Zero Waste Stockholm Bring your own container green little heart

Zero Waste Stockholm

Engångsplast och förpackningar tillverkade av plast har blivit ett enormt föroreningsproblem i våra världens ekosystem.

Svenska dagbladet publicerade på sin första sida, söndagen 14 juli 2019, en artikel om hur stort detta problem har blivit. Den tvåsidiga artikeln började med historien om en val som hittades vid kusten på ön Sardinien i Italien och hade 20 kilo plast som fyllde två tredjedelar av magen. Detta hade orsakat döden av valen tillsammans med hennes ofödda val.

”I Sverige använder varje invånare 130 kilo plast per år enligt Naturvårdsverket. En siffra som också växer med 40 procent per år. Av de 448 miljoner ton plast som produceras i världen varje år hamnar cirka 8 miljoner ton i världens hav ”, skriver Annica Ögren i sin artikel ‘Forskare: Sveriges plastförbud räddar inte djuren’ på Svenska Dagbladet, 14 juli 2019.

Vi har hört liknande nyheter tidigare och de är på väg upp. Så det är inte konstigt att det har funnits så många kampanjer och initiativ för att vidta åtgärder för att minska användningen av plast och uppmuntra till återvinning och därmed minska mängden plast som hamnar i havet och vår miljö i allmänhet. Ett av dessa initiativ för att skära ned engångsplast är ”Bring Your Own”, ett projekt som drivs av Zero Waste Stockholm för att minska engångsplastbehållare för take-away luncher, kaffe, juice eller butiksköpta livsmedel. Som det nu är kommer de flesta butiksägare att acceptera att ta med egna containrar, men Zero Waste vill öka medvetenheten hos shoppare genom att uppmuntra butiksägare att marknadsföra detta alternativ i sina lokaler och på deras sida.

Zero Waste Stockholm är en ideell förening som drivs av volontärer, deras mål är att påverka och vägleda befolkningen i Stockholm mot en minskning av avfallet i deras liv. Zero Waste har skapat en online-plattform för att hjälpa kunder att köpa förpackningsfri: http://www.zerowastestockholm.org/map/. Butiker som accepterar att servera dig i din egen container kommer att listas där och får ett klistermärke för att sätta på dörren till sina lokaler för att informera kunderna.

bring your own container take away stockholm egna behållare zero waste
Detta är Bring Your Own-klistermärket som delas av Zero Waste, som finns på butiker och restauranger.

”Vi ser alla att det är helt ohållbart att ett material som kan pågå i hundratals år, och som i princip är inte nedbrytbart till sin natur, används en gång och sedan kastas”, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin i en intervju med Sveriges Radio.

Förutom att ta med dina egna containrar och transportörer till restauranger eller butiker kan du också bidra till Zero Waste initiativ genom att bli ambassadörer för att sprida initiativet till dina lokala livsmedelsbutiker och restauranger. Målet är att fylla i Zero Waste-kartan och sprida kunskapen om att det inte är något problem att köpa din favoritmat utan förpackning! Du kan få klistermärken och flygblad med mer information genom att kontakta Zero Waste direkt på deras hemsida, i ‘Get Involved’ sektionen. Du kan också följa deras Facebook sida där de delar all information om hur man engagerar sig eller ger feedback och deras Instagram.

take away bring your own container egna behållare zero waste stockholm
Ta med dina egna behållare till restaurangen nästa gång du går och beställer hämtmat.

Zero Waste organiserar möten och workshops där man kan träffa den lokala Zero Waste hjältar för att dela tips och deras erfarenheter i sin avfallsminskningsresa. För mer information om deras möten och workshops, gå till: https://www.zerowastestockholm.org/events/

Stockholm, låter oss vidta åtgärder och göra ett nollavfall till verklighet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Select your currency

Main Menu

0