New Year - New Life! Make it the best version of you!

Ett Nytt År – Dags för ett nytt hållbarare du?

Du kanske redan har funderat på att göra ditt liv mer hållbart? Förändringar i vanor kan ta tid att anpassa sig till, det är bättre att göra det steg för steg.
Vi har skapat den här guiden med 12 steg, 12 nya vanor att lägga till under de följande 12 månaderna av det nya året. Följ dem så blir du en grönare och mer hållbar person i slutet av detta år!

1. Ät mindre kött och mejeriprodukter

Att äta mindre kött och mejeriprodukter är det det bästa sättet att minska ditt koldioxidavtryck, enligt den mest omfattande analysen av jordbruksindustrins skador. Utöver det så är det också ett viktigt beslut som påverkar din hälsa positivt och kanske det viktigaste av allt, mindre oskyldiga djur inte behöver ingå i massprodutkion av mejeri och kött. Det är en stor skillnad i djurhållning i olika delar av värdlen men oavsett – så är det många djur som far fruktansvärt illa i sin väg att bli mat eller att producera ägg/mejeri-produkter. Det känns som tiden är förbi då vi kan blunda för hur det verkligen går till. Beroende på hur mycket kött och mejeriprodukter du redan äter, kan du till exempel försöka göra en kött & mejerifri måndag, vara Vegan före 6 som författaren Mark Bittman eller bara äta kött på helgerna,. Och det kött & mejeri som du vill ätat bör du nogrannt kika lite mer på. Är det producerat etiskt, hållbart och lokalt? – eller bara rakt upp blir vegetarian eller vegan, eller kör en “Veganuary challenge” med vänner och familj – en hel månad som vegan!

 

Nytt år ny hållbar du cow kor
Photo credit: Pxfuel

2. Byt ut ett engångsbruk mot ett återanvändbart alternativ

  • Börja bära återanvändbara bestick och/eller sugrör och vägra engångsartiklar – Ta med en uppsättning återanvändbara bestick och sugrör så att du kan vägra engångsplast när du är äter ute eller ner du reser. Det finns ingen anledning till varför du inte bara kan ta med ett par bestick hemifrån om du vill köpa något!
  • Plastpåsar – Ha en tygpåse till hands överallt där du går för improviserad shopping och börja använda återanvändbara påsar för bulkartiklar, produkter och andra livsmedel.
  • Byt plast för engångsbruk, påsar och platsfolie etc mot återanvändbara matomslag som Earthastic’s. Tillverkad med 100% naturliga ingredienser och 100% GOTS-certifierad ekologisk bomull, Earthastic Food Wraps är ett miljövänligt sätt att förpacka och förvara frukt och grönsaker, täcka salladsskålar, rester, tallrikar; förvara och vik i påsar och bär mat. Earthastic Food Wraps andas vilket innebär att de efterliknar de naturliga egenskaperna hos matskal och frukt – vilket håller maten fräschare, krispigare och smakigare längre! Och det bästa? De håller dig upp till 1 år!

Nytt år ny hållbar du earthastic
Photo credit: Earthastic

3. Tänk på hur du förflyttar dig

Snart är ett vaccin på plats och det kommer bli en större förflyttning i samhället igen. Så istället för att köra till jobbet eller skolan, försök ta kollektivtrafik, samkörning, cykling eller skoter eller gå minst en gång i veckan! Coronasafe of course!

4. Börja göra dina egna skönhetsartiklar eller mat, som granola och inlagda grönsaker.

Hår- och ansiktsmasker är lättare att göra än du tror, med lite kokosnötolja, socker och frukt kan du skapa ganska bra självvårdsbehandlingar. Och för att göra dina egna granola-bars behöver du så lite som havre, nötsmör, sirap och lite torr frukt. Kika i vår Instagram feed för många ideer och recept.

Men om DIY inte riktigt är din grej, kan du också välja att köpa hållbara hår- och hudprodukter. I vår hållbara butik hittar du noggrant utvalda skönhets produkter som endast använder naturliga ingredienser, skördade på ansvarsfullt sätt; produkter som är fair trade, veganksa och inte testade på djur och som produceras med minimalt avfall och till och med använder återvunna förpackningar.

Nytt år ny hållbar du diy beauty skönhet
Photo credit: Pxfuel

5. Kika in i din secondhand-affärer först innan du köper nytt!

Eller kanske begränsa dig till att köpa en ny sak till dig själv varje månad och köp allt annat begagnat eller gör det dig själv! Detta fungerar bra för kläder, personlig vård, heminredning etc.

6. Minska antalet kläder i din garderob och donera!

Minimera ditt behov av att köpa onödiga nya kläder och förenkla ditt liv.
Gör en massiv garderobs- och förråds-rengöring, ta alla kläder, skor, ryggsäckar, väskor och andra accesoaer du inte har använt på länge och donera dem! Här är tre sätt att göra det:

  • Ta dem till de utsedda kläd- och skorhyllorna – De ordnar det och tar dem till välgörenhetsbutiker eller skickar till människor i nöd.
  • Sälj med Sellpy – De plockar dina kläder hemma, de saker som inte är i försäljningssik skickas till donation och för dem i försäljningssik kan du skapa en online butik på deras hemsida och ställa in ett pris. Sellpy tar dock en hög provision dock.
  • Begär hämtning av Scanrec – En organisation som hämtar dina saker hemma och skickar de bärbara delarna till människor i nöd och de som är för sliten för att bära kommer att återvinnas.
Nytt år ny hållbar du clothes kläder donate
Photo credit: Leonid Yastremskiy

7. Börja kompostera!

Detta kan göras i en mängd olika sätt och storlekar, inklusive i lägenheter. Det kommer även mer och mer spännande innovativa lösningar som möjliggör ett cirkulärt tänkt – tex akvarium där fiskarnas avföring blir till näring och på toppen odlas din egen sallad!

8. Undvik mat, kosmetika, rengöringsprodukter och bränsle med palmolja i ingredienslistan!

Palmolja finns i MÅNGA saker, och det bidrar till avskogning, klimatförändringar, brott mot mänskliga rättigheter, och det är inte heller så bra för vår hälsa. Titta på ingredienserna på de saker som du handlar. Du kan aktivt välja bort produkter som innehåller palmaolja och det gäller verkligen all palmolja. Du har en otrolig makt som konsument bara genom att välja bort och välja “rätt”.

9. Prioritera lokalt producerade produkter!

Att shoppa lokalt producerade produkter är ett utmärkt sätt att minska koldioxidutsläppen och stötta den lokala ekonomin. Kika var de proukter som du vill handla är producerade. Leta efter t.ex. Från Sverige i Sverige och samma princip gäller oavsett var du bor.

Nytt år ny hållbar du buy local choping lokalt
Photo credit: ogichobanov

10. Välj ekologiskt och certifierat när det är möjligt!

Ekologiskt produktion använder färre resurser, skyddar bin, förhindrar luft- och grundvattenföroreningar och ökar den biologiska mångfalden, som alla är avgörande för hållbarhet i ordets rätta bemärkelse. Sätt press på din lokala butik att sänka priserna på ekologiskt. Det ska inte vara någon form av trendprodukter och därför extra dyr –  utan möjligt för alla att handla och äta. Cerifieringar är en viktigt bevis för en hållbar produtktion och det finns många bra – relaterat till branch. Läs gärna mer här om du är intresserad av certifieringar.

11. Säg nej till sk. Fast Fashion!

Klimatsmart mode – hållbart mode! Det har funnits en tid då modegraden inte var särskilt hög, även om smak är ytterst subjektivt. Dock är dagarna förbi med krispiga hampaklänningar i slipsfärg. Det är inte lägre tråkigt eller omodernt. Det finns vackra ansvarstagande varumärken för varje stil, känslighet och budget som minimerar avfall och koldioxidutsläpp, ansvarsfullt kasserar använda resurser och varumärken som gör sitt yttersta för att tillverka kläder enligt högst etiska och miljömässiga standarder. Kolla in i vår hållbara butik där du kan köpa allt från skor till underkläder till jeans till klänningar. Medan du håller på med det, prioritera hållbara, tidlösa plagg av hög kvalitet som kommer att klara tidens test. Någonstans är det alltid någon och/eller någon som får betala ett alldeles för högt pris för Fast Fashion.

Nytt år ny hållbar du mode fashion
Photo credit: Mireia Playa, Bastet Noir, Kintobe

12. Minska matsvinet! Så viktigt

Hur ofta beställer du mat på en restaurang för att upptäcka att det är en större portion än du kan äta? Eller bli lite för optimistisk i början av veckan om hur många gånger du ska laga mat hemma? Det är lätt att det blir mycket mat över som du sedan för slänga. Beställ mindre portioner eller dela med en vän när du går ut och äter. Och om du har en vana att få matvaror som till slut blir dålig-  köp lite mindre än vad du tror du kan behöva, ha en dag i veckan som du alltid äter rester på –  #happywasteday – och fylla på skafferi med matvaror som korn och pastasås för att göra en måltid i ett nafs.

Så många häftiga utmaningar och vi vet att du vill prova dem alla, eller hur? Vårt råd: prova en i taget. Det är helt ok att bygga bättre vanor stegvis för att få dem att hålla! Tack för alla dina ansträngningar. Tillsammans kan vi skapa en mer hållbar värld för alla vi som bor på vår vackra planet Jorden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Select your currency

Main Menu

0