Hållbart mode inspirera reparera återanvända återvinna gamla kläder green little heart

Reparera, återanvända och återvinna gamla kläder

Hållbarhet och mode har inte alltid hört ihop, men förändringens vindar blåser och vi ser flera nya trender inom modebranschen som främjar hållbarhet, te.x att vårda det man redan har!

I denna blogg så kommer vi kika på dessa nya trender inom hållbart mode. Och hur stora globala modemärken främjar ett mer hållbart tänk. Vi kikar på hur engagemanget ser och vad år återvinning när det gäller kläder?

Vad är “SLOW röreslen?”

Carl Honoré, författare till den internationellt bästasäljande boken “In Praise of Slow”, kallar Den Långsamma Rörelsen för en kulturrevolution. Den avvisar idén att snabbt är bättre men det handlar inte heller om att att det ska gå onödigt långsamt. Det handlar om att hitta en balans och göra saker i rätt takt istället.

Den Långsamma Rörelsen är en filosofi som överensstämmer med många av våra globala mål när det gäller koldioxidutsläpp, återvinning, hållbarhet och mer. Det började som en snabbmatprotest som föredrar lokala produkter istället, men dess popularitet har vuxit och en kultur har utvecklats som inkluderar även våra kläder. Tänk på det, det finns inget behov av att rusa för att möta den nästa milstolpen eller söka desperat efter nästa steg i ditt liv. Ta det långsamt och njut av det istället. Det gäller att leva här och nu. Leveranser dagen efter är klart överskattat och det inte gäller livsnödvändig medecin.

Hur är “Slow” röreslen kopplat till mode?

Så vad är det och varför är hållbart mode viktigt? Med rabatthandlare och  kedjebutiker i varje hörn som fokuserar på sk. fast fashion och billiga prsier – så har snabbmodet exploderat under de senaste åren. Det ligger en stor komplexitet i detta. Å ena sidan en stor negativ påverkan på miljö och hälsa – o andra sidan arbetstillfällen för många.

Det uppskattas att den globala modebranschen producerar 53 miljoner ton fiber varje år.  Mer än 70 procent av detta hamnar i deponier eller så bränts det upp. Dessutom återanvänds mindre än enprocent av det för att göra nya kläder. Klädbranschen är världens näst största förorenare. Före kommer bara oljan och dess förbrukning. Med ökad medvetenhet så har transparens och krav ökat på producenter och konsumenter vill ha hållbara alternativ. Så föddes “Slow Fashion” 2007.

The Swedish Fashion Council och andra liknande international fashion organisations har kommit med bra åtgärder/rekommendation för detaljhandlare och varumärken så att förbättra sin hållbarhet. Men särskilt Sverige har tagit dessa åtgärder till sig. Deras forskning tyder på att varje svensk konsumerar ungefär 13,6 kg textilier och kläder per år, och 7,5 kg av detta går till avfall även om en god del fortfarande kan användas eller återvinnas. Som ett resultat har Naturvårdsverket rekommenderat att 90% av oönskade kläder eller textilier går till återvinning i framtiden. Två saker måste alltså hända här. Vi som konsumenter behöver verkligen förändra hur vi handlar Fast Fashion och vi måste börja ge till återvinning och handla/sälja mer på second hand! Modeindustrin måste också utveckla processer för att återanvända redan tillverkade fibrer istället för att tillverka nya.

Hur globala varumärken och industrin anamar “Slow Fashion”

Fler och fler Second Hand och vintage-butiker som Judits, Emmaus, Myrona, Arkivet och Retro i Stockholm dyker upp. Det här är en trend över stora delar av världen och framförallt bland unga.

Bra digitala plattformar som t.ex. Sellpy växer popularitet.

Modevarumärken och återförsäljare blir mer transparenta när det gäller deras inköp och hela kretsloppet för produktion.

Det finns till och med internationella vetenskapliga konferenser kring hållbarhet av kläder.

Modeutställningar fokuserar mer och mer på hållbarhet – hållbara modevisningar dyker upp för att främja rörelsen också som tex. The Sustainable Fashion Forum

Konsumenterna driver på utvecklingen. Reparera mode och återvinning av kläder är nu mer acceptabelt och utbrett, särskilt i den miljömedvetna yngre demografin. Forskning tyder på :

68% av 16-24-åringar försöker göra mer etiska och hållbara modeköp

52% av de i åldern 25-34 år köpte begagnade kläder det senaste året

50% av de 25–34 år har reparerat kläder istället för att kasta bort dem.

Hur man engagerar sig i Slow Fashion?

79 % av konsumenteran har svårt att identifiera hållbara modevarumärken – så är det viktigt för alla brands att verkligen bli tydliga med hur de arbetar med hållbarhet – utifrån ordets alla aspekter; miljö, socialt och eknomiskt. Också andra trender blir mer och mer påtagliga och förflyttar konsumtion och beteenden – som te.x.  Zero Waste.

Om du tycker att du spenderar mer än du är vill, eller om du är bekymrad över hur dina kläder tillverkades, kan du också börja förändra ditt betende med gröna små steg!

Här är några enkla hållbara tips!

1. Köp sparsamt

Begagnade och vintagekläder är per definition långvariga och de är otroligt tillgängliga överallt – även designerkläder kan köpas begagnade. Så spana in ditt lokala utbut av Second hand butiker, välgörenhetsbutiker – finns även bra digitala alternativ!

2. Återanvänd och reparera

När din favo-skjorta är för stor eller om du hittar en liten en trasig dragkedja på dina jeans är det ju trist. Men istället för att kasta bort dem, eller bara låta dem ligga i din garderob, varför inte försöka reparera eller sy något nytt av dem?

3. tänk och cykliskt med återvinning

Om de inte går att reparera kan det vara dags att börja återvinna gamla kläder. Det återvunna tyget från dina gamla jeans kan användas för shorts eller en kjol, ditt t-shirtmaterial kan bli en tygkasse – alternativen för återvinning och återanvändning av kläder är oändliga.

clothing jeans recycle återvina kläder sweden green little heart hållbart mode
Vid Svenska skolskolan tillverkas tråd från använt denim. Foto av: Sofia Sabel/imagebank.sweden.se

Hur går kläderåtervinning till?

Om du inte är säker på hur du ger nya liv till gamla kläder själv, eller om du verkligen inte kan återanvända eller reparera dem längre, kan du skicka dem till klädbanker och specialfirmor för återvinning av kläder som kan göra det åt dig.

Om de är i gott skick skickas de mer än troligt till länder som verkligen behöver dem, men om kläderna bedöms som uttjänade finns det andra alternativ. Vissa företag tar dessa gamla trasor och olämpliga tyger och förvandlar dem till saker som tvättdukar, påsar mm. Det blir då ett cykliskt tänk och vi begränsar nyproduktion som kostar på – på jordens resurser som vatten och land.

Fast fashion behöver förändra sig för att kunna ha en plats i den hållbara framtid som vi alla vill vara med att skap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Select your currency

Main Menu

0