljöexperter, influencers och profiler inom området. Genom att lansera Fashion Goals Academy vill Popswap och Swedish Fashion Council sprida inspiration riktad till gymnasieungdomar. Föreläsarna är mode- och miljöexperter, influencers och profiler inom området taget ur elevernas värld. Några av namnen är Helena Waker, VD Trade Partners och Stockholm Fashion District, Lisa Pettersson, Modechef på Damernas Värld, Anna Winck, Modeinfluencer, Ahmed Al-Qassam, grundare av miljöpodden och Philip Warkander, Professor i Modevetenskap.

7. Vad blir nästa steg?

Med Popswap är nästa steg att fortsätta utveckla appen; vi har massor på gång och jag kan inte vänta tills alla idéer och funktioner är lanserade. Ser så ljust på framtiden! Gällande Fashion Goals Academy så är nästa steg att kicka igång kursen tillsammans med alla gymnasieelever. Vi är mitt i produktion av samtliga föreläsningar och övningar. Vi ser fram emot att starta de första hundra klasserna i mitten av februari.

8. Vad tror du den unga medvetna konsumenten drivs av?

Går dom ens att nå? Jag tror att den unga medvetna konsumenten drivs av hållbarhet. De vet att ”fast fashion” inte är hållbart. De återanvänder, återvinner, gör om och säljer vidare. Intresset för second hand ökar dramatiskt, och det är kraften hos den unga och medvetna konsumenten som står bakom den utvecklingen. En annan drivkraft är community. När det gäller mode så väntar inte den unga medvetna konsumenten på att moderedaktörer berättar för dem vad de ska ha på sig och vad som är trendigt. De går till sina vänner och familjemedlemmar; det är där de söker efter rekommendationer och inspiration. Samtidigt är den unga medvetna konsumenten den mest individualistiska hittills. De vill ha ansvaret för sin egen framtid, de vill inte bli tillsagda vad de ska göra. De vill förändra samhället, men de värdesätter samtidigt samhället. Det handlar inte om anarki eller att förstöra systemet utan om mer om att föra en intelligent diskussion om långsiktig förändring.

9. Vad tror du är det största hindret för en snabb omställning mot ett mer hållbart samhälle?

I vår bransch, tror jag att det största hindret är att modebranschen som sådan haft och har fortfarande svårt att ställa om. Samtidigt så har det saknats källor till information skräddarsydd för den unga målgruppen. Det sistnämnda vill vi förändra bland annat genom Fashion Goals Academy.

Fashion Goals Academy - utbildning till gymnasieelever!

10. Till sist – dina absolut bäst tips för att bli lite mer hållbar!

  1. Om du lever med en partner; varför inte dela på vissa plagg? Vårjackor, skjortor och andra plagg som fungerar unisex.
  2. Den mest hållbara garderoben är den du använder; gå igenom de plagg du äger — även de längst in i garderoben. De du inte längre använder kan du sälja eller byta bort mot nya plagg som du faktiskt använder. Kanske byter du flera plagg mot ett av lite högre kvalitet, uppdaterar garderoben och rensar lite samtidigt.
  3. Investera i klädvård. Jag kommer aldrig glömma den dagen jag köpte en steamer. Det är nog mitt livs bästa köp. Alla borde äga en steamer! Och en avnoppningsmaskinaldrig glömma den dagen jag köpte en steamer. Det är nog mitt livs bästa köp. Alla borde äga en steamer! Och en avnoppningsmaskin

Ladda ner appen och bli mer hålbar!

Ladda ner POPSWAP Här: 

  1. IPHONE
  2. ANDROID

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Select your currency

Main Menu

0