Konstläder, vegansk läder och djurläder

Konstläder, veganskt läder och djurläder

Vet vi vad traditionellt och vad vegansk läder är?
Låt oss ta reda på det tillsammans!

Djurläder

Vi är alla bekanta med traditionellt djurläder eftersom det är spritt över hela världen. Detta läder är gjort av djurhud från ko, kaniner, får, grisar, getter, bufflar, struts, alligatorer, ormar och andra djur.

Nackdelar med djurläder:

Föroreningar – Det är vanligt att djurläder är en biprodukt från kött- och mejeriindustrin. Båda industrier är kända för sin jordbruksförorening. För att inte tala om hur dyrt och farligt för miljön det är att föda upp ett djur för antingen livsmedels- eller modebranschen. För att förvandla huden till läder krävs en gazillion mängd energi och kemikalier. Att garva läder med fler kemikalier kommer också med en massa andra miljöfrågor som förorening av vattnet med avfall från resterna. Vissa kemikalier är extremt farliga för människors hälsa, såsom cyanidbaserade kemikalier, kromgarvningsfärger, krom och andra oljor.

Studier av lädergarveriarbetare i Sverige och Italien fann cancerrisker “mellan 20% och 50% över förväntat.”

Växthusgasutsläpp – Eftersom 80% av världens läder produceras i Kina, orsakar importen av läder ytterligare föroreningar från transporten.

Biodiversitet – Förlusten av biologisk mångfald är en annan farlig konsekvens – “Under det senaste halva århundradet har 70% av Amazonas regnskog skurits ned för betesmarker eller för odling av fodergrödor, som te.x. sojabönor. “

Omsorg om djuren- Sist men inte minst behandlas inte djur väl i massproduktionen av kött och mejeriindustrin eller äggproduktion. Djur som ingår i massproduktion är uppfödda för att ätas eller producera mjölk/ägg. Det är ett synnerligen respektlöst, grymt  och konsekvenserna av antibiotikaanvändning är dåliga. 

Konstläder, vegansk läder och djurläder animal farm
Photo credit: Mladen Zivkovic

Konstläder, syntetläder och veganskt läder

Konstläder är ett material som imiterar äkta djurläder, men är tillverkat av alternativa material som inte kommer från djurhud.

Det finns två typer av alternativ till traditionellt djurläder:

Faux Syntetiskt läder tillverkat av eller konstgjort (tillverkat av PVC – polyvinylklorid eller PU – polyuretanmaterial)

Naturligt Veganskt läder tillverkat av naturliga växtbaserade material.

I vissa fall kan ett vegansk läder av kork eller annat växtbaserat material innehålla en liten mängd plast som agerar lim  och håller partiklarna ihop. Båda typerna av läder är fria från djurmissbruk och är etiska.

Låt oss titta på båda konstlädermaterialen.

Det syntetiska lädret är ofta tillverkat av polyuretan, som är en polymer. Konstläder av detta material anses syntetiskt och anses inte vara det bästa valet eftersom det inte är miljövänligt.

Veganskinnet är tillverkat av alla naturliga växtbaserade material och anses vara det bättre alternativet på grund av dess låga miljöpåverkan.Det är också mer troligt att det är biologiskt nedbrytbart eftersom det kommer från växtbaserade innovativa material som kork, bambu, äppelskal, fruktavfall, ananasblad (pinatex) osv. Veganläder är det miljövänliga ersättningen till syntetiskt läder.

Konstläder, vegansk läder och djurläder kork väskor
Kork väskor. Photo credit: Elena Estellés

Nackdelar med veganskt läder

Det är mindre hållbart än äkta djurläder. det varar vanligtvis upp till 3 år. Om du tar hand om det kan det dock vara längre.

Om din veganska läderväska, hästsadel, fotboll, plånbok, jacka, bälte, klocka, skor eller något annat är helt tillverkad av veganska material utan plastpartiklar som PVC (polyvinylklorid) eller PU (polyuretan), kan lätt återvinnas eller till och med biologiskt nedbrytbar. Men om det innehåller PVC eller PU, eller om det faktiska lädret är tillverkat av plastinnehåll – måste det återvinnas på ett annat sätt. Polyuretaner är petrokemiska baserade polymerer, vilket gör dem giftiga om de inte återvinns ordentligt. De kräver också en kemisk-intensiv produktionsprocess. Den goda nyheten är att många innovativa sätt uppfinns och införlivas varje dag. Positivt, om objektet har en blandning av plastpartiklar förlänger det objektets livslängd. Så välj ditt Veganska läder med omsorg. 

Hur tar man hand om veganskt läder?

Underhåll är enkelt som söndagsmorgon – Om du spiller kaffe, te eller dryck på ditt veganska läder måste du ta bort fläckarna direkt med en fuktig trasa, tvål och ljummet vatten eller våtservetter. Det är viktigt att du torkar platsen efteråt och inte lämnar överflödigt vatten på den.

Varför behöver vi välja veganskt läder?

Det diskuteras definitivt när det gäller hållbara läderalternativ och en oändlig granskning av om vegansk läder är bra eller dåligt. Vi som samhälle har dock makten att välja om vi föredrar att agera på de medvetna alternativen på marknaden som är mindre skadliga för djur, miljön och människorna, eller att kritisera och inte gör mycket för att ändra våra vanor. Det finns dock många medvetna konsumenter som röstar genom att köpa veganalternativ. Infinium Global Research har publicerat en rapport om Vegan Leather Market som uppskattar att den veganska läderindustrin kommer att nå upp till 89,6 miljarder dollar år 2025, med en årlig sammansatt tillväxttakt på 49,9%.

Världshälsoorganisationen (WHO) säger att 60% av alla mänskliga patogener och 75% av nya eller nya smittsamma sjukdomar härrör från djur. Då COVID19-pandemin startade på en levande handelsmarknad finns det till och med en högre efterfrågan på veganalternativ.

Konstläder, vegansk läder och djurläder beflamboyant
Beflamboyant hållbara sneakers av vegansk läder

Om du undrar var du kan köpa vegan lädervaror. Kolla in vår Shop-sektion. Vi har ett urval av veganska läderartiklar från Votch (pinatexklockor), Mireia Playa, Beflamboyant – skor, Canusa – Bags och många fler.

Har du saker gjorda av veganskt läder? Om ja, vad tycker du om dem?

Låt oss veta i kommentarfältet nedan 🙂 Om du har några frågor angående vegansk läder kan du kontakta oss via e-post eller i kommentarsektionen.

 

Referenser:

https://www.infiniumglobalresearch.com/consumer-goods-packaging/global-vegan-leather-market

https://www.peta.org/issues/animals-used-for-clothing/leather-industry/leather-environmental-hazards/

https://www.polyurethanes.org/en/what-is-it/

https://www.who.int/

2 Comments

  1. Hej Ett par frågor... 1) Om det bara står att produkten är gjord av veganskt läder/skinn hur vet jag då att det inte är plast/olja som är råvaran? 2) Vad är mest vanligt, dvs om det bara står vegansk skinn/läder. jag menar rent generell, stora varuhus etc. Är det mest vanliga då att det är plast/olja som är ursprunget?
    • Hej hej Carl, tack för din fråga, mycket bra fråga. Det finns en beskriving vad produkterna är gjorda av. Det kan vara tex apple, vindruvor eller plast som är räddat från have och blir till sulor. Var det någon specifik sko som du tänkte på? Kan rekommendera tex Zouri Shoes som har många fina alternativ och bla jobbar med apple waste. Alltså när de tex tillverkar äppeljuice så blir det skal över - dessa skal blir till lädermaterialet. Om du skrollar ner på produkten så kommer du till produktinformationen och där ser du vad varje produkt är gjord av och vem. Hojta till om vill ha mer support. Du kan ringa på +46702225095 - eller maila [email protected] Trevlig helg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Select your currency

Main Menu

0