Green Little Heart’s Pop-up Store

Green Little Heart’s Pop-up Store @Epicenter, Stockholm

Här fick människor möjlighet att titta närmare på våra fantastiska etiska varumärken och träffa Green Little Heart's grundare Therese Lundquist och Michelene Lindblad.

Den här artikeln är skriven av vår hållbarhetsexpert Trayana Doneva och vår Head of Content, Karen Lundquist. Även om vår marknadsplats finns online, så har vi pop-up aktiviteter som ger oss möjlighet att träffa kunder och härliga besökare! Många har frågor om hållbarhet och vill kika närmare på våra varumärken och produkter. Vi har samlat svar på flera frågor nedan och även en introduktion till de varumärken som var med! 

Bland de deltagande varumärkena i Pop-up-butiken var:

  • Melvita – Ekologsik och certifierad skönhet med naturliga aktiva ingredienser. Melvita är ett Franskt varumärke och ger tillbaka stor del av sin vinst till bl.a. utbildning i Marocko för kvinnor och barn. Melvita har arbetat med naturliga ingredienser i nästan 30 år. 
  • Rosenserien – Svenskt varumärke, ekologisk pionjär inom hållbar hudvård. Rosenserien har också väldigt dryga produkter som håller länge. Alla behållare är tillverkade av återvunnen plast. Inga nya resurser i anspråk.
  • Agogic – Ytterkläder för mångsidigt dagligt skydd i alla väder, hållbart mode från Italien tillverkade av kvalitativa material. 
  • ACE-väska – Från plastavfall från haven tillverkar The ACE Bag dessa snygga, hållbara väskor. En väska = 0,5 kg plastavfall. I Econyl! Econyl är ett mycket hållbart material. 
  • Inifinitdenim – Återvunna material är basen i detta Spanska varumärkes coola kläder! 
  • Woodio – Världens första handfat och badkar tillverkade av 100% vattentät massivt träkomposit med minimalt koldioxidavtryck. Så hållbart och innovativt! Att bränna kakel och bryta sten är skadligt för miljön. Denna process minimerar resursåtgången. 
  • Arild Links – Coola smycken tillverkade av förstörda olagliga vapen, sk. Humana Metall. Själva banden göra av återvunna petflaskor och Arild Links ger tillbaka till Non-Violence. Kan det bli bättre?
  • Bebeshore – Ekologiska och 100% mjuka bomullskläder för den lilla bebsteren – från Bulgarien. 
  • Beflamboyant – Veganska, hållbara och fairtradesneakers från Barcelona. Skapade av Sneakerälskande paret Jorge och Tatiana. 
  • Bluverd – Ett klädmärke som vet att vad du bär betyder för planeten – och för dig själv. Inga kemikaler eller gifter i dessa fina T-shirtar. 
  • Canussa – Det hållbara och återvunna veganska alternativet till läder – allt är återvunnet och Vegansk – plus så fint!
  • Equa – En hållbar vattenflaska som påminner dig om att dricka mycket vatten och dessa fina flaskor gör att mindre mängd plastflaskor med vatten köps. 
  • Kintobe – Hållbar på en ny nivå, av vattenavvisande, slitstarka urbana stilväskor. Dessa danska fina väskor är gjorda av återvunnet material. 
  • Ksana – Tidlösa men roliga klockor, Veganska ända från Storbrittanien. 
  • Laponie Skincare – Hållbar skönhet för känslig och problematisk hud – från vårt fina grannland Finland. Atll veganskt. 
  • Linnen Tales – Linne för sovrum, badrum, kök och mycket mer. Linne är ett tåligt naterial och Linnen Tales har många fina linneservetter som är ett mkt bättre alternativ än pappers. 
  • Nereus – Hållbara toalettartiklar och lyxig skönhetsvård – deras filosofi är att minimera plastanvändningen. Zero plastic är deras melodi. Från London. 
  • Olly – Fransk underkläder i ekologisk bomull. Olly ger tillbaka till sitt community, stäker kvinnor och använder hållbara material. 
  • Rebel Blend – Hudvård så nära den naturliga källan som möjligt – allt Vegansk och minimering av använding av plast. 
  • Sweden Eco – Hållbara hudvårdsrutiner för män! Allt veganskt och ekologsikt från Sverige. 

POP-UP Event movie

För oss på Green Little Heart känns det fantastisk att vi på bara några månader lyckats skapa Sveriges och Nordens enda hållbara digitala galleria, fylld med inspiration, kunskap, community och såklart våra varumärken.  Vi har nu även haft möjlighet attha en popupbutik på Epistore i Stockholm och bjudit in kunder som är intresserade av hållbara och etiska varumärken samt kunskap. Våra fina varumärken gör alla en stor ansträngning för att skapa hållbara produkter och värdekedjor – i allt från produktion, kommunikation och även deras arbete med att ge tillbaka stor del av sin vinst till olika  välgörenhetsorgansiationer. 

Något som är mycket viktigt för oss är att vara en guide för konsumenterna att lära sig mer om hållbarhet och miljövänliga sätt att leva, så vi vill göra vårt bästa för att vara nära allmänheten och alla de gröna själarna där ute genom att vara tillgängliga via våra sociala mediekanaler och naturligtvis genom sådana evenemang där människor kan komma och ställa frågor om hållbar livsstil och våra hållbara varumärken.

Green Little Heart's Pop-up Store Epicenter Stockholm products guests

Här är några av frågorna vi fick från våra kunder under vår popup-butik och vår livestrea. Vi har också samlat våra svar. Vi har två hållbarhetsexperter knutna till oss – Trayana Doneva och Christina Brodin.

  1. Hur ser ni till att varumärkena och produkterna ni har på Green Little Heart verkligen är hållbara?

Vi har ett “Map the product” ramverk som vi implementerar när vi letar efter leverantörer. Vidare gör vi omfattande forskning baserad på Triple Bottom Line som involverar men inte är begränsad till följande nyckelindikatorer för hållbar utveckling:

  • Sociala aspekter
  • Miljöaspekter
  • Aspekt av cirkulär och hållbar ekonomi

Med andra ord leds vi av teorin om den tredubbla bottenlinjen. The Three P’s – People, Planet and Profit.

Green Little Heart's Pop-up Store Epicenter Stockholm People, Planet and Profit
  • Sociala aspekter:

Hur behandlar företaget sina arbetare?

  • Rättvisa arbetsförhållanden för arbetarna (inklusive föreskrifter och säkerhetsvillkor)
  • Rättvisa levnadslöner
  • Rättvis handel
  • Vem som tillverkade produkten och var
  • Försörjningskedjan
  • Sourcing av material/ingredienser – var kommer de ifrån? Är de råvaror?

Välgörenhet och ge tillbaka projekt/initiativ som företagen är inblandade i?

Vi letar efter förtag som tydligt arbetar med välgörenhet, ger tillbaka till samhället, djuren och/eller planeten. Bidrag och projekt/initiativ ska vara transparant kommunicerat och exempel är WWF, 1% för planeten, lokala välgörenhetsorganisationer, Peta etc. Till exempel stöder Votch Watches en mängd olika djurräddningsorganisationer som Hopefield Animal Sanctuary, Farm Animal Rescue Sanctuary, Animals in Need, Bawa, SOS, WRAS och många fler. Alla våra varumärken arbetar med olika NGO:er som det kallas och ger tillbaka stor del av sin vinst. 

  • Miljöaspekter:

Certifieringar och etiketter – Det är inte obligatoriskt men det är en fantastisk prestation!

Vilken miljöcertifiering har de? Vi erkänner att det är ganska dyrt för ett litet varumärke att certifiera sina produkter så vi kräver/tvingar inte att våra leverantörer måsta ha någon certifiering. Men om en produkt är certifierad, dvs 100% ekologisk bomullsfärg och sourcing som, GOTS-certifierad, certifierad B-företag, FAIRTRADE, OEKO-TEX Standard 100-certifierad, etc tillför det mervärde och garanterar säkerhet och kvalitet samt en tredje partens godkännande och erkännande. Det flesta av våra varumäken är certifierade på något sätt som är relaterat till den produkten. Det viktiga som konsument är att lära sig om certifieringar, vad står det för? Hur kan du som kund bli mer upplyst och på så sätt göra mer medvetna val. 

Zero Waste varumärken:

Sk. “Fast Fashion” skapar stora mänger avfall. ”Globalt skapas uppskattningsvis 92 miljoner ton textilavfall varje år och motsvarande en sopbil full av kläder som hamnar på deponier varje sekund. År 2030 förväntas vi som helhet slänga mer än 134 miljoner ton textilier per år” Abigail Beall, ‘Why Clothes are so hard to recycle’, bbc.com

Några av våra leverantörer har som affärsmodeller att skapa skräddarsydda kläader och gör dem på beställning, vilket gör stor skillnad. Dessa märken massproducerar inte högar med kläder och detta hjälper till att minska överdrivet avfall, och minskar överskottslager. Made to order” är ett hållbart tillvägagångssätt inte bara ur ett miljöperspektiv utan också ur ett ekonomiskt perspektiv. Helt klart är detta framtiden. Att hålla en stor mängd lager i ett varumagasin är väldigt dyrt. Istället kan ett litet företag med begränsad kapacitet investera sina pengar i exempelvis högkvalitativa och ekologiska material.

Made to Order är också ett bra alternativ till traditionell shopping. Det har ett emotionellt värde, passar perfekt, och själva stycket har en unik design gjord på begäran och individuellt utformad för den person som beställde den.

Vi har en mängd olika leverantörer som är små familjeföretag som själva skapar sina produkter i sina egna små studior. Äkta handkraftverk. 

”Modeindustrin står för cirka 10% av de globala koldioxidutsläppen och nästan 20% av avloppsvattnet. Och medan miljöpåverkan av flygning nu är välkänd, suger mode mer energi än både luftfart och sjöfart tillsammans” Christine Ro, ‘Can fashion ever be sustainable’, bbc.com

Vi ägnar särskild uppmärksamhet åt hur varumärken hanterar sin verksamhet när det gäller: CO2-utsläpp, vattenavfall och växthusgasutsläpp från transport.

  • Har företaget några kompenseringsverktyg, eller samarbetar det med en viss kompensationspartner som One Tree Planted, Goldstandard, etc
  • Beräknar de sina koldioxidutsläpp från produktionen?
  • Använder de förnybara energikällor?
  • Hittar de användning av sitt vattenavfall som bevattning i trädgårdar etc.
  • Erbjuder de utsläppskompenserad frakt? Det är tillrådligt att veta mängden kväveoxider (NOx) och svaveloxider (SOx) som är de två huvudsakliga föroreningarna från fartygets utsläpp.
Green Little Heart's Pop-up Store Epicenter Stockholm Therese Lundquist

Djurskydd: Cruelty-free och vegan

Vi letar efter veganska ingredienser och material som majsstärkelsematerial, Pinatex-material extraherat från ananasblad, veganskinn, vegetabilisk garvningsprocess och många fler innovativa tillvägagångssätt och alternativ till animaliska produktkällor. Djurpraxis, om vi har en säljare som säljer alpackaull – hur tas lamorna hand om, var bor de etc. Vi är själva medlemmar i PETA och är mycket nogranna med att säkerställa att inga djur på något sätt far illa. Alla våra varumäkren är självklart Cruelty Free – det betyder att inget har testats på djur som te.x hudvård. 

Material som används vid tillverkningen av sina produkter – textilier, fibrer, färgämnen, materialets hållbarhet

  • Hållbara material
  • Är materialet lätt återvunnet om kunderna väljer att ge bort dem
  • Mängden material som återvinns
  • Ekologiskt och fri från kemikalier/toxiner fibrer och textilier
  • Biologiskt nedbrytbara material
  • Miljövänliga material
  • Kemiska fria ingredienser

Aspekt av cirkulär och hållbar ekonomi

  • Öppenhet och spårbarhet
  • Vad är företagets uppdrag och vision?
  • Uppmuntrar de kunder att köpa mindre?
  • Erbjuder varumärkena sina kunder en låg avgift för reparation av sina produkter (kläder, skor, väskor)?
  • Ger de skötselinstruktioner när det gäller kläder och accessoarer som förlänger föremålens livslängd?
  • Uppmuntrar de kunderna att återvinna/skicka tillbaka sina gamla plagg?
  • Har de hållbarhetsrapporter och datakällor och statistik som är synliga för alla?
  • Speglar deras sociala medier varumärkets uttalade värderingar och uppdrag?
  • Har de mångfald och inkludering när det gäller deras modeller och varumärkesansikten.
  • Jämställdhet i ledningen och i de lägre positionerna i fall där det är ett stort företag.
  • Bidrar företaget till lokalsamhället / ekonomin genom att välja lokala leveranser?
  • Har företaget kapacitet att överleva ekonomiska utmaningar som COVID19-krisen?

Vår leverantör InfinitDenim har en mycket stark cirkularitetsmodell eftersom de erbjuder rabatt om man tar tillbaka sina gamla jeans för återvinning. De skräddarsyr och reparerar även gamla jeans i sin Back to Eco-fabrik.

Green Little Heart's Pop-up Store Epicenter Stockholm sustainable brands

2. Vilka är de största myterna när det gäller hållbarhet?

  1. Att du måste vara helvegan/vegetarian för att vara hållbar – Det är sant och falskt. 

Det är en ganska känslig och komplex fråga.

Det är ett faktum att massproduktion av mejeri och kött är hemskt för planeten, våra djur och vi som människor. För att inte tala om de omänskliga metoderna gentemot djuren. Massproduktion av animaliska produkter är helt enkelt bedrövligt och det gäller både köttindustrin, mejeriindustrin och äggproduktionen. 

“Ingenting kan verkligen jämföras med nötkött, lamm, fläsk och mejeriprodukter – dessa produkter är i en egen liga i den skada de vanligtvis gör på miljön, i nästan alla miljöfrågor vi spårar”, hävdar forskaren vid universitetet av Oxford – Joseph Poore, som studerar matens miljöpåverkan. Richard Gray, ‘Why the vegan diet is not always green’, abc.com

Men när man tittar på statistik är den aggressiva efterfrågan på avokado eller andra lågsäsongsfrukter och grönsaker som transporteras från andra änden av världen, eller produktionen av ditt favoritmjölkalternativ som inte är mejeriprodukter, inte mindre skadligt för våra planet heller. Angelina Frankowska från University of Manchester fann till exempel att “sparris i Storbritannien har det högsta koldioxidavtrycket jämfört med alla andra grönsaker som äts i landet, med 5,3 kg koldioxid som produceras för varje kilo sparris, främst för att mycket av det importeras med flyg från Peru” Richard Gray, ‘Why the vegan diet is not always green’, abc.com

Det handlar om balans och att äta lokala färska produkter som också stöder de lokala ekologiska jordbrukarna och den lokala ekonomin. Av största vikt är att vara en upplyst och medveten konsument och att välja  med omsorg. Vänd på produkten, läs innehållsförteckningen. Ät mindre kött och välj alltid lokala, naturliga och ekologiska produkter – gärna certifierade. Ät mer grönt och ät i säsong. Processad mat är starkt kopplat till cancer och massproduktionen är ett fruktansvärt lidande för alla djur och extremt skadlig för vår miljö. Vi håller på att förlora våra vilda djur då stor del av vår planets yta nu används för att olda foder till de djur som ingår i massproduktionen av kött och mejeriprodukter. Det är förfärligt. Rekommenderar startk att titta på David Attenborughs senaste film – “Ett liv på vår planet”.

2. Företagen behöver inte hållbarhet för att lyckas – Falskt

Vissa tror att hållbarhet handlar om miljön och att deras specifikaföretag inte har en direkt koppling till miljön i en grön mening av ordet. Därför behöver inte företaget fokusera på hållbarhet. Hållbarhet handlar inte bara om miljön utan också om social och ekonomisk inställning. Med andra ord förkroppsligar det de tre Ps- Planet, Profit, People. Genom att införliva en hållbar strategi baserad på dessa Ps kommer ett företag att främja sin livslängd. Många studer är gjorde på detta och t.ex. så är företag som har en dynamiskt sammansatt ledarstrukter – bättre reslutat. 

Green Little Heart’s Pop-up Store compaies sustainable

3. Uttrycket hållbarhet har ingen tydlig definition och ingen är riktigt medveten om vad det betyder – Falskt

Enligt FN betyder hållbarhet: ”Utveckling som tillgodoser nutidens behov utan att äventyra kommande generationers förmåga att tillgodose sina egna behov” Denna definition går tillbaka från 1987 och beskrivs i Bruntland Commission Report. Sustainable Development, unesco.org

Det finns också tydliga ramar och bedömningsverktyg som livscykelanalys för produkter, BREEAM- och LEEDv4-bedömningar för miljöcertifieringar och många fler som är specifika för varje bransch. De skapas av yrkesverksamma som använder dem för att utvärdera företagets profiler, produkter, kvalitetskontroll, uppskatta utmaningar, möjligheter och många fler.

4. Att dricka mitt kaffe i en engångskopp när det står återvinningsbart är väldigt hållbart! – Falsk

Bara för att det står att en mugg är komposterbar eller återvinningsbar betyder inte nödvändigtvis att hela koppen är gjord av helt återvinningsbart material. Papperskoppar är oftast belagda i plast, vilket är så lite som fem procent per kopp, men det finns fortfarande och det stör återvinningsprocessen.

Nästa gång du beställer ditt favoritkaffe i en engångskopp, överväga effekterna av papperskoppen:

Green Little Heart's Pop-up Store Epicenter Stockholm coffee paper cup

Naturligtvis kan du ta med din egen behållare, vissa ställen erbjuder även rabatt om du väljer att göra det. Andra ställen har koppar där du kan dricka ditt kaffe i och sedan äta koppen.

En annan ny uppfinning är de helt biologiskt nedbrytbara muggarna, men de är inte så populära än.

“Better safe than sorry” – Skaffa dig själv ett hållbart alternativ. Det är bra för din hälsa och planeten. Minska din mängd av engångsartiklar avsevärt. You can do it!

http://greenlittleheart.com/product-category/hallbara-accessoarer/ateranvandbara-muggar-och-flaskor/

…det tar mer än fyra gånger så mycket energi att tillverka en papperspåse som det gör för att tillverka en plastpåse.

5. Papperspåsar är mer miljövänliga än plast

Det finns vissa saker vi måste komma ihåg när vi köper en papperspåse.
Vi måste vara ärliga mot oss själva och tänka på hur den här påsen tillverkas, materialet den är tillverkad av är trä (träd har skurits), energin i tillverkningsprocessen, kan vi återvinna den efter att vi kastat ut den, är processen enkel eller svår, eller är pappersmaterialen tillräckligt hållbara för återanvändning. Otaliga frågor, eller hur. Låt oss svara på minst en fråga.

År 2011 sa ett forskningsdokument som producerats av Nordirlands församling att “det tar mer än fyra gånger så mycket energi att tillverka en papperspåse som det gör för att tillverka en plastpåse.”

När det gäller påsar – så är alltid det bästa alternativet att inte köpa en ny – använd påsar som du kan använda flera gånger. Det tar inte nya resurser i anspråk och det minskar avfallet. 

Green Little Heart’s Pop-up Store article

Vår lösning för dig är att använda en ekologisk bomullspåse, eller tygpåse som du kan använda många gånger, du kan tvätta den och använda den igen. Även för din frukt och dina grönsaker finns det idag bra återanvändingsbara påsar. Det är en enorm miljövinst att inte köpa nytt utan att återanvända.

6. Hållbara produkter är alldeles för dyra

Vi är så vana vid att köpa billiga saker och vi blir överväldigade av rabatter hit och dit. Vi köper mycket som vi egentligen inte behöver. Vi älskar själva handel med allt vad det innebär. Det gäller dock att bli en upplyst och medveten konsument som ställer krav på hållbara produkter och företag.  Vi lockas att köpa många billiga produkter som vi sedan använder begränsat som sedan är  förbrukade pga den dåliga kvalitén, istället för att köpa t.ex. T-Shirts av ekologisk bomull som är kemikaliefria,  upphandle med Fairtrade tillverkade av hållbara fibrer av hög kvalitet och kommer troligen att kosta dig mindre i ett långsiktigt perspektiv. En smart kvinna, Vivienne Westwood, sa en gång “Buy less, choose well and make it last”. Det gillar vi och det gäller. 

För det andra, vad associerar du “en etisk och hållbar produkt” med? Behöver vi verkligen 15 hudvårdsprodukter bara för att de är veganska, naturliga och i återvinningsbara förpackningar? Nej! Vi behöver det väsentliga, men vi behöver inte tusen olika artiklar bara för att de är märkta hållbara, etiska eller någon annat grön etiket. Etiskt tillverkade kläder av högkvalitativt material kostar också mer på grund av flera anledningar: att förse rättvisa löner för människor som tillbringar sin tid med  att göra kläderna, materialen är bekämpningsmedelsfria, toxinfria, ekologiska vilket innebär mer tid, mer ansträngning och en högre kostnad. De tas också hand om under strikta regler och riktlinjer, vilket också är något mycket viktigt.
För mer information om denna specifika fråga – kan du titta på ‘True Cost’ -filmen, som också är ett av våra
Topp 6 måste-se filmer om baksidan på ”Fast-Fashion”.

7. Hållbara livsmedel betyder bio, ekologiskt, grönt, utan bekämpningsmedel

När vi tittar på livsmedelsetiketterna kan vi se Organic, Bio-certifierat, Eco-certifierat och så vidare. Men vet vi verkligen vad dessa etiketter betyder? En produkt kan vara rättvis handel och märkas som grön och har fortfarande vissa tillåtna bekämpningsmedel beroende på ursprungsland och dess livsmedelsregler. Våra ägg kan märkas som ”fri gående ägg” men kycklingen kan matas med GMO-mat. Så gör det våra ägg ekologiska eller gröna? Vårt vänliga råd är att noggrant läsa etiketterna och förstå innebörden bakom etiketten.

8. Hållbart mode är tråkigt – Kanske förut, men idag finns det så många fantastiska alternativ, modeller, innovationer, mönster, material.

En av våra medgrundare, Michelene Lindblad är bla expert på mode, sortiment och kunder. Med gemensamma krafter gör vi urval för att skapa en trendig, modern sammansättning av leverantörer till vårt Marketplace. Vi genomför även intevjuer med vår härliga leverantörer – gå och kolla in och läs. De berättar om sina personliga berättelser, hur de bestämde sig för att starta sin verksamhet och sin resa in i en hållbarhetsvärld. Vi lovar, du kommer inte ångra det 🙂 Så otroligt imponerande och intressant. Som en av våra leverantörer, the ACE Bag, säger “Who said sustainable wasn’t fashionable?”

FYI: Man kan kontrollera om ett företag bara betalar en rimlig lön till sina arbetare. Gäller stora företag.

3 Comments

  1. Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Anyway I'll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Select your currency

Main Menu

0