Vegan & Cruelty-Free - Vad är skillnaden?

Vegan & Cruelty-Free – Vad är skillnaden?

Vi som gärna handlar ansvarsfullt, allt från skönhetsprodukter , vissa hushållsproduketr till matvaror. Vi vill gärna ha veganska och cruelty-free produkter, men varför måste vi hänvisa till båda termerna separat? Är de inte samma sak? Nej, det är de inte.

Vegansk och cruelty-free kan verka mycket lika men i praktiken är de helt olika. Även om det inte finns några officiellt godkända definitioner, definierar följande beskrivningar dem bäst:

  • Cruelty-free innebär att produkterna och ingredienserna som användes i produkten inte testades på djur inågot stadium under själva produktionen.
  • Veganskt betyder att produkterna inte innehåller några animaliska ingredienser eller animaliska biprodukter. Detta inkluderar ingredienser som honung, bivax, gelatin, yoghurt och andra mindre uppenbara animaliska biprodukter som lanolin (ullfett), skvalen (hajleverolja), karmin (krossade skalbaggar), ambergris (valk spy) och morkaka (fårorgan).
Vegan & Cruelty-Free - Vad är skillnaden? bee
Photo credit: Pxfuel

Den etiska skillnaden

Cruelty-free och Veganskt kanske inte är bröder och systrar men de är fortfarande släktingar och i hjärtat är deras mål detsamma – Att respektera och skydda våra lurviga och icke-lurviga djurvänner och deras rättigheter. Men här kommer den etiska skillnaden:

  • Även cruelty-free produkter, även om de inte testats på djur, kan fortfarande innehålla animaliska ingredienser eller biprodukter som skulle ha krävt djurens död. Detta väcker naturligtvis frågan – är dessa produkter verkligen cruelty-free? Vi tror att oavsett vad din kost är (vegan, vegetarisk eller omnivore) behöver ingen av dina kosmetiska produkter och kroppsvårdsprodukter innehålla animaliska ingredienser.
  • Veganprodukter kan, trots att de inte innehåller några animaliska ingredienser, fortfarande testas på djur, vilket säkert inte är i en anda av veganism?
  • Låt oss säga att du köper ett cruelty-free certifierat schampo men det innehåller bivax, därför är det inte veganskt. Om du köper ett vegan-certifierad solskyddsmedel kommer den inte att innehålla animaliska ingredienser eller biprodukter men den kan vid någon tidpunkt i dess utveckling testas på djur och är därför inte cruelty-free.

Hittills låter det allt ganska rakt fram, eller hur? – Men vänta! Eftersom det inte finns någon standard, ingen officiell regel för dessa definitioner finns det några hål genom vilka många produkter och företags praxis kan falla igenom och vi borde vara medvetna om dem om vi bryr oss om att välja etiskt och hållbart.

Vegan & Cruelty-Free - Vad är skillnaden? monkey
Photo credit: Pxfuel

Cruelty-free certifieringar

Det finns tre mer vanliga och allmänt betrodda cruelty-free certifieringsorgan:

Du kan läsa mer om dem i vårt tidigare blogginlägg Cruelty-free certifieringar.

Vegan & Cruelty-Free - Vad är skillnaden? cruelty free certifieringar

Tyvärr finns det ett antal falska “kanincertifiering” – logotyper som används på produkter globalt som vilseleder konsumenterna och utan tvekan fortfarande är testade på djur.

Vissa varumärken använder som är ”cruelty-free certifierade” använder det bara som marknadsföring, men i själva verketkan deras produkter vara kopplade till djurprovningsföretag, till exempel:

  • Cruelty-free kan bara betyda att den färdiga produkten inte testas på djur men att ingredienserna testast på djur vid någon tidpunkt i deras utveckling.
  • Vissa märken som påstår sig vara ”cruelty-free” testar kanske inte produkten på djur men de har en tredje part eller en leverantör som gör det. Bland dessa hittar vi märken som säljer kosmetika och kroppsvårdsprodukter i Kina, som är en gigantisk marknad. Problemet är att Kinas lagar kräver att produkter testas på djur innan de kan säljas på dess territorium. Så vad märken gör är att de outsourcar djurtestning, så officiellt är själva varumärket “inte testande” och de får behålla den cruelty-fee etikett.
  • Moderbolaget till ett cruelty-free företag kan testa på djur. Ett varumärke, som Tom’s of Maine eller The Body Shop kan vara cruelty-free men deras moderbolag (Colgate-Palmolive respektive L’Oréal) är det inte. Frågan är, bojkottar du dem eftersom deras ägare inte är i linje med deras cruelty-free etos? Eller skulle du stödja dem för att minska den negativa påverkan på den ökande medvetenheten och populariteten för cruelty-free produkter?

Här på Green Little Heart föredrar vi att stödja alla de underbara oberoende cruelty-free märken som finns där ute. Vi tror att genom att stödja dessa verkligen progressiva företag kan vi hjälpa dem att växa ut till sina egna etiska imperier, som med tiden kommer att ersätta de stora varumärkena och slutligen få ett slut på den fruktansvärda praxisen med djurförsök!

Vegan & Cruelty-Free - Vad är skillnaden? pig
Photo credit: Pxfuel

Vegancertifieringar

Vegan är den yngsta termen som har utvecklats, från en diet exklusive animaliska ingredienser och biprodukter, till ett livsstilsval som undviker användning av något djurrelaterat, kall det läder, ull eller till och med karmin (rött färgämne från skalbaggar) i produkter .
Här är några pålitliga veganorganisationer eller organ som ger sin godkännandestämpel för veganprodukter:

  • Vegan action – en ideell amerikansk organisation. https://vegan.org
  • The Vegan Society – en brittisk baserad välgörenhet och världens äldsta vegansamhälle https://www.vegansociety.com
  • Här kan du hitta flera andra inte så allmänt kända http://vegan-labels.info/category/vegan-label/

Samma försiktighetsåtgärder gäller dock för produkter som anser sig vara vegan. Många hävdar helt enkelt att de är fria från animaliska produkter och antingen innehåller bivax eller honung eller naturligtvis använder en falsk logotyp!

Vegan & Cruelty-Free - Vad är skillnaden? vegan
Vegan & Cruelty-Free - Vad är skillnaden? lgos

Green Little Hearts vegan- och cruelty-fee tips

För att förbli trogen mot ditt etiska syfte, se till att produkten och varumärket är både vegan- och cruelty-free. På detta sätt kan du vara säkra på att inget djur har skadats och dödats för att producera produkten.

Tänk också på kriterier som ekologisk och palmoljefri. Otroligt viktigt, då palmoljeindustrin är hemsk. Det är är också av störat vikt att ingredienserna är ekologiska.

Besök webbplatserna för de organisationer som utfärdar cruelty-free och vegancertifieringar. De har alla sökmotorer där du kan leta efter produkter och företag som de har certifierat, på det här sättet hoppar du över att bli lurad av en falsk certifieringslogotyp. För att kontrollera om produkten är cruelty-free, gå till Leaping Bunny’s approved brands listPETA’s Beauty without Bunnies brand lists och / eller Välj Cruelty Free’s Cruelty-free list.

Tänk på att vissa märken och produkter fortfarande kan vara cruelty-free och veganska men inte nödvändigtvis har certifieringssymboler eller logotyper på sin produkt, ofta på grund av licenskostnader – de kan ju bara vara ett hantverkare eller ett litet varumärke.

Vegan & Cruelty-Free - Vad är skillnaden? cow
Photo credit: Pxfuel

För att kontrollera om produkten är vegansk, läs ingredienslistan (se här för en bra lista med animaliska ingredienser att se upp för) för att säkerställa att den inte innehåller några animaliska ingredienser eller biprodukter.

Cruelty-free och veganprodukter ökar. Så om du tar dig tid att kolla etiketterna, ingredienserna eller undersöka dina favoritmärken för att se till att de gör den etiska saken, ge inte upp! Endast med vårt gemensamma stöd för dessa företag kan vi hjälpa dem att växa och fortsätta att öka medvetenheten om djurens välfärd och djurs rättigheter.

Kontakta oss gärna om du har några frågor, kommentarer eller andra “vegan / cruelty-free” förslag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Select your currency

Main Menu

0