Food

Bästa tipsen för att minska ditt matsvinn

Visste du att 2/3 av allt matsvinn i Sverige och västvärlen uppstår i våra hem? Med enkla knep och gröna små steg så du förändra dina vanor och på så sätt bidra till att minska matsvinnet!

Med enkla och konkreta tips hjälper Green Little Heart dig att leva mer hållbart och på så sätt minska matsvinnet! 

Källa och fotocredit: Naturvårdsverket och Livsmedlesverket

Facts: Matsvinn är mat som slängs fast den egentligen hade kunnat ätas upp, eller använts till kompostering och gödsling. Maten slängs alltså i onödan. Det sker i våra hem, i butiker, på restauranger och i industrier. Det är ett otroligt resursslöseri. Men enkla tips kan du lära dig att slänga mindre och använda mer. Man behöver inte vara Einstein för att förstå att om vi istället skulle äta maten så skulle vi inte behöva producera lika mycket. Detta skulle leda till att miljöpåverkan från hela livsmedelskedjan skulle minska. Te.x transport, produktion, energianvändning och hantering av livsmedel och för inte tala om alla djurs liv som går till spillo. Det är dags att ta tag i ditt matsvinn darling. För jag önskar verkligen att vi kunde skylla på någon annan, vore ju lätt att säga att det är butikerna, men det är det inte. Inte bara. Det är du och jag. Vi därhemma. Det är där det stora matsvinnet uppstår. ⅔ av allt matsvinn uppstår i våra hem. Man skulle kunna lägga sig ner och gråta. Eller så tar vi tag i situationen och skärper oss, big time. Kom ihåg – “Ingen kan göra allt men alla kan göra något” . Det är nu ditt nya liv börjar, med mycket mindre matsvinn! 🙂

Till att börja med så kan du lägga dig till med en ny bra vana att varje vecka, beställ din frukost, lunch eller middag från någon av våra matsvinnsappar, t.ex. Karma eller To good to go – som precis har öppnat upp i Sverige. Vad det innebär är att resturanger lägger upp mat via appen som de annars hade slängt, som dock fortfarande är mycket bra kvalitetsmässigt, och vips så kan du handla den och äta upp den. Istället för att slänga! 

Tips 1. Använda Matsvinnsappar minst två gånger i veckan, tex Karma eller To good to Go..istället för att köpa ny mat i butiken. 

Tips 2. Utnyttja möjligheter online med t.ex. Matsmart 

Tips 3. Lär dig food hacks, det går att förändra sitt beteende, scrolla ner för våra bästa food hacks

Tips 4. Ta inte mer mat än du tänker äta upp. 

Tips 5. Planera dina inköp. Så du inte handlar när du är väldigt hungrig. 

Tips 6. Lär dig laga god mat på rester. Dedikera minst en dag i veckan till att bara äta rester – tex. torsdagar så rensart du inför helgen!

Tips. 7. Rensa kylskåp och skafferi regelbundet. Så du inte köper på dig fyra burkar bakpulver för att du inte trodde du hade (har själv gjort det måååånga gånger)

Tips 8. Läs på och sätt in dig i hur mycket matsvinnet förstör vår miljö och liv går till spillo.

Tips 9. Ingen kan göra allt – men alla kan göra något!

Tips 10. Enjoy life

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Select your currency

Main Menu

0