The Espradrilles Experience – etisk spansk skotradition från Dalí till Coco Chanel

The Espadrilles Experience från Handmade Barcelona är det perfekta exemplet på uppfinningsrikedom i allt från produkt till affärsstrategi. Produkten – espadriller – är en del av en tusenårig spansk och etisk tradition. De har gått från att vara en sko för de fattiga till att i dag vara en sko älskad av filmstjärnor som Grace Kelly och modeguruer som Coco Chanel, båda inspirerade av den spanska konstnären Salvador Dalí.

Vi intervjuade Luis och Kathe – konsthantverkarna och eldsjälarna bakom Handmade Barcelona och The Espadrilles Experience. De berättade allt om sina vackra, hållbara och etiskt producerade skor och hur de har lyckats bli en av de trendigaste internetupplevelserna.

Espradrilles Experience, etisk spansk skotradition - Från Dalí till Coco Channel sandals
Photo by Handmade Barcelona

Handmade Barcelona började som en liten workshop i Barcelonas charmiga gotiska kvarter. Människor från hela världen kom för att lära sig mer om skorna, dess tusenåriga historia och skapa sig ett eget par. På grund av pandemin tvingades de stänga, men det dröjde inte länge innan de uppfinningsrikt öppnade helt nya dörrar och senaste förra veckan (i skrivande stund) skrev Washington Post att Handmade Barcelona erbjöd en av de bästa upplevelserna att dela sina vänner och kollegor. Men hur blev det möjligt?

Kan du berätta lite om espadrillernas historia?

Tillverkningen av espadriller, även kända som alpargatas, är en över tusen år gammal tradition. Espadriller kommer ursprungligen från Katalonien och namnet kommer från sulornas material: esparta. Det kommer från en växt som är riktigt ful och stel. Det går sönder lätt och är alltså ganska värdelöst.

På medeltiden hade människor begränsade resurser och den här växten var en avfallsprodukt från plantagen. Så det var på grund av nöden tillsammans med lite kreativitet hos människorna som espadriller kom till.

Hur tillverkas espadrillerna?

Det tar ungefär 48 timmar. Först blötlägger du esparta-växten i vatten i 24 timmar. Växten sväller då upp och blir till mjuka fibrer som sedan hamras i cirka 6–8 timmar. Växtens hårda fibrer separerar och kvar blir en mjuk, flexibel och tålig fiber som kan flätas. Sedan börjar man göra sulan genom att snurra flätorna med händerna. Detta ger en lätt och flexibel sula som gör foten kan andas igenom. Sedan lägger man till skons ovandel, som i början gjordes av säckar, men görs numera av linne.

Sedan har vi snörena. För tusen år sedan brukade bönderna sy på ett sätt som gjorde att de kunde de anpassa skons storlek efter fötterna genom att dra i snörena, eftersom de inte ha det storlekssystem vi har i dag.

Hur kom det sig att ett par skor för fattiga bönder blev så populära och är så omtyckta än i dag, tusen år senare?

Skorna är verkligen imponerande och man kan göra så mycket med dem. De finns i olika sömmar och stilar. En av dessa sömmar, den katalanska, blev känd på grund av Dalí. Han brukade alltid bära espadriller. Han gick till stora galor i kostym, men med espadriller. Där hängde han med celebert folk och kändisar som Coco Chanel, Yves Saint Laurent och Grace Kelly. De såg möjligheterna med dem och designade om dem helt plötsligt genom att lägga till klack, siden och så vidare.

Som vi nämnt så finns det olika sömmar. I Galicien har de till exempel en sömstil som kombinerar två eller fler snören. Sedan har alpargatas från Baskien en randig söm med tre olika färger ihopflätade, så att att göra espadriller snygga är enkelt eftersom de är så mångsidiga.

Espradrilles Experience, etisk spansk skotradition - Från Dalí till Coco Channel shoes
Photo by Handmade Barcelona

Hur hållbara är espadriller?

De är så hållbara som en handgjord sko kan vara. Sulan som sagt en biprodukt från jordbruket. Ovandelen är gjord av ekologiskt tyg. Och knytbanden är lokalt producerade.

Vi arbetar bara med små familjeägda företag. I princip alla delar som skon består av är lokalt producerade. Och hela skon är handgjord. Vi tar emot alla delar till skon och sätter ihop dem här i vår lilla verkstad i Barcelonas pittoreska gotiska kvarter. Men vi är också måna om vårt sociala engagemang. Vi har program som hjälper och stödjer hantverkarna som arbetar hos oss och deras samhällen.

En viktig del av Espadriles Experience är att besöka verkstaden i Barcelona och lära sig mer om espadrillernas historia och designa sina egna skor – hur har ni klarat er under lockdown?

Det kanske låter märkligt, men medan andra företag har fått kämpa och tvingats säga upp medarbetare under den här pandemin, har vi varit tvungna att anställa fler för att kunna producera så många skor som vi gör.

Nöden är uppfinningarnas moder och det är just det – det var så den här idén föddes. Våra kunder kunde inte komma till Barcelona längre på grund av pandemin, så nu går vi i stället till alla våra kunders hem virtuellt.

Det var alltså av nödvändighet som vi kom på den här fantastiska upplevelsen som du nu får ta del av. Vi flyttade The Espadrilles Experience online och varje dag har vi videosessioner med hundratals människor över hela världen.

Vi har precis (i skrivande stund) genomfört 1 057 videosessioner och sedan lockdown har vi tillverkat cirka 10 000 skor.

De är så populära att det är galet! Vi har sessioner med företag som Google, Facebook och Dropbox, precis som vi har sessioner med grupper med vänner.

När jag pratar med Luis och Kathe inser jag hur mycket karisma de har och hur mycket passion för sina produkter de tar fram, vilket är något som de definitivt förmedlar under deras online Espadrilles-upplevelse. Jag gjorde en själv och jag blev fascinerad av hur roliga och underhållande de är, Kathe och Luis får dig att känna att du är i Barcelona, ​​de visar dig runt i staden, de välkomnar dig till deras verkstad och berättar för dig alla små bitar av Espadrilles historia och millennietradition. I sesionen lär du dig om de olika stilarna i alpargatas som kan finnas, man kan göra 92 000 olika kombinationer genom att variera hälen, tygets färg, färgen och materialet på strängarna, addonssmyckena och naturligtvis sömmarna. Och precis så hade du valt ditt material och din stil för att designa ditt eget par traditionella espadrilles, som Kathe omedelbart och framför dig börjar sätta ihop och du behöver bara vänta några dagar tills du tar emot dem vid din dörr. Jag kunde inte rekommendera denna upplevelse mer !!!
Photo by Handmade Barcelona

När jag pratar med Luis och Kathe inser jag hur mycket karisma de har och hur mycket passion för sina produkter de för fram, vilket är något som de definitivt förmedlar under The Espadrilles Experience. Jag deltog i en och jag fascinerades av hur roliga och underhållande de är. Kathe och Luis får dig att känna att du är i Barcelona. De visar dig runt i stan, välkomnar dig till deras workshop och berättar alla detaljer om espadrillernas tusenåriga historia

Under sesionen lär du dig om alpargatas olika stilar. Man kan göra 92 000 olika kombinationer beroende på val av klack, färg på tyget, färg och material på snörena, utsmyckningar och naturligtvis sömmarna.

Om precis innan sessionen är slut, när du väl har valt stil och material på dina alldeles egna espadriller, börjar Kathe sy ihop dem framför dina ögon. Sedan behöver du bara vänta ett par dagar tills de dimper ned i brevlådan. Jag kan inte rekommendera denna upplevelse nog!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Select your currency

Main Menu

0