Break Up With Plastics

Plast, plast och plast. Ja, plast finns i allt och överallt. Ta en titt omkring dig och observera vad som är gjort av plast, det är säkert fler saker än vad du tror. Vi sover på kuddar fyllda med material gjort från plast, vi klär oss i plast, borstar våra tänder med tandborstar gjorda av plast, skriver på tangentbord av plast, äter från plasttallrikar med plastbestick och så vidare. Plasten förorenar vår natur, våra hav, luften och våra kroppar. Enligt studier får vi i snitt i oss 2 000 mikroplastpartiklar per vecka, vilket motsvarar ett kreditkort på 5 gram. Och man har nyligen även hittat plast i människoblodet. Plasten har kommit att bli en så stor del av våra liv men nu har vi kommit till en punkt då vi MÅSTE göra slut med den eller åtminstone dra ner på plastkonsumtionen. Vi människor har ett toxic relationship till plast och det är dags att förändra detta.

*Bild på plastflaskor, Källa: @shots_of_aspartame*

Hur uppkom platsen?

Plasten föddes år 1907 när den Belgiske kemisten och marknadsföraren Leo Baekeland sammanförde ​​två kemikalier: formaldehyd och fenol under värme och tryck vilket skapade ett hårt och tåligt material. Det vi idag kallar plast. Det då nya materialet skapade en materialistisk revolution och spreds som en löpeld världen över då allt fler och nya innovationer kunde produceras av det tåliga materialet. Under de senaste årtiondena har plast kommit att bli en stor del av modeindustrin. Textila material som polyester, akryl, elastan och nylon är bara några av de textilier som tillverkas av plast. Dessa “plast-textilier” används flitigt av bland annat de stora klädkedjorna. Dessa kläder även kallat fast fashion är ofta billigare och har dessvärre ofta en väldigt kort livstid.

*Bild på Leo, Källa: Investors Business Daily*

Hur gör vi slut med plast?

En hållbarhetsvåg sköljer just nu över vår värld, en våg som vi vet är här för att stanna. Vi måste alla ta vårt ansvar och tänka till lite extra ibland. Många bäckar små kan faktiskt göra stor skillnad. Nedan nämner vi tips och tricks på hur just du kan utesluta mer plast i din vardag och välja snällare alternativ som gynnar både din hälsa och planeten vi bor på.

“Plastkläder”

Alla kläder släpper fibrer när de tvättas, men hoodtröjan av fleece, blusen av polyester och koftan av akryl har alla en sak gemensamt – de är gjorda av plast och bidrar därför till utsläpp av mikroplaster i miljön. Försök att satsa på naturliga material så som lin, ull och bomull samt tvätta endast när det verkligen behövs. Vi rekommenderar även starkt att använda en tvättpåse som fångar upp mikroplaster i tvättmaskinen och hindrar dem från att skada miljön, för faktum är att varje gång du tvättar ett kilo akryltyg (till exempel en stickad tröja, mössa och vantar) frigörs 120 000 fibrer. Dessa fibrer rinner ut i våra vattendrag och hav och skadar allt levande som finns där. Idag produceras ungefär 60 procent av alla modeprodukter av polyester.

Men eftersom att polyester, eller med andra ord plast, tillverkas av råolja är det en riktig miljöbov. Dels för att olja är en fossil råvara och dels för att jorden inte klarar att bryta ner polyestern när den blir skräp. Den största klimatboven när det kommer till mode-och textiltillverkning är just produktionen, alltså sömnad, vävning, spinning och färgning. Produktionen sker dessutom ofta i länder där energin kommer från fossila källor.

“Ett badrum av plast”

Tandborstar, rakhyvlar, shampooflaskor och skönhetsprodukter är troligtvis artiklar vi använder på daglig basis och mer ofta än sällan är dessa gjorda av just plast. Nästa gång det är dags att förnya tandborsten eller köpa nytt schampoo, satsa på en tandborste i Bambu och shampoo i form av en shampookaka, och psst, dem är SÅ bra! Att köpa en tandborste av bambu eller en tvålpump i aluminium kan ibland vara dyrare i inköpspris, men i längden tjänar du på det. De håller längre och är bättre för både människa och natur.

“Plast i ansiktet”

Smink är för många en del av en daglig rutin och ett sätt att uttrycka sig på. Att hitta ekologiska och miljövänliga make-up produkter kan vara en lite som en djungel då sminkindustrin är otroligt stor. Green Little Heart har samlat ett fint utbud av exempelvis ögonskuggor i refilform, vilket betyder att när skuggan är slut behöver du inte slänga behållaren (som i många fall är gjord av plast) utan spara den för att sedan lägga i din nästa ögonskugga. Super smart! Produkterna från Zao nedan erbjuder sminkbehållare i bambu, ett hållbart alternativ som dessutom pryder ditt badrum eller sminkbord.

Plastfria vitaminer och kosttillskott

Att välja vitaminer och kosttillskott i plastfria burkar är ett bättre alternativ då du på detta sätt kan minska din plastkonsumtion rejält. Förpackningar av papper har ingen negativ påverkan på innehållet samt håller både pulver och vitaminer fräscha.

Känns det överväldigande att skippa/fasa ut plasten ur ditt liv?

Lugn, ta ett steg i taget. Tillslut kommer det komma naturligt att välja bort plasten mot bättre alternativ. Se våra bästa tips på hur du kan göra slut med plasten.

  1. Se dig omkring och observera vad som är gjort av plast. Ser du något av plast som du vet att du snart kommer vilja förnya? Finns denna produkt i ett plastfritt alternativ?
  2. Kan du byta ut något i din köksutrustning? Stekspadar, plastslevar eller plastlådor. Välj exempelvis en stekspade i trä, skålar av glas etc.Finns många bra alternativ – kika här: https://greenlittleheart.com/product-category/hallbara-hem/kok/?swcfpc=1
  3. Vattenflaskan! Byt till en i glas eller metall samt se till att ta med dig din egna flaska när du ska gå ut på ärenden. Det sparar du dessutom pengar på i längden.
  4. Ta med din egen påse till affären. För många blev det ett symboliskt beslut när regeringen införde högre skatt på plastpåsarna. Tar du med dig egen kasse, i stället för att köpa en ny i plast från mataffären, så har du redan minskat din plastpåverkan.
  5. Undvik att ge bort presenter i plast!. Krimskrams och billiga prylar hamnar mer ofta än sällan i en byrålåda eller i papperskorgen. Ge hellre bort något mer hållbart, som en upplevelse, något som du vet att personen är i behov av eller något ätbart som ni kan avnjuta tillsammans.
  6. Undvik att köpa kläder av syntetiska material, välj istället plagg av naturliga material. Ta hand om dina kläder, tvätta inte för ofta och använd noppborttagare eller en rakhyvel för att ta bort noppor.
  7. Undvik att använda engångsartiklar!
  8. Gör en god gärning och plocka upp andras skräp när du är ute på stan eller i naturen. Ta med dig en skräppåse. Det kanske känns konstigt men tro oss, det kommer kännas så bra efteråt.
  9. Byt ut allt i badrummet som är förbrukningsvaror. Bambutandborstar, shampookakor och hård tvål är bättre alternativ och du slipper plastförpackningarna.
  10. Leksaker! Undvik att köpa begagnade plastleksaker. I vissa fall kan leksaken tillverkats när man inte visste bättre och plasten innehöll farliga ämnen. Försök att satsa på leksaker av trä som är bättre för barnet hälsa.

Hållbar beauty

Hållbart mode she/her

Select your currency

Main Menu

0
Chat Now
Chat Now
Questions, doubts, issues? We're here to help you!
Connecting...
None of our operators are available at the moment. Please, try again later.
Our operators are busy. Please try again later
:
:
:
Have you got question? Write to us!
:
:
This chat session has ended
Was this conversation useful? Vote this chat session.
Good Bad