Det går att minska Matsvinnet! Tips och foodhacks!

Från gård till bord, längs hela kedjan, finns idag ett stort resursslöseri. Det är inte bara själva maten som går till spillo, utan alla de resurser som används för att producera maten. Det här kallas för Matsvinn och det har en skadlig effekt på miljön, ensamt står matsvinn för ca 10 % av de globala utsläppen av växthusgaser.

Det finns bra möjligheter och framförallt med kunskap så kan du och vi alla – faktiskt ändra denna utveckling. Många företag erbjuder idag tjänster för att sälja överskottsmat från butiker och restauranger. Nedan listar vi några av dessa fantastiska initiativ.

Matsmart

En matrevolution. Matsmart är en annorlunda E-handel. Matsmart räddar mat och säljer billigt till klimathjältar på nätet. Efter att förstått att en tredjedel av världens mat som produceras slängs, satte sig gänget bakom Matsmart ner och försökte hitta en lösning. Voila! Matsmart! Matsmart säljer bara hållbara produkter som annars skulle riskeras att slängas på grund av någon av följande anledningar:

  • Överproduktion
  • Felaktiga förpackningar
  • Säsongstrender
  • Korta eller ibland passerade bäst före-datum
matsmart rädda maten hållbart green little heart shop buy food

Karma

Karma minskar matsvinnet! En tredjedel av den mat som produceras slängs. Det resulterar i 1,3 miljarder ton matsvinn globalt. Karma har via sin app gjort det möjligt för restauranger och matvaruaffärer att sälja sina lite äldre varor via Karma, till ett reducerat pris. Ofta minst 50 % för fullt normala varor. Här hittar du nedladdningslänk till Karmas app! Använd den gärna och var på så sätt med att bidra till minskat matsvinn.

karma rädda maten hållbart green little heart shop buy food

Soppköket

100 000 elefanter. Så mycket mat slängs i Sverige varje år av butiker och grossister. Det påverkar både miljön och utgör en onödig kostnad för livsmedelsbranschen. Samtidigt råder stor arbetslöshet bland nyanlända och folk från förorten. Många med hög kunskap inom matlagning, service mm.

Soppköket bedriver catering och restaurang på räddade råvaror från Paradiset Matmarknad, Saltå Kvarn m.fl. På så sätt minskas matsvinnet, skapar jobb och måltider skänks till behövande.  Prova gärna deras hållbara catering inom Stockholm med el-cykel leverans, alltid hållbara serveringsmaterial och noll-vision vad gäller matrester efter genomfört event.

Du finner de även i egen restaurang i Söderhallarna, vid Systembolaget & Bun Meat Bun.

sopköket rädda maten matsvinn green little heart

Too Good To Go

Världens största maträddningsapp. Till dags datum har 38,633,195 miljoner måltider räddats. Det är lika med att 96,583 ton CO2 isom därmed nte har släppts ut i atmosfären. Källa EPA – United States Environmental Protection Agency. Vad väntar du på! Bara att ladda ner och börja bidra till minskat matsvinn som också gör under för din ekonomi. Och ja, du kan ha både Karma och Too Good To Go! Desto mer mat kan vi rädda!

Matmissionen

Matmissionen är en social matbutik som gör gott både för människa och miljö. Hos Matmissionen bidrar du till minskat matsvinn. Som medlem får du handla mat till mycket låga priser. Deras butiker finns i Hägersten och i Jakobsbergs centrum. Alla är välkomna att handla hos Matmissionen, särskilt frukt och färskvaror som behöver omsättas snabbt. Men de finns framför allt till för medlemmar med låg inkomst som har svårt att få pengarna att räcka till i vanliga livsmedelsbutiker. Som medlem kan du köpa varor till en tredjedel eller mindre av vanligt butikspris. Förutom billig mat till medlemmar och minskat matsvinn gör Matmissionen det möjligt för personer att arbetsträna. Hållbart i ordets rätta bemärkelse! 

matmissionen rädda maten matsvinn green little heart
Matmissionen i Jakobsberg öppnar i april 2020. Foto: Anna Z Ek

Food2Change

Food2change är en ideell förening för människor som tillsammans med handlare hämtar matsvinnet ​från dagligvaruhandeln. Medlemmarna kallas hjältar. Ett hjältemedlemskap möjliggör att man kan få tilldelning av mat som annars hade kastas. Det kostar 500kr att bli medlem. Över 60 ton mat har redan räddats. Som medlem får du en tilldelningar där du sen kan gå och hämta din mat som annars hade slängts. Win Win på många olika sätt. 

food2change matkasse rädda maten matsvinn green little heart

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Select your currency

Main Menu

0