Mindre plast för planeten! Make the switch med Green Little Heart

Hur hamnar allt plast i naturen?

På någon märkligt sätt så finns plast precis överallt, från de högsta berg till de djupaste av hav. Alldeles nyligen upptäcktes mikroplaster också i mänskligt blod. På näthinnan fastnar bilder när oskyldiga djur exponeras för plast i olika former. Det är skrämmande att läsa på Naturskyddsförenings sida följade data:

Av de cirka 300 miljoner ton plast som årligen produceras i världen antas några procent, mellan 5 och 13 miljoner ton, hamna i naturen.

+60 triljoner plastpartiklar fångas upp i Sveriges reningsverk och hamnar i slam, som sprids på våra åkrar. Därifrån kan de komma in i maskar och andra levande organismer.

Ytterligare 15 triljoner plastpartiklar fångas inte upp i reningsverken, utan tar sig vidare ut i våra vattendrag.

Syntetisk textil släpper ut mycket mer plastfibrer än vad man tidigare trott. Varje gång du tvättar ett kilo akryltyg (till exempel en stickad tröja, mössa och vantar) frigörs 120 000 fibrer.

Ju närmre man kollar, desto mer mikroplast hittar man. En sil med 20 mikrometers hål fångar upp 2 500 gånger mer än en sil med 300 mikrometers hål.

Plasten kommer ut i naturen dels för att vi människor slänger den där, men också på grund av slitage av bildäck, konstgräsplaner, tvätt av syntetiska textilier, innehåll i kosmetika, och från fiskeutrustning som hamnar i haven. Det är med andra ord uppenbart att vi inte tar hand om plasten på rätt sätt.”

Ovan är skrämmade fakta och data och ser man till värdlen i stort så är det tydligt att vi mäniskor snabbt måste ändra hur vi lever och fasa ut plasten så gott det går i våra liv. Stor del av den plast som tillverkas – tillverkars av råolja, ett fossilt bränsle som vi måste bli mindre beroende av. Det finns också ett tydligt samband mellan sk. Fast Fashion och oljeproduktion.

Medecinen mot att detta är att bli en mer medveten konsument. När du handlar, äter & lever – försök att göra det lite mer hållbar. Ta några gröna steg varje vecka. Kanske börjar du med att byta ut din plasttanborste till en i Bambu? Det viktiga är att du börjar, för när vi väl börjar ställa om till ett mer hållbart liv så ger det många positiva sk. “ripple effekts” – vi mår bättre, Moder Jord mår bättre och det känns väldigt bra i ditt gröna hjärta!

Green Little Heart hjälper dig att göra det enklare att fasa ut plasten i ditt liv. Vi har samlat mycket bra alternativ till våra vanliga produkter i tex våra badrum. 

Nedan ser du en fin samling bra produkter som ersätter dina “vanliga” plastproukter i ditt hem – allt från tvål, schampo, balsam, diskborstar, trasor, deoderat och massa annat ljuvligt. Dessa produkter är också utan skadliga parabener, sulfater och annat skadligt för miljön!

HÅLLBART MODE SHE/HER

Secondhand All

HÅLLBARAACCESSOARER

HÅLLBARBEAUTY

HÅLLBARABARN

HÅLLBARASKOR

Vi säljer endast varumärken som uppfyller våra hållbarhetskriterier

Cruelty free

Cruelty-free

Cirkulär ekonomi

Rättvis handel

Veganskt

Lokal produktion

Zero waste

Ekologiskt

Mindre koldioxidutsläpp

Made to order

Naturliga råvaror

Välgörenhet

Mångfald och inkludering

Hållbara varumärken

Select your currency

Main Menu

0